Začini su nezaobilazni na listi afrodizijaka jer obiluju eteričnim uljima blagotvornima za cirkulaciju i buđenje seksualne energije. Predlažemo vam nekoliko sitnih i dinamitnih kojima možete 'začiniti' svoj ljubavni život

Papar
Jeste li znali da je kihanje erotski užitak? Kažu da donosi radost udovicama i ublažava impotenciju kod sramežljivih. Najbolje je istucati nekoliko zrna u mužaru kako bo okus bio što intenzivniji, ali može se poslužiti i papar u prahu.

Lovor
Rimske junake okrunjivali su lovorovim grančicama, simbolom muškosti. Za jelo, lovor se koristi u malim količinama, samo jedan list ili pola velikog, jer ima intenzivan i pomalo gorak ukus.

Anis
U mnogim zemljama Srednjeg istoka koristi se za poticanje ljubavi kod tek vjenčanih i za liječenje impotencije.

Origano
Jakog i prodornog ukusa i mirisa, tipičan je za mediteranska jela. Ako ubacite šaku origana u toplu vodu za kupanje u dvoje, doživjet ćete izuzetno erotsko iskustvo.

Bosiljak
U drevnim kulturama, i još uvijek u vudu ritualima na Haitiju, vjeruje se da utječe na plodnost i izaziva strast. U svojoj pradomovini Indiji stekao je reputaciju afrodizijaka - muškarci starih plemena žvakali su svježe listove. Vjerovalo se i da rascvjetali bosiljak u kući znači da će u nju doći djevojka, jer bosiljak navodno liječi ženske genitalije.

Žalfija
Vojnike u antičkoj Grčkoj dočekivale su njihove žene sa čajem od žalfije kako bi potakle plodnost i produžile grčku rasu. Ima vrlo jak miris i mora se koristiti u umjerenim količinama.

Đumbir
U antička vremena smatran je izvorom ljubavne snage. Ako bi neka djevojka nosila vijenac od bijelih cvjetova đumbira, postala bi izazovna. Kada je đumbir iz Egipta stigao u antički Rim, odmah je proglašen ljubavnim začinom.

Cimet
Napitak od štapića cimeta preporučuje se kao lijek za tegobe tokom menstruacije i trudnoće. Legenda kaže da je kraljica od Sabe zadivila kralja Solomona ne samo svojom pameću i bogatstvom već i mirisom. Kada je stigla u Jeruzalem, namazala je tijelo uljem od cimeta kojem kralj Solomon nije mogao odoljeti.

Menta
Shakespeare je spominje zajedno s lavandom i ružmarinom kao stimulans za sredovječnu gospodu. Mitološka priča govori kako je Perzefona, kraljica podzemnog sveta, pretvorila nimfu Mintu u biljku metvicu i stavila je u zemlju, budući da je bila ljubomorna jer je njen muž Had smatrao Mintu neodoljivom. Ali uzalud, Had je obožavao mentu zbog njenog mirisa (ali i ukusa). Zbog toga se od antičkih vremena menta smatra afrodizijakom.

>> 7 dijelova tijela koji izluđuju muškarce

>> Začinite seksualni život afrodizijacima

Karanfil
Možda su se upravo zbog oblika, zrna karanfila od davnih vremena u Aziji smatrali glavnim pokretačem muškog seksualnog nagona. U Indoneziji i danas roditelji pored kuće sade karanfil ukoliko im se rodi muško dijete.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju