Dok potrošačko društvo dila nepotrebne darove, a poslovnjaci, uz glazbenu pratnju Mariah Carey, razmjenjuju neželjene darove iz kineskih "office supplies" kataloga, neki ljudi nemaju puno povoda za slavlje.

Galerija Sjetan Božić: Najdirljivije čestitke ovih blagdana - 1 Sjetan Božić: Najdirljivije čestitke ovih blagdana - 2 Sjetan Božić: Najdirljivije čestitke ovih blagdana - 3 +5 Sjetan Božić: Najdirljivije čestitke ovih blagdana - 4  

Stoga su agencija Señor i udruga Kolajna ljubavi odlučile svima čestitati sjetan Božić.

Ne, nije tipfeler.

Projekt "Sjetan Božić" želi vas potaknuti da sreću podijelite s onima koji imaju manje razloga za nju: usamljenima, starijima i marginaliziranima.

Melankolična zbirka šest autorskih čestitki-grafika i pjesama podsjeća nas na drugu stranu blagdana. U prosinačkoj groznici rijetko tko se sjeti susjede koja živi sama ili jedva pokretnog djedice kojeg svako jutro sreće na tramvajskoj stanici. Želju da nešto poduzmemo lako izguraju svakodnevne obveze, a upravo je u vrijeme kada se glorificira obiteljsko okruženje, a čovjek je sam i usamljen, povećana i stopa samoubojstava.

U svijetu koji troši i gomila, trenutak je postao najtraženija roba i najvrjednija "donacija" koju možemo dati.

Señorove čestitke ne traže da uplatite novac na žiro račun niti da šerate tužnu sliku na svom profilu.

Nešto slatko iz pekarnice iza ugla, popravljena slika na TV-u ili razgovor uz kavu dar je o kojem netko u vašoj blizini već dugo sanja. Dok uživate u blještavim izlozima, za prepunim stolovima, među svojim najdražima, sjetite se onih čiji Božić izgleda drugačije. Pronađite trenutak za njih i pomozite da i njihov Božić bude – sretan!

Sjetan Božić nastavlja niz društveno korisnih projekata agencije Señor: Brand New Year, Sloganini i unBLOK.

Mapu s čestitkom s ilustracijom umjetnice Klasje Habjan ručno otisnutu sitotiskom u ograničenoj nakladi na Keaykolour Snow White papiru možete naručiti na sjetan@senor.hr po cijeni od 99,99 kuna, a sva će zarada biti uplaćena udruzi Kolajna ljubavi, koja će njome pomoći potrebitima.

EVO NEKOLIKO NJIHOVIH PRIČA

Gđa Mara živi sama u izoliranom selu sa svega nekoliko zaposlenih susjeda, pa se jako boji usamljenosti. Zbog bolesti je gotovo prikovana za krevet i ovisi o pomoći susjeda koji joj svrate kad imaju vremena. Jako se voli šaliti, samo nažalost, kaže, nema baš s kime.

G. Mate je samac koji živi u trošnoj kućici, boluje od raka i ovisi o daljnjoj rodbini. No svatko ima svoju obitelj i puno obveza, pa ga ne stižu posjećivati ni voditi na terapije. Najviše mu nedostaje razgovor, da s nekim podijeli svoju samoću i bar nakratko zaboravi na bol.

Gđa Ana bolesna je od rođenja. Ima više poteškoća, među kojima je najveća nagluhost povezana sa slabim govorom, zbog čega je zatvorena u svoj svijet, u koji čak i njezina majka teško može doprijeti. Majka strahuje za Aninu budućnost kad ona umre, a boji se da će to biti uskoro jer je već jako stara i nemoćna.

Sreću podijelite s onima koji imaju manje razloga za nju Sreću podijelite s onima koji imaju manje razloga za nju Foto: Boris Miletić/Señor

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju