U okrilju grada Čakovca svoje je mjesto pronašla jedna sasvim posebna škola – Škola animiranog filma ili skraćeno ŠAF. Riječ je o ustanovi koja već desetljećima djeci nudi edukacije iz područja animacije i filmske umjetnosti, a do sada je producirano više od tri stotine animiranih filmova koji su osvojili isto gotovo toliko domaćih i međunarodnih nagrada te koje je Hrvatski audiovizualni centar prepoznao kao kulturnu vrijednost.

Galerija Škola animiranog filma okuplja generacije djece - 5 Škola animiranog filma okuplja generacije djece - 4 Prizor iz animiranog filma Rođendan čudovišta nastao na jednoj radionici +1 Škola animiranog filma okuplja generacije djece - 2

Ovaj svojevrsni kinoklub postoji već pune 44 godine, a tijekom cijele godine organizira radionice za djecu. Tako će biti i u ovim ljetnim mjesecima tijekom školskih praznika.

Jedna od onih koja u ovaj čarobni svijet već godinama predano uvodi djecu jest Jasminka Bijelić Ljubić, sadašnja voditeljica ŠAF-a, čija je temeljna vrijednost cjeloviti odgoj djeteta. Upravo nam je ona i pojasnila kako je uopće nastao i kako se razvio do svoje današnje inačice.

Jasminka Bijelić Ljubić čitavu je karijeru posvetila ulozi filmske pedagoginje Jasminka Bijelić Ljubić čitavu je karijeru posvetila ulozi filmske pedagoginje (Foto: ŠAF)

Nastao je davne 1975. na ideju Ede Lukamana i uz podrišku grada Čakovca, čiju podršku ima i danas. Cilj je kreativno provođenje slobodnog vremena djece i mladih u radu i učenju o animiranom filmu, a s godinama ŠAF se profilirao u prepoznatljivo mjesto koje njeguje i stvara animirane filmove.

Djelatnost je proširena realizacijom 25 Internacionalnih radionica za djecu i mlade, edukacijom odraslih (nastavnici i samostalni autori), retrospektivama ŠAF-ovih filmova na respektabilnim festivalima, izložbama s filmskom tematikom te s više od dvije stotine filmskih radionica i isto toliko radioničkih filmova u zemlji i svijetu, govori nam Jasminka.

Hrvatski audiovizualni centar prepoznao je ŠAF kao kulturnu vrijednost

Kada roditelji svoju djecu prepuste njoj u ruke, itekako mogu biti sigurni u to da je uz njih vrsna stručnjakinja. Naime, Jasminka, inače diplomirana informatičarka i nastavnica informatike koja je svoj čitav radni vijek provela radeći kao filmska pedagoginja u području animiranog filma, stekla je hvalevrijedno iskustvo.

Prepoznati i u Sjedinjenim Američkim Državama

Sudjelovala je u organizaciji dvadesetak međunarodnih filmskih radionica te čak u dva navrata predstavila ŠAF u Sjedinjenim Američkim Državama.

Te 2012. oduševilo me biti u prepunoj dvorani prelijepog art-deco kina u San Rafaelu i prezentirati dvadeset ŠAF-ovih animiranih filmova. Čuti smijeh publike bila je najbolja nagrada. Dvije godine kasnije Hrvatski audiovizualni centar opet nas je prepoznao kao hrvatsku kulturnu vrijednost te sam na putovanje u SAD vodila i troje istaknutih šafovaca.

Tom prigodom gostovali smo na Mill Valley Film Festivalu s retrospektivom, održali radionice za nastavnike i djecu, bili Microsoftovi gosti jednom prezentacijom te imali retrospektivu u fantastičnom muzeju iluzija Exploratorium, ističe Jasminka, koja je posebno ponosna na to što je dvoje od tih nekada malih šafovaca svoje školovanje nastavilo u tom smjeru, koristeći pri upisu upravo filmove nastale u ŠAF-u – u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Škola animiranog filma okuplja generacije djece - 4 Škola animiranog filma okuplja generacije djece - 4 (Foto: ŠAF)

ŠAF također organizira radionice za nastavnike i samostalne autore u sklopu Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a sudjelovali su i u radu na animiranim glazbenim spotovima za domaće rock-bendove.

No što je to što djecu tako neodoljivo svake godine privlači u ŠAF?

Kako nam kaže Jasminka, dva su osnova modela rada: redovna produkcija i filmske radionice.

Postoji jednogodišnji program redovne produkcije u kome djeca ostvaruju tijekom godine do dvije ili animacijske vježbe ili „ozbiljnije" i duže animirane filmove. Voditelj procjenjuje ideje djece te ih usmjerava u tehničkom smislu kako bi njihova ideja bila realizirana u najboljem obliku animiranog filma

Djeca se tijekom godine nalaze najčešće u grupnim terminima u trajanju od 30 do 70 sati u kome prolaze sve faze nastanka filma.

Manje se bavimo filmskom teorijom, a više praksom. Naravno, programom se savladavaju osnove filma, osnove animacijskih tehnika, ali i korištenja digitalnih alata u opsegu prilagođenom dobi polaznika.

Drugi model, koji je aktualan i tijekom ljeta, filmske su radionice koje traju od nekoliko sati do nekoliko dana. Tada je rad koncentriran, brz i djeca prolaze sve faze produkcije animiranog filma.

Škola animiranog filma okuplja generacije djece - 2 Škola animiranog filma okuplja generacije djece - 2 (Foto: ŠAF)

Zbog takva načina rada i nebrojenih osvojenih nagrada i priznanja, ŠAF svake godine ima sve više upita o upisima, pa im ponekad i ponestane slobodnih mjesta, a nerijetko su i roditelji znatiželjni u otkrivanju svoje kreativnosti.

Od malog osnovnoškolca koji se prvi put tek susreo s animiranim filmom polaznici obično izrastaju u samostalne autore koji su sazreli u toj mjeri da, kako nam kaže Jasminka, mogu potpuno sami izgraditi film od njegovih početaka do konačne verzije na računalu.

Predani je rad i doveo do ranije spomenutih nagrada, a voditeljica nam kaže da su njihovi polaznici ponekad i preskromni.

To je ta poznata međimurska skromnost. Ponekad roditelji naših polaznika iz medija saznaju da je njihovo dijete osvojilo nagradu. Čak smo s g. Lukmanom, osnivačem ŠAF-a, razgovarali o tom fenomenu. Dakako da je sam rad na filmu i njegova realizacija, koja traje i više od godine dana, već sama po sebi nagrada, ali ipak nas sve veseli kada se prepozna naš trud i kvaliteta, govori Jasminka.

Upravo je rad s djecom svaki dan nanovo motivira te priznaje da nerijetko i sama mnogo uči od njih.

Kod mlađe djece vidljiva je ta nevjerojatna mogućnost generiranja ideja bez ikakva straha od neuspjeha, a upravo to često nedostaje odraslim ljudima. Nešto starija djeca već su pravi mali individualci koji otkrivaju nove, apstraktnije dimenzije ideja i veseli me promatrati ih i biti dijelom tog sazrijevanja.

Škola animiranog filma okuplja generacije djece - 5 Škola animiranog filma okuplja generacije djece - 5 (Foto: ŠAF)

Ljetne radionice

Takvo otkrivanje nekih novih svjetova bit će moguće već i ovih dana jer ŠAF ima velike planove za ljeto.

Krajem lipnja organiziramo Internacionalnu filmsku radionicu za djecu i mlade u kojoj sudjeluju djeca iz Hrvatske i inozemstva te voditelji-mentori iz redova profesionalnih animatora, uglavnom iz inozemstva. Pioniri smo u tom području od 1986. godine kada se realizirala ta ideja s ciljem da čudesni svijet animiranog filma, ali i filmske kulture općenito približi ne samo djeci nego i odraslima uz popratne programe, kaže.

Jedna od nekadašnjih šafovaca, Iva Ružić, upravo studira na Harvardu vizualne umjetnosti

Ove će godine uz radionicu postaviti i veliku izložbu lutaka, scenografije i dokumenata nastanka filma „Posljednji izazov" istaknutog i svestranog animatora Božidara Trkulje, koja će biti otvorena za posjetitelje sve do jeseni. U planu je i realizacija radionice s djecom iz Zaboka u sklopu njihova projekta „Zdravo i fino" tijekom lipnja i srpnja, a krajem kolovoza već kreću edukacije za odrasle i pripreme za novu sezonu.

Osim što ŠAF djeci pruža neizmjerno iskustvo, mogućnost za stvaranje novih prijateljstava, rada na sebi i učenja o čarobnom svijetu animacije, pruža im i neizbrisive uspomene koje ostaju i godinama kasnije.

Često se sretnem s bivšim polaznicima, sada već stasalim ljudima koju su završili formalno obrazovanje i stupili u odrasli svijet. Veselje na njihovim licima kada se prisjete pohađanja ŠAF-a i vremena bezbrižnosti koje je to nosilo sa sobom, najveća je nagrada za sve, zaključuje Jasminka Bijelić Ljubić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju