Čakovec je opet postao mjesto na kojem nastaju najljepše fotografije. Do 2. kolovoza u tijeku je Porcijunkulovo.

Galerija Ulica kišobrana Ulica kišobrana Ulica kišobrana +0 Ulica kišobrana

Naime, u tijeku je održavanje manifestacije Porcijunkulovo koje je posljednjih godina postalo prepoznatljivo diljem zemlje, pa i izvan njenih granica, upravo zbog instalacija kišobrana koji su postavljeni u samom centru grada.

Zato mnogi „glavnu“ ulicu u gradu, Ulicu kralja Tomislava, od milja zovu i „Ulicom kišobrana“, a fotografiranje ispod kišobrana neizostavna je točka zaustavljanja svakog domaćeg i stranog gosta koji posjeti grad tijekom ovih dana.

Inače, Porcijunkulovo je tradicionalna kulturno-turistička manifestacija koja se sada održava već po 58. put. Prvobitno je bila zamišljena kao sajam tradicijskih zanata, a danas je stekla status najveće manifestacije na sjeveru zemlje.

Ulica kišobrana Ulica kišobrana (Foto: Miroslava Novak Hranjec)

No ono što se mnogi često pitaju jest što sam naziv, od kojeg se čak i domaćinima često zaplete jezik, uopće znači i kako je došlo do njega. Zanimljivo je da se korijeni toga nalaze u susjednoj Italiji.

Naime, 2. kolovoza slavi se crkveni blagdan Gospe od Anđela, u čast njezinu uzašašću koje je bilo popraćeno pjevom anđela. U talijanskoj pokrajini Perugii, kod grada Assisia, postoji crkva i franjevački samostan posvećeni Svetoj Mariji od Anđela. Legenda kaže da su se u njemu čuvale relikvije s groba Djevice Marije. Tamo je sagrađana i kapelica koju je, zajedno s malim komadom zemlje, dobio sv. Benedikt. Od tada taj komadić nosi ime Portiuncula što na latinskom znači „mali komad zemlje“.

Ulica kišobrana Ulica kišobrana (Foto: Miroslava Novak Hranjec)

Danas je pak Porcijunkulovo najpoznatije među širom publikom upravo po svojim šarenim kišobranima, koji su svake godine u kombinaciji drugih boja i koji su postali nezaobilazan dio ljetnih fotografija na društvenim mrežama.

Svu ljepotu Čakovca s tim motivom pokazala je i Miroslava Novak Hranjec, nagrađivana fotografkinja iza koje je već nekoliko izložbi kojima promovira prirodne ljepote „cvjetnjaka Hrvatske“ – svog Međimurja.

Ulice pod kišobranima čekaju na vas. Pošaljite nam i svoje fotografije.

Ulica kišobrana Ulica kišobrana (Foto: Miroslava Novak Hranjec)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju