Ljubljenje za žene ima mnogo veće značenje nego za muškarce, pokazala je nova studija objavljena u američkom časopisu "Evolutionary Psihology". Dok je 53 posto muškaraca priznalo da bi se upustilo u seksualni odnos bez poljupca, ta je varijanta bila prihvatljiva samo za 15 posto žena.

"Ljubljenje je dio jednog razvijenog rituala udvaranja. Kad se dvoje ljube to je bogata i složena razmjena informacija", kaže dr Gordon Galup, jedan od voditelja istraživačkog tima.

Prema njegovim riječima, ženama je poljubac važan u svim fazama veze. Putem poljupca žena dobija mnogo informacija o muškarcu. Ako ona smatra da se muškarac loše ljubi, neće poželjeti seksualni odnos s njim. Čak 15 posto žena je reklo da bi ostavilo muškarca koji se loše ljubi, a ono što ih najviše nervira su vlažne usne i nerazvijena muskulatura lica.

Poljubac je među znanstvenicima još predmet rasprava jer nije potpuno jasno koji je njegov evolutivni smisao. Zato se ljubljenjem bavi i posebna znanstvena disciplina - filematologija.

Brojni antropolozi smatraju da se ljubljenje razvilo od njuškanja. Uostalom, neki narodi poput Eskima umesto ljubljenja prakticiraju trljanje nosevima, što je česta pojava i u životinjskom svijetu.

Tijekom jednog strastvenog poljupca aktivno je čak 35 mišića, medju kojima je 29 mišića lica što djeluje efikasno i na prevenciju nastanka bora.

Brzim poljupcem usta na usta izgubi se oko tri kalorije, dok se za vreme dugotrajnog i strastvenog poljupca izgubi 6,5 kalorija.

Tako poljubac, kažu znanstvenici, ima blagotvoran utjecaj na čovjekov organizam i može se uporediti sa čokoladom. Jedno istraživanje je pokazalo da čokolada izaziva čak snažnije lupanje srca i intenzivniji osećaj zadovoljstva nego strastveni poljubac.

Tijekom života provedemo 20.160 minuta ljubeći se

Ljubljenje ima veliku ulogu tijekom cijelog života. Ono je važan ritual kod 90% ljudskih zajednica. Poljubac je simbol strasti i zaljubljenosti, ali i majčinske ljubavi, obiteljske privrženosti i prijateljstva.
Poljubac uvijek pokreće neki vid emocionalne reakcije, utječe na stanje svijesti i može djelovati beskrajno čarobno, zanosno i ljekovito.

Ljubljenje stimulira ista područja u mozgu kao i bavljenje sportom. Srce brže kuca, zjenice se šire, disanje je dublje, krvni tlak i temperatura rastu, tijelo proizvodi više adrenalina i inzulina.

Sa svakim poljupcem razmjenjuje se između deset milijuna i milijardu bakterija, ali i niz antibaketrijskih kemikalija koje će ubiti većinu bakterija prije nego što se uopšće razviju u klice.

Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi najviše vole ljubiti se u usta, a da ih najmanje uzbuđuje ljubljenje prstiju na nogama. Muškarci ne vole ljubiti namazane ženske usne, a čak ih ni pune usne ne obaraju s nogu. Tehnika je bitnija, kažu.

Ljudski mozak ima specijalne neurone koji pomažu pronaći usne druge osobe čak i u potpunom mraku.

Čovjek tijekom života provede 20.160 minuta ljubeći se, a poljubac je ušao i u Guinnesovu knjigu rekorda. To "ljubakanje" je trajalo sedamnaest dana, deset sati i trideset minuta. Pobjednici su na kraju završili u bolnici zbog iznemoglosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju