I dok mnogi od muzeja skupljaju svoje komadiće, i doslovno i figurativno, nastale usred zagrebačkog potresa, ostaje nam barem virtualno uživati u nekim izložbama, dok se svi zajedno ne izdignemo iz situacije u kojoj smo se našli i krenemo stvarati neku novu povijest koja će jednom biti ponosan dio muzeja.

U nastavku donosimo neke od hrvatskih muzeja čijim besplatnim virtualnim izložbama i stalnim postavima još uvijek možete "prošetati".

Muzej Mimara
Muzej Mimara, uz primarnu ulogu čuvanja umjetničke baštine, ima misiju komunicirati posjetitelju bogate i slojevite umjetničke, povijesne i civilizacijske sadržaje koji se mogu dekodirati iz pojedinih umjetnina ili skupina umjetnina.

Nazvan tako prema osnivaču Anti Topiću Mimari, Muzej i ovih dana nudi mogućnost da posjetiltelji virtualnim putem zavire u njegovu unutrašnjost prije razornog potresa, nauče ponešto o aktualnim izložbama, kao i o stalnom postavu.

Muzej za umjetnost i obrt
Jedan od najteže stradalih muzeja svakako je Muzej za umjetnost i obrt, koji ovih dana zbraja štetu, no na njihovim društvenim mrežama možete pronaći niz zanimljivosti o pojedinim izlošcima, kao i zaviriti u samu unutrašnjost snimljenu prije potresa

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu
Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu svoj virtualni program donosi pod #MSUNonStop i u sklopu njega na svojim društvenim mrežama svakodnevno predstavlja radove iz zbirki. Tako se trenutno mogu pogledati detalji iz izložaba kao što su Svijet kao paviljon, Vjenceslav Richter; Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma i brojne druge.

U novonastalim okolnostima mnogi hrvatski muzeji nude virtualne izložbe.

Etnografski muzej u Zagrebu
Etnografski muzej u Zagrebu ponudio je na svojoj mrežnoj stranici virtualni razgled pojedinih zbirki i izložbi, koje imaju i edukativan karakter, izložbu tradicijskih glazbala, Zbirku Perinić i lutke odjevene u tipičnu odjeću raznih zemalja svijeta, putovanje Afrikom i Južnom Amerikom s braćom Seljan te afričku umjetnost iz Zbirke Drage Muvrina.

Hrvatski povijesni muzej
Na mrežnim stranicma Hrvatskog povijesnog muzeja, koji u sebi krije sve od kamenog doba do danas, također možete razgledati virtualne izložbe. Među njima se ističu Navik on živi ki zgine pošteno, Požuri jer autobus već trubi, Borba za pravicu i mnoge druge.

Muzej grada Zagreba
Muzej grada Zagreba, mnogim Zagrepčanima najdraži muzej, nudi pregršt izložba, no ovih je dana u tijeku virtualna izložba s fotografijama potresa u Zagrebu 1880. godine. Pogled na zastrašujuće fotografije i iskustvo koje danas imamo daju nam nadu i vjeru da ponovno možemo obnoviti grad i za nekoliko se mjeseci vratiti koliko-toliko normalnoj svakodnevici.

Na svim predloženim mrežnim stranicama muzeja možete pronaći još pregršt informacija o virtualnim izložbama.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju