Djecu volite ako su tuđa, imate dobar posao koji vam oduzima poprilično vremena i naposlijetku, volite vrijeme posvetiti sebi. Što se događa u vezama u kojima on želi, a ona ne želi djecu i koliki su izgledi za opstanak takve veze?

Nisam sigurna da bih svom djetetu mogla pružiti ono što bih željela. Ne smatram se stoga sebičnom, već odgovornom

Ne žele sve žene biti majke niti je majčinski instinkt jednako snažan kod svake žene. Pretpostavljamo da veliki udjel u tome i drastično izmijenjena slika suvremenog svijeta koja je vjerojatno utjecala i na prirodnu genetiku žene. Sve veći je postotak djevojaka koje se svjesno odlučuju na život bez djece, pa tako i kod nas.

No, čini se da tolerancije po tom pitanju nije rasla jednakom krivuljom, pa su te kategorije još uvijek donekle stigmatizirane, premda žene danas rade jednako odgovorne poslove kao i muškarci, žele biti i ostati privlačne, žele karijeru i naposlijetku, žele ono što svaki muškarac po svomprirodnom pravu ima - biti pomalo sebične.

Razlozi? Ima ih nekoliko, no najčešće je posrijedi karijera ili odluka da se živi bez napornih majčinskih obveza

Karijera ispred obitelji
Neke djevojke koje su navele svoje razloge, a spadaju u tu grupu, tvrde kako doista vole djecu, no nisu sigurne bi li mogle jednako uspješno manevrirati između djece, braka i obitelji. - Nešto bi sigurno krenulo po zlu, uvjerena je naša sugovornica i dodala kako nije sigurna bi li, u današnjim prevrtljivim vremenima mogla osigurati dobar život svojoj djeci.

Želim što je moguće više od života
...a to je moguće jedino ako nemam obaveza. Tridesetogodišnjakinja djevojka ili žena voli izlaske, klubove, dulje spavanje vikendom i jednostavno rasterećen život. Zanimljivo, obožava djecu svojih prijatelja i obitelji, često se igra s njima, rado ih pričuva, a djeca je obožavaju.

Imam dijete iz prijašnjeg braka i ne želim još djece
Treći primjer je rastavljena 36- godišnjakinja koja iz okončanog brata ima šestogodišnjeg sina kojeg njezin novi partner obožava. Spreman se obvezati i želi dijete s njom. No, on ne!

Želim ostati privlačna
...a to je moguće jedino ako nemam djece. Gotovo svaka majka koju viđam, a poznam otprije, promijenilaje svoj imidž. Jednostavno nemaju vremena za dotjerivanje, frizere i ostalo. Ja si to ne želim dozvoliti, jer mi je izgled jako važan. Osim toga, nisam baš uvjerena da postoji kategorija super žene, koaj savršeno kuha, izgleda i uz to je dobvra majka. Ili griješim?

U cijeloj priči najvažnija su četiri pitanja:
Kako mu reći da ne želite djecu, kako se ne osjećati krivom zbog toga, hoće li veza opstati i na kraju hoće li to utjecati na vaš seksualni život.

Kako mu to reći?
Predlažemo srednji put. Najbolje je reći da za sada ne želite imati djecu, što je vjerojatno i točno. Tu treba naglasiti da to nema nikakve veze s vašim osjećajima niti ozbiljnosti vaše veze. Budite jasni, koncizni, ali ne i rezolutni. Poštujte i njegove osjećaje i stavove. Osim toga, ljudski je predomisliti se.

Obožavam djecu, ali ako su tuđa. Mnogo radim, volim dulje spavati vikendom, izlaziti... Želim iskoristiti život što je više moguće

Trebate li se osjećati krivom?
No, ako se osjećate krivom zbog takve odluke, treba ju ponovno promotriti. Imati djecu je osobna odluka koju samo vi i vaš partner trebate donijeti. Nemojte donositi odluke iz pogrešnih razloga, niti je dobro predomišljati se iz pogrešnih razloga. neka strah ne bude faktor odlučivanja.

Hoćete li ostati zajedno?
Ako ne želite imati djecu, ne znači da ne moćete ostati u vezi sa svojim partnerom. Imate pravo na vezu. Problem je vaš partner i njegove želje. U teoriji bi to značilo da ako vas zaista voli, voljet će i vezu bez djece, no praksa je ipak ponekad drugačija.

Hoće li to utjecati na seks?
To bi se moglo dogoditi ako bi vaš partner počeo razmišljati o seksu kao bezrazložnom odnosu. Ponekad je to podsvjesna reakcija koja može uzrokovati pad učestalosti seksualnih odnosa. Rješenje je samo jedno - razgovor, a ne potiskivanje. Svatko se treba izjasniti, jer taloženje frustracija neizbježno škodi svakoj vezi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju