Skandinavska hit-dijeta uz koju ćete lako izgubiti višak kilograma bez brojenja kalorija. Ako ste otvorili ovaj članak, postoji mogućnost da niste zadovoljni svojom težinom. Isto tako, vjerojatno ste barem jednom u životu bili na nekoj dijeti.

Također, budući da ste ovdje, velika je vjerojatnost da ta dijeta za vas nije trajno učinkovita. Sve navedeno bilo je dio života danske autorice Suzy Wengel, i to dugi niz godina. Sve dok nije osmislila svoj jedinstveni način prehrane kojim je izgubila četrdeset kilograma. Usto, idealnu težinu zadržala je do danas, i to bez muke.

Poteškoće s dijetama nastaju već u trenutku spomena te riječi. Dijeta je postala gotovo sinonim za patnju i odricanje, a svi znamo kao to na kraju završi. Kada se odričete, negdje duboko u vama stvara se nezadovoljstvo te je samo pitanje trenutka kada ćete odlučiti da je vrijeme za „uživanje“.

Nisu knjige samopomoći s „fuck it“ stavom bez razloga postale najnovijim hitom (u Americi ruše rekorde prodaje, a znamo kako je ondje s pretilošću). I tako ulazimo u začarani krug koji se često naziva jo-jo efektom. Malo gore, malo dolje, uvijek i iznova.

Suzy je u knjizi „Skandinavska Sense dijeta“, opisala svoj mukotrpni put, a većina će nas u njemu pronaći sebe. Nasreću, autorica je uspjela prekinuti taj krug koristeći zdravi razum.

Prva spoznaja koju je doživjela nakon što ju je jedan doktor upitao kako to da joj sve u životu odlično funkcionira osim težine bila je ta da treba dobro istražiti svoj osjećaj gladi. Taj varljivi osjećaj buni i osobe koje vrlo dobro poznaju svoje tijelo, a mnogima je nedokučivi misterij, na razini nedavno uslikanih mutnih crnih rupa.

Osim načela šake, Suzy nudi još jedan mentalni alat koji će vam biti od velike koristi, a koji je nazvala „ormarom za obroke“.



Kada je glad „prava“ glad, a kada je samo popuštanje sebi u obliku emocionalnog poklona kojim nadomještamo nešto važnije? Za ovaj članak – i knjigu – bit će dovoljno znati da glad ima sasvim specifične kvalitete koje nije teško prepoznati. Autorica je to uspjela te nam tako može biti modelom koji valja slijediti. Ne ulazeći duboko u psihologiju, Suzy je ponudila rješenje.

Ovo je knjiga dijete, ali jedne sasvim razumne i vrlo jednostavne. Autorica nam u knjizi predstavlja brojne slikovne prikaze, od kojih se jedan zove „barometar gladi“. Osim toga, tu su i njezine inovacije kojima ćete gubiti kilograme a da toga niste svjesni. Njezino „načelo šake“ toliko je intuitivno da ćete se zapitati kako ga se sami niste sjetili.

Radi se o tome da se obroci sastoje od nekoliko šaka (vaših šaka, da) namirnica. I da, nema odricanja od hrane koju volite, radi se samo o količini koju ćete konzumirati po obroku.

Osim načela šake, Suzy nudi još jedan mentalni alat koji će vam biti od velike koristi, a koji je nazvala „ormarom za obroke“. Taj „ormar“ ima pretince koji su predviđeni za šake proteina, ugljikohidrata, i drugih hranjivih sastojaka. No, ne brinite se, autorica koncizno i jasno objašnjava kako se služiti tim alatima. Kako je i običaj u Danaca, knjiga je izvrsno organizirana i vrlo pregledna te je naputke jednostavno pratiti.

„Skandinavska Sense dijeta“ stigla je u knjižare u idealnom trenutku – imamo dovoljno vremena proučiti o čemu se radi te u svoju prehranu uključiti ključne izmjene kojima se postižu čudesni i dugotrajni rezultati. (Egmont, 129,00 kn)

\'Skandinavska Sense dijeta\' autorice Suzy Wengel Ovo je knjiga dijete, ali jedne sasvim razumne i vrlo jednostavne (Foto: Sonja Kovač)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju