Sjemenke lana iznimno su zdrava namirnica koja uživa veliku popularnost među ljubiteljima pravilne prehrane. Oni sigurno već znaju koja je ključna stvar u pripremi sjemenki prije dodavanja jelima, ali ima ljudi koji možda još uvijek nisu upoznati s tim.

Nutricionistica Brierley Horton za magazin Health objašnjava da naše tijelo ne može u potpunosti probaviti lanene sjemenke. Kako bismo iz njih izvukli ono najbolje, a pritom olakšali posao probavnom sustavu, prije konzumacije potrebno ih je samljeti na grubo ili barem smrviti u mužaru.

Horton napominje da mnoge zdrave tvari u ovoj namirnici oksidiraju nakon mljevenja ili mrvljenja u mužaru, stoga bi bilo poželjno pojesti ih unutar 24 sata od pripreme.

Jedna jušna žlica lanenih sjemenki sadrži otprilike 1.8 grama omega 3 masnih kiselina, a bogate su i antioksidansima i vlaknima.


Jedna jušna žlica lanenih sjemenki sadrži otprilike 1,8 grama omega-3 masnih kiselina, a bogate su i antioksidansima i vlaknima. Snižavaju kolesterol, smanjuju želju za konzumacijom šećera, dovode hormone u balans te pomažu u procesu mršavljenja.

Možemo ih dodavati raznim jelima poput npr. zobene kaše za doručak ili pak salate za ručak, a također su sjajan dodatak raznim smoothiejima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju