Želite li se opustiti i pri tome se prisjetiti nekih vaših starih i nezaboravljenih ljubavi, preporučamo vam odličan roman Aleksandre Orlić 'Bio jednom kraj'. Radnja se ne odvija na Manhattnu već na asfaltu Zagreba uz povremeni dodir morskog povjetarca. Ne pije se 'Cosmopolitan' već uglavnom sok od naranče, a žeđ za fatalnim frajerom koju smo svi barem jednom iskusili gasi mondeni plejboj Alex.

Romaneskni prvijenac Aleksandre Orlić najbolje opisuje sam njegov podnaslov – Devet priča o prekidima, rastancima i rečenicama zbog kojih smo odustajali. Zaista, ovih devet priča – a svaka predstavlja jedno poglavlje romana – donosi gotovo jednako toliko anatomija odnosa koji su duboko obilježili emocionalni, ali i onaj drugi, naizgled rutinski i svakidašnji život protagonistice.

Priča, organizirana kao narativ odrastanja i sazrijevanja, prati junakinju Tamaru u različitim vrstama i fazama ljubavi s različitim muškarcima, ne ispuštajući nikada središnju nit koja se, poput prošivnog boda, kroza sve njih provlači – maratonsku (anti)vezu sulude dinamike s mondenim urbanim plejbojem Alexom.

Kako to već s ovakvim pričama biva, one su duboko ukorijenjene u svoje mjesto i vrijeme, tako da 'Bio jednom kraj' krije i jedan ništa manje važan sporedan lik: tranzicijski Zagreb devedesetih i nultih godina; njegov sjaj i blato, studentske sobe i klubove, izbjeglice, manijake, glumce i rock-heroje – svega pomalo. Kako to već bude u ljubavi.

Želite li osvojiti jedan od tri primjerka knjige 'Bio jednom kraj' u izdanju VBZ-a potrebno je točno odgovoriti na pitanje - tko je autorica navedenog romana? Odgovor je Aleksandra Orlić, a sretne dobitnice su Marija Matić, Barbara Petrović i Violeta Cindrić. Dobitnicama čestitamo, a ostalima više sreće želimo u našoj sljedećoj igri darivanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju