Mislili ste da je seks samo zabava i bliskost s partnerom. Onda ste zatrudnjeli, a vođenje ljubavi dobilo je novo značenje kad su vaše tijelo i libido počeli doživljavati velike promjene. Možete li i dalje uživati u zadovoljavajućem seksualnom životu, uz jutarnje mučnine, divljanje hormona i svojem novom viđenju svojeg tijela?

Mnoge žene žele nastaviti voditi ljubav i u trudnoći, ali ponekad su u nedoumici je li to sigurno i kako se nositi s novim osjećajima.
Neka vam glavna misao vodilja bude: vodite ljubav onoliko često koliko želite, ali nemojte misliti da to morate. Postoje i drugi načini da budete intimni – to je čak i maženje.

Budući očevi također proživljavaju promjene u svom stavu prema seksu, od toga da ih uzbuđuje vaš novi, okrugliji izgled (u predjelu trbuha, ali i u predjelu grudi) do strahova za bebu koji mogu ubiti želju za seksom. Ono što je važno jest otvoreno razgovarati o seksu, roditeljstvu i svojoj vezi kako trudnoća napreduje. Tako ćete se moći suočiti sa svakim problemom koji naiđe.

Tijekom 40 tjedana mijenjat će se i način na koji vodite ljubav. Zbog tjelesnih promjena ono što je bilo ugodno jedan tjedan, neće nužno biti i idući. Stoga vam donosimo kratki vodič o tome što možete očekivati, kako da budete sigurni i uživate u intimnosti s partnerom (i ne, ona neće prestati s bebinim dolaskom).

PRVO TROMJESEČJE
Simptomi rane trudnoće, kao što su jutarnje mučnine i bolne grudi, mogu malo zakočiti vaš seksualni život. Beba koja počinje rasti u vama zajedno s posteljicom također vam oduzima energiju. Odmarajte se kad god možete i vježbajte – što uključuje i seks ako imate za njega želju – kako biste povratili snagu.

U prvim se tjednima mnogi parovi boje da seksom ne izazovu pobačaj. Iako to zvuči sasvim iracionalno, muškarce zaista zabrinjava da će ozlijediti bebu. Uvjerite svog partnera da je beba dobro zaštićena iza grlića maternice i ušuškana u plodnoj vodi i posteljici – čak ni bakterije ne mogu do nje. Pobačaj u ranoj trudnoći obično uzrokuju abnormalnosti kromosoma ili drugi razvojni problemi, i oni najčešće nemaju nikakve veze s onim što radite ili ne radite.

U velikoj većini veza svi problemi koji se tiču seksa i roditeljstva na kraju se prevladaju. Dobro je stoga biti otvoren i razgovarati s partnerom o osjećajima i suočavati se s teškoćama u odnosu kako biste ih brže riješili.

DRUGO TROMJESEČJE
Za mnoge je žene ovo razdoblje medeni mjesec – nema više jutarnjih mučnina, grudi više ne rastu tako brzo i nisu bolne i naviknuli ste se na trudnoću. A kako je veća količina krvi zbog trudnoće uglavnom usmjerena na vaše grudi i genitalije, normalno je da vam se i libido probudi i ojača, a često i vaša sposobnost doživljavanja orgazma. Ali javljaju se i neželjene pojave. U ovom je razdoblju uobičajeno krvarenje nakon snošaja. U trudnoći je grlić maternice nabrekao od krvi pa može lako prokrvariti zbog pritiskanja tijekom seksa. Krvarenje obično brzo prestane, i premda vas oboje može prestrašiti, obično je potpuno neopasno. No da biste bili potpuno sigurni, najbolje je nakon svakog krvarenja otići liječniku.

Kolostrum – prvo mlijeko – počinje se proizvoditi oko 16. tjedna i može početi curiti, što ponekad može ubiti strast. Beba također postaje 'primjetnija': po vašem sve većem trbuhu, na ultrazvučnim pregledima i time što počinje udarati. U drugom tromjesečju buduće mame počinju stvarati vezu sa svojim djetetom, ali se počinje javljati i dvojba hoćete li kao mama i dalje biti seksi. Neke žene imaju osjećaj da je 'krivo' biti intiman u trudnoći, dok se prilagođavaju svojoj novoj, majčinskoj ulozi; muškarci iz sličnih razloga mogu zazirati od seksa.

Razgovarajte o tome što vas muči, a ako smatrate da to postaje problem, otiđite na stručno savjetovanje. Dobro je znati što se točno događa vašem tijelu pa se informirajte, a kondiciju održavajte redovitim vježbanjem – joga i pilates doista su izvrsni!
U ovom razdoblju mnoge žene više ne žele voditi ljubav jer seksi izgled poistovjećuju s vitkošću. Društvo nam šalje poruku da bi idealno tijelo trebalo biti mršavo, što nije kompatibilno s majčinstvom. Iako trudnoća nije isto što i pretilost, svejedno može ozbiljno poljuljati ženino samopouzdanje. Osjećat ćete se bolje budete li dobri prema sebi i fokusirate se na pozitivne učinke trudnoće: vi blistate, a vaša koža i kosa su zdravije i sjajnije.

TREĆE TROMJESEČJE
Kako se približava termin porođaja, iščekivanje roditeljstva i samog događaja može smanjiti želju za vođenjem ljubavi. A čak i ako ste jedna od onih žena čiji je libido zbog povećane razine progesterona i estrogena postao nezasitan, manevriranje s trbuhom u ugodan položaj može seks učiniti spontanim.
Cijela je vaša anatomija promijenjena. Osim trbuha, položaj zdjelice i bebe mogu postati prepreka za spontani seks. Iskušajte nove položaje. Položaj žlice (vi ste na boku, a on iza vas) idealan je jer nema pritiska na grudi i trbuh. Ili vi budite gore tako da možete kontrolirati dubinu i ritam. Izbjegavajte tzv. misionarski položaj jer pritisak na maternicu može prignječiti žile koje vraćaju krv u srce zbog čega vi ili beba možete ostati bez kisika.

Također je često da muškarcima nije više do seksa jer mogu osjetiti da se beba miče ako vam dodiruju trbuh.
Ako ostanete seksualno aktivni, možete poslije snošaja osjetiti blage grčeve. To je normalno. Vaša će se vagina prirodno stisnuti tijekom orgazma, reagirajući djelomično i na hormone u spermi, prostaglandine, koji uzrokuju blage trudove, iako ne dovoljno jake da izazovu porođaj. Grčevi bi trebali biti kratkotrajni; ako nisu, trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Seks ne može potaknuti porođaj, ali ga zato možete iskoristiti kako biste ubrzali porođaj kad počnu trudovi. Osim prostaglandina, opuštenost i uživanje oslobađa u vašem tijelu oksitocin, koji potiče kontrakcije mišića, te endorfine, prirodno sredstvo za ublažavanje bolova.

>> Je li vaš život spreman na bebu?

>> Misli li vaš muškarac da je i on trudan?

Upamtite, bez obzira na vaš libido i sliku o svom tijelu koju imate, seks u trudnoći ponajprije ima svrhu povećati vašu bliskost s partnerom i biti zabava. Bebu ste već začeli!

Izbjegavajte snošaj ako...
- vam je to savjetovao vaš ginekolog, možda zbog prijevremenog porođaja ili predležeće posteljice
- sumnjate da vam je puknuo vodenjak, jer bi dijete moglo biti izloženo infekciji
- krvarite

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju