Knjige imaju moć uzdrmati nas i probuditi nas više od bilo kojeg razgovora s dragim nam osobama. Kada na prijemerima drugih ljudi vidimo da se možemo promijeniti, veće su šanse da ćemo zagrepsti pod površinu.

Galerija Princeza koja je vjerovala u bajke Atomske navike U potrazi za srećom +3 Bogati otac, siromašni otac

Knjige u nastavku otkrivaju nam kako unijeti promjene u svoj život ako nismo zadovoljni njime, sve od odnosa do financija i zdravlja, te kako u konačnici pronaći tu toliko željenu sreću.

1. Marcia Grad Powers: Princeza koja je vjerovala u bajke

Princeza Victoria, junakinja pripovijesti Princeza koja je vjerovala u bajke, odrasta sanjareći o tome da će je spasiti Princ Šarmer, baš kao što se događa u njezinim obožavanim bajkama. Kada je princ doista spasi, čini se da je sve baš kako treba biti – dok se ne ispostavi da princ baš i nije pretjerano šarmantan...

Nemoguće je čitati ovu knjigu i ostati ravnodušan na nju. Ako ste pak žena koja je bila (ili je još uvijek) u toksičnoj vezi, činit će vam se kao da je netko opisao vaš život. No dobra je vijest da princeza Victoria to na kraju osvještava i čini sve kako bi se oslobodila svojega Princa.
Kreće na put samootkrivanja dok napreduje Stazom istine. Putem se zamalo utopi u Moru osjećaja, prođe kroz nevjerojatnu Zemlju Iluzija, u Taborištu za izgubljene putnike nauči prepoznati istinu i uđe u otrežnjavajuću Zemlju stvarnosti tragajući za Hramom istine i Svetim svitkom.

Prijevod: Sanja Šćibajlo

U potrazi za srećom U potrazi za srećom (Foto: Sonja Kovač)

2. Anders Hansen: U potrazi za srećom

Svi je tražimo i toliko priželjkujemo, a kada nam se čini kao da nam je izmaknula pred nosom, pitamo se što nije u redu s nama i zašto ne možemo biti poput drugih. Da, u pitanju je famozna sreća.
Problemi mentalnog zdravlja sve su prisutniji u našem društvu, naročito nakon 2020. Međutim, stanja koja sada osjećamo, poput tjeskobe, napadaja panike i depresije, postoje već stoljećima. Jedina je razlika u tome što tada nisu bila dostupna znanja kao danas.

Sve to otkriva dr. Hansen u knjizi U potrazi za srećom. On iznosi nekoliko fascinantnih teza – od kojih je najzanimljivija ona da, suprotno našim uvjerenjima kako nešto s njim nije u redu, napadaj panike znači da naš mozak funkcionira baš kako treba. Pokazuje nam i da nismo stvoreni kako bismo cijelo vrijeme bili sretni – da je tako, naši preci jednostavno ne bi uspjeli preživjeti.

Praktičnim smjernicama i zanimljivim primjerima autor objašnjava kako naš um funkcionira i budi nadu da se uistinu možemo bolje osjećati u današnjem stresnom, digitalno povezanom svijetu.

Prijevod: Mirjana Pajić Jurinić

Atomske navike Atomske navike (Foto: Sonja Kovač)

3. James Clear: Atomske navike

Knjiga koja je postala međunarodni bestseler i za koju je čuo gotovo svatko tko nastoji promijeniti svoj život, krije se iza naslova Atomske navike.

U njoj autor daje detalje upute i strategije za stvaranje vremena za nove navike. Govori i o tome kako izbjeći nedostatak motivacije i volje za promjenu navika, kako oblikovati svoje okruženje da bi se olakšao uspjeh, kako se vratiti na put kada se skrene sa zacrtanog pravca i još mnogo toga. Najbolje je to što u ovoj knjizi nema ispraznog hoda, nego se daju konkretni alati koji će vam pomoći unaprijediti svaku moguću naviku koje se možete sjetiti, bilo da se radi o gubitku kilograma, smanjenju stresa, ranom ustajanju...

Milijuni čitatelja diljem svijeta kunu se u ovu knjigu pa je vrijeme da i mi isprobamo ove metode.

Prijevod: Nenad Ljubić

Bogati otac, siromašni otac Bogati otac, siromašni otac (Foto: Sonja Kovač)

4. Robert T. Kiyosaki: Bogati otac, siromašni otac

Jeste li kada promatrali ljude oko sebe i pitali se kako je moguće da se vi toliko financijski mučite, a drugi "imaju sve", a da to nisu naslijedili? Autor kultnog djela Bogati otac, siromašni otac kune se u to da je ključ u načinu na koji percipiramo novac.

U ovom djelu on iznosi svoju autobiografsku priču o odrastanju s dva oca – biološkim ocem i ocem njegova najboljeg prijatelja - i njihovim različitim utjecajima na mladog Roberta koji su oblikovali kako autor danas shvaća novac, ekonomiju i načine upravljanja novcem.

Ova knjiga ispituje jesu li nam zaista potrebni veliki prihodi da bismo bili bogati i sretni te objašnjava razliku između rada za novac i iskorištavanja novca da on radi za vas. Na vrlo pitak način objašnjava se kako promijeniti svoj odnos prema novcu da bismo, u konačnici, došli do financijske slobode.

Prijevod: Vlatka Križaj

Savjeti za izuzetan život Savjeti za izuzetan život (Foto: Sonja Kovač)

5. Robin Sharma: Savjeti za izuzetan život

Ime Robina Sharme već je postalo kultno u krugovima onih koji žele raditi na sebi, a sada je on svoje znanje skupio u praktične savjete, i to čak njih 101.

Baš u svome stilu, Sharma nastoji prodrmati naša uvjerenja, nadahnuti nas, izbaciti iz zone ugode, reći nam zašto nam nešto ne ide od ruke i još mnogo toga.

U praktičnome priručniku navode se životne navike uspješnih ljudi, taktike i strategije za pretvaranje poteškoća u prilike, tehnike upravljanja vremenom, ideje za ostvarenje životne ravnoteže i slično. Osim što nudi savjete, priručnik potiče na pozitivno razmišljanje i djelovanje te vjeru u uspjeh.

Prijevod: Ozren Ćuk

Sunce, more i zvijezde Sunce, more i zvijezde (Foto: Sonja Kovač)

6. Julia Bochis: Sunce, more i zvijezde

U stilu savjeta i drevnih mudrosti, ali uz dodatak predivnih ilustracija, napravljena je knjiga poetičnog naziva Sunce, more i zvijezde hvaljene ilustratorice Julije Bochis.

Njezina dojmljiva vizualna priča o potrazi za unutarnjim mirom i samospoznajom ispripovijedana je pomoću smirujućih i jedinstvenih ilustracija koje prate putnicu na njezinu putu iz tame u svjetlost kroz ritam izmjene godišnjih doba. Služeći se drevnom mudrošću i izrekama mislilaca i autora iz cijeloga svijeta – od Lao Tzua i Rumija do Emily Dickinson – kako bi naglasila svoje dojmljivo vizualno pripovijedanje, Julia Bochis tka bezvremenu priču o osobnom rastu i duhovnom iscjeljenju.

Nema sumnje u to da je ovo knjiga koju bi svatko trebao imati na svojoj polici i posegnuti za njome uz prvu jutarnju kavu.

Prijevod: Lada Furlan Zaborac

Toksična pozitivnost Toksična pozitivnost (Foto: Sonja Kovač)

7. Whitney Goodman: Toksična pozitivnost

Ljudski organizam nije stvoren za to da bude uvijek sretan. To je jednostavno biološka činjenica. Međutim, svakodnevno smo izloženi pritisku da uvijek moramo biti sretni, da moramo pronaći sreću u malim stvarima čak i onda kada nam je najgore, a mnogi influenceri svakodnevno nas bombardiraju pozitivnim citatima na društvenim mrežama. Sve to čini nam više štete nego koristi.

U ovom revolucionarnom vodiču, poznata američka psihoterapeutkinja Whitney Goodman izlaže nam najnovija znanstvena istraživanja u kombinaciji s brojnim primjerima iz svoje višegodišnje prakse koji razotkrivaju svu štetnost toksične pozitivnosti za naše mentalno i tjelesno zdravlje.

Knjiga Toksična pozitivnost objasnit će vam kako se zdravo nositi s teškim emocijama, ali i naučiti vas što učiniti kad svjedočite patnjama drugih te vam na taj način pomoći da budete bolji prijatelji, roditelji, kolege ili partneri kad netko koga volite proživljava teške trenutke.

Prijevod: Marija Perišić

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju