Psihloginja i psihoterapeutkinja Ida Šamanović specijalizirala se i za područje seksualne terapije. U našem je intervjuu progovorila o seksualnim navikama i smetnjama Hrvata, seksualnoj terapiji i važnosti seksa u braku i veziKoji su najčešći seksualni problemi Hrvata i koliko smo općenito otvoreni prema detektiranju seksualnih problema kao problema?

Prema priručniku Američke psihijatrijske udruge, jedan od nužnih uvjeta za dijagnosticiranje seksualne smetnje jest "izraženo nezadovoljstvo ili tjeskoba osobe" koja se javlja kao posljedica poteškoća u seksualnom funkcioniranju.

Dakle upravo taj osjećaj osobnog nezadovoljstva signalizira postojanje problema ujedno motivirajući osobu, odnosno par da potraži stručnu pomoć. Muškarci u domaćim i inozemnim istraživanjima najčešće iznose smetnje u vidu erektilne disfunkcije i prijevremene ejakulacije, a žene smetnje seksualne želje i orgazma.

Koliko se prema vašem saznanju Hrvati odlučuju za seksualnu terapiju?


Prema istraživanjima u Hrvatskoj oko 30 posto osoba ima seksualne smetnje, što je u skladu s podacima inozemnim istraživanja. Za sada nemamo egzaktnih podataka koliko je njih ujedno potražilo stručnu pomoć. Bez obzira kakve su prirode te smetnje, da li su prisutne od početka seksualnog staža ili tek odnedavno, osobe koje zadese osjećaju se najčešće usamljene u svom problemu i nerado o njemu govore.

Seksualna terapija omogućava parovima ne samo prevladavanje seksualnih problema već i unaprijeđenje partnerskih odnosa u smislu poboljšanja kvalitete komunikacije te povećanja bliskosti i intimnosti

Neke čak izbjegavaju razgovor i s partnerom/icom. Takvo ponašanje nerijetko vodi kroničnom strahu od seksualnog neuspjeha a ponekad i samom izbjegavanju seksualnih odnosa što se neminovno odražava na dinamiku ljubavnih odnosa.

Klijenti potraže stručnu pomoć često kad su već zarobljeni u mreži negativnih misli i osjećanja, nerijetko i samoptuživanja. U tom začaranom krugu ostaje premalo mjesta za osjećaj samopouzdanja i opuštenosti, a posebno za istinsku bliskost s drugom osobom.

Seksualna terapija omogućava parovima ne samo prevladavanje seksualnih problema već i unaprijeđenje partnerskih odnosa u smislu poboljšanja kvalitete komunikacije te povećanja bliskosti i intimnosti. U mojoj kliničkoj praksi zamijećujem posljednjih godina porast broja parova i individua, posebno žena, s ciljem aktivnog suočavanja i prevazilaženja seksualnih smetnji.

Prate li se seksualni trendovi i u Hrvatskoj, mislimo na online dating, seks chatove?

Premda su takva istraživanja još uvijek u začetcima čini se nemogućim zanemariti svjetske trendove kako u modi i financijskoj krizi tako i on line aktivnostima. Različite studije provedene u zapadnim zemljama sugeriraju kako 20 do 30 posto korisnika interneta sudjeluje u nekom obliku on line seksualnih aktivnosti.

Što vam vaše iskustvo govori – jesu li žene u Hrvatskoj seksualno inhibirane?

Unatoč još uvijek prisutnim dvostrukim standardima za muškarce i žene usporedimo li funkcioniranje žena danas i prije recimo pedeset godina zasigurno zapažamo značajne razlike u vidu porasta seksualne permisivnosti. Ipak uzmimo u obzir da su društvena ograničenja još izražena, posebno u ruralnim sredinama.

Statistike u Hrvatskoj bilježe porast brakorazvodnih parnica- određen broj je uzrokovan preljubom, pa se može reći i da je podlozi rastave je seks. Može li se određenim seksualnom terapijom smanjiti postotak razvoda?

Muškarci u domaćim i inozemnim istraživanjima najčešće iznose smetnje u vidu erektilne disfunkcije i prijevremene ejakulacije, a žene smetnje seksualne želje i orgazma

Sukladno svjetskim trendovima raste broj brakorazvodnih parnica. Svaki šesti brak u našoj zemlji se razvodi, najčešće u dobi između 30. i 39. godine života, odnosno od 1. do 9. godine braka. Izmjenjuju li partneri grube riječi, nepovjerenje i nerazumjevanje, takvo se ponašanje odražava i na njihovo seksualno funkcioniranje.

Poteškoće u seksualnom funkcioniranju para često proizlaze iz neriješenih sukoba u drugim sferama veze, nedostatka komunikacije te pomanjkanja poštovanja i uvažavanja. Seksualni problem rijetko je isključivo seksualne naravi. Često predstavlja reakciju na situaciju u kojoj se par nalazi. Porast kvalitete komunikacije među partnerima, porast međusobne tolerancije i prihvaćanja te obostrana želja da budu zajedno mogu biti uzrok ali i posljedica poboljšanja seksualnog funkcioniranja.

Koliko je važan seks u vezi/braku i kako ukomponirati seks u svakodnevne obiteljske obveze?

Kvalitetne partnerske odnose uglavnom prožima seksualno zadovoljstvo i osjećaj privrženosti. Tako unatoč činjenici da s godinama opada količina seksualnih odnosa, poznavanje partnerovih želja i osjećaj intimnosti u zdravim vezama, doprinose porastu seksualnog zadovoljstva. Ali čak su i zdravi odnosi nedovoljno otporni na suvremeni tempo života, visoku razinu stresa i kronični nedostatak vremena koji ih 'nagrizaju'.

Posebno osjetljiva skupina u tom smislu svakako su mladi i ambiciozni ljudi, posvećeni karijeri te parovi s malom djecom. Najbolji protuotrovi, odnosno preventivne mjere svakako su zajedničko vrijeme i komunikacija među partnerima. Pronaći Zajednički dan u tjednu, ili bar nekoliko sati posvećenih onim aspektima života koji obogaćuju partnerstvo a bez komunikacije o neplaćenim računima i drugim obvezama.

Nadalje nerealno je očekivati da ćete uvijek imati dobar seksualni odnos zbog mnoštva faktora koji utječu na našu seksualnost, bilo raspoloženja, psihofizičkog, posebno seksualnog zdravlja, odnosa s partnerom/icom ili poteškoća na poslu. Normalno je da ponekad bolje, a ponekad lošije funkcioniramo, da smo u nekim životnim razdobljima zainteresiraniji, a u drugim manje zainteresirani za seksualne kontakte.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju