Razvod braka podjednako je težak za oba partnera, osobito djecu, ali i članove šire obitelji. No, najnapornije je uglavnom za majke koji nakon razvoda preuzimaju brigu o djeci i preuzimaju kontrolu nad svojim životom - na potpuno drugačiji način

Razvod braka podjednako je težak za sve uključene - od partnera, djece i šire članove obitelji, no složite ćete se, vjerojatno je najnaporniji za mame koje nakon razvoda u pravilu preuzimaju većinu obaveza na sebe.

Vjenčali ste s mišlju kako će to biti zauvijek, no zauvijek je upravo završeno poglavlje. Imate izbor - gledati na razvod kao priliku ili kao nepriliku. Što odaberete, to ćete na kraju i dobiti

Ipak, razvod ne treba doživljavati kao smak svijeta. Tako barem tvrdi američki psiholog Bill Ferguson koji je u svojoj knjizi 'Kako se prijateljski razvesti opisao najbolji put do novog i boljeg života.

Ferguson dakle tvrdi kako se to postiže na nekoliko načina, pa bivšim partnerima predlaže: stvorite nov život, budite aktivni, osjetite bol, izbjegavajte instant veze, te se usredotočite na nove prilike.

Pred vama je novi život

Prije svega odredite sebi prioritete i odredite što točno želite, što želite postići, što želite imati, što želite raditi? Napravite listu vlastitih želja i planova. Zatim počnite raditi na njihovom ostvarivanju racionalno, planski i promišljeno.

Budite aktivni

Dok god plivate nalazite se iznad površine, a ako prestanete polako ćete tonuti, kaže Ferguson. Budite aktivniu svakom pogledu, a pritom ne mislimo samo na fitness iako je i to dobar prijedlog.

Aktivnost se odnosi na život, jer doklegod ste aktivni nećete potonuti. Što se više povlačite, to na vise područja zapinje. Tako stvarate krug koji vodi u depresiju i bolne trenutke. Nema povlačenja! Stvorite život za sebe, jer to neće nitko učiniti umjesto vas.

Dobro je osjetiti bol

Nakon rastave najvjerojatnije ćete osjetiti bol i koliko god vam ovo zvučalo, riječ je o dobroj vijesti. Što prije osjetite tugu, ranije ćete se boli riješiti. Ne odupirite joj se, ne potiskujte je natrag i osjetite sve njezine aspekte. Prigrlite bol kako bi se pomirili s prošlošću i krenuli s novim životom.

Ne jurite u novu vezu - kriteriji su vam pobrkani

Većina ljudi u pravilu srlja u novu vezu i to u prvu koja im naleti. To je razumljivo, logičnoi prirodno, a razlog je jednostavan- svi želimo izbjegavati bol. Takva veza uglavnom donosi olakšanje, Amerikanci to zovu 'rebound', no dugoročno, takva veza uglanvom donosi komplikacije.

Nakon razvoda, kriteriji su niži nego inače i novi partner vam zapravo neće odgovarati, jer ga ne percipirate stvarno. Osim toga, novi partner vam doista pomaže, no zapravo tako vi odgađate suočavanje s boli i tako odgađate mir i spokoj koji biste stekli nakon što bi prigrllili pravo stanje stvari.

Kad steknete samokontrolu, bit ćete u boljoj poziciji i pronaći partnera koji vam stvarno odgovara.

Usredotočite se na nove prilike

Vjenčali ste s mišlju kako će to biti zauvijek, no zauvijek je upravo završeno poglavlje. Imate izbor - gledati na razvod kao priliku ili kao nepriliku. Što odaberete, to ćete na kraju i dobiti.

Stoga je važno da se usredotočite na nove prilike. Prepoznajte nove prilike, jer za prošlost više ništa ne možete učiniti. Kinezi kažu: početak svake mudrosti je ne kajati se zbog ničega, a mi pak kažemo- za prolivenim mlijekom se ne plače. Za budućnost se može još mnogo, mnogo toga učiniti. Vrijeme je da se krene!
I

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju