Prema odluci sutkinje Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Severina 200 dana godišnje neće moći viđati svoje dijete

Brojne Hrvatice odučile su iskazati podršku Severini Vučković nakon što je u medije dospjela informacija da pjevačica 200 dana godišnje neće moći viđati svoje dijete.

Prema odluci sutkinje Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Severina 200 dana godišnje neće moći viđati svog sina Aleksandra

Razlog tomu odluka je Verice Nikić, sutkinje Općinskog građanskog suda u Zagrebu na kojem Severina Vučković i Milan Popović vode bitku za skrbništvom nad djetetom.

Sutkinja je donijela mjeru prema kojoj će dijete naizmjenično jedan tjedan živjeti s ocem, a jedan tjedan s majkom. Sporni dio mjere jest onaj koji se odnosi na ljetne mjesece. Prema njemu Severina će samo po jedan tjedan u srpnju i kolovozu provesti s djetetom, a ostalo vrijeme bi trebalo biti s ocem.

Okupljeni u grupi pod nazivom I ja sam majka otvorenoj na Facebooku i Viberu pozvali su sve majke da izraze potporu.

Kako bi nama bilo da ovo prolazimo?! Moramo joj dati podršku, napisala je Ana Rucner na Facebooku.

Još jedan detalj iz nepravomoćne privremene mjere koji je mnoge nagnao na preispitivanje odluke sutkinje Nikić činjenica je da Severina dijete u vrijeme dok je s ocem smije telefonski nazvati samo jednom dnevno, i to točno u 20 sati.

Koliko je za dijete dobro da jedan tjedan živi s mamom, a jedan s tatom te da tijekom cijelog ljeta vidi majku samo dva tjedna, pitali smo mag. psihologije Maju Hatvalić Capurso.


"NAJVAŽNIJE JE PITATI DIJETE ŠTO ŽELI"

Dijete od 5 godina može izražavati vlastite želje i ako ono želi s tatom provesti dva mjeseca, onda je to u redu. Dakle, u ovakvim situacijama najbitnije je pitati dijete što ono želi. Djetetu se ne smije uskraćivati niti nametati provođenje vremena s jednim od roditelja ako ono to želi odnosno ne želi. Slično je, primjerice, kada roditelji pošalju dijete na dva mjeseca na more kod bake i djeda ili u ljetni kamp, a dijete to ne želi.

Takva nametanja na dijete mogu djelovati vrlo disfunkcionalno i traumatično. Dakle, dijete od 5 godina već ima dovoljno razvijenu svjesnost da može reći svoje želje i interese, objašnjava Hatvalić Capurso.

Dijete od 5 godina, koliko ima Aleksandar, može izražavati vlastite želje i ako ono želi s tatom provesti dva mjeseca, onda je to u redu

--psihologinja Maja Hatvalić Capurso

Za dijete je također vrlo važno da ima neku svoju bazu, odnosno osjećaj da negdje pripada te da ima svoj raspored, dodaje psihologinja te podsjeća:

Slučajevi borbe skrbništva nad djetetom vrlo su delikatni i sve ovisi od slučaja do slučaja. No, u svakom slučaju, roditelji uvijek moraju misliti na to što je najbolje za dijete i raditi u njegovu interesu.


Lana Mihić, administratorica Facebook grupe "I ja sam majka", kaže da djetetu nije lako izraziti mišljenje o tome s kojim roditeljem želi provoditi više vremena.

Za dijete može biti vrlo bolno kada se na sudu, pred nepoznatim ljudima, mora javno izjasniti o svojim željama, odnosno odlučiti se za jednog roditelja, kaže Lana.

Grupa podrške, nastavlja, broji već preko 500 članica, te konstantno raste, među kojima su i druge poznate osobe koje su također prošle iskustvo postupka skrbništva nad djetetom, ali nijedna se nije susrela s odlukom suda kao što je to u Severininu slučaju. Majke okupljene u grupi pjevačici su ostavile i poruke podrške, a Severina ih je i pročitala te im poručila da su je dirnule do suza.

Nitko ne zna kakav je to osjećaj boriti se za skrbništvo nad djetetom, osim osobe koja je to osjetila na vlastitoj koži', kaže Lana Mihić. Pročitajte i koja je najveća greška koju roditelji u Hrvatskoj rade kada se razvode.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju