Žohari, susjedi iz pakla ili dosadna vlaga… Koji su vaši skriveni ''podstanari'' u domu koji se na prvu činio kao iz snova? Ana Zibar otkrila nam je svoje.

Galerija Ana Zibar iskreno o neočekivanim situacijama u domu o kojima treba voditi računa - 1 Ana Zibar iskreno o neočekivanim situacijama u domu o kojima treba voditi računa - 5 Ana Zibar iskreno o neočekivanim situacijama u domu o kojima treba voditi računa - 4 +2 Ana Zibar iskreno o neočekivanim situacijama u domu o kojima treba voditi računa - 3

Kupnja prve nekretnine ili pak najam nove uvijek je posebno uzbuđenje za sve koji će uskoro započeti samostalan život ili život u paru, pa u toj situaciji često ne ispitamo sve detalje koji bi nam kasnije mogli biti korisni ili stvarati glavobolju.

Takav veliki korak mnogima stvara stres zbog kojeg možda na prvu ne primjećujemo neke stvari koje će nas koštati još više živaca kasnije, kada se već smjestimo. Svatko od nas poznaje barem nekoga tko se može pohvaliti nekim neočekivanim situacijama u domu, od velikih nedostataka do sitnica koje svakodnevno primjećujemo i želimo popraviti, ali ili ne smijemo ili ne možemo.

Ana Zibar iskreno o neočekivanim situacijama u domu o kojima treba voditi računa - 4 Ana Zibar iskreno o neočekivanim situacijama u domu o kojima treba voditi računa - 4 (Foto: Nova Studio)

I dok napokon uz sve prepreke tržišta pronađu nekretninu po razumnoj cijeni koju će nazivati svojim domom, tek onda počinju novi izazovi. Neki imaju problema sa susjedima, drugi s mravima ili žoharima, neki s neugodnim mirisima koji se šire iz sifona, a najviše je onih koji muku muče s vlagom.

S njom se borila i Ana Zibar, s kojom smo razgovarali o preprekama s kojima se suočila prilikom selidbe u novi životni prostor i kompromisima koji su bili učinjeni, a zbog kojih danas ne može bez jednog pomagača u kući.

Kad sam se useljavala u ovaj stan, ono što mi je bilo vrlo bitno je da stan ima malo dvorište ili terasicu s obzirom na to da imam životinje i malu djecu koja se obožavaju igrati vani, a kompromis sam napravila s time što je ovo zapravo velika kvadratura, a stan ima samo dvije spavaće sobe, rekla je Ana, koja je žrtvovala broj soba za prostranost dnevne sobe i velike prozore u njoj, koji su na prvu odavali dojam prozračnosti i svjetline.

Ana Zibar iskreno o neočekivanim situacijama u domu o kojima treba voditi računa - 5 Ana Zibar iskreno o neočekivanim situacijama u domu o kojima treba voditi računa - 5 (Foto: Nova Studio)

No, nakon nekog vremena i dolaskom malo tmurnijih dana Ana je shvatila da stan nije svijetao kao onog dana kada ga je prvi put došla vidjeti i tu položaj prema sjeveru nikako ne ide u prilog.

Ono što na prvu također nisam vidjela, a kasnije me iznenadilo jest vlaga u stanu. Je li to zbog šume koja nam je tu blizu ili zbog količine veša koji svakodnevno peremo i sušimo u stanu, ne znam, ali imamo dosta problema s vlagom. No našli smo rješenje, kaže Ana, koja je sa svim svojim dragocjenim stvarima, od raznih sitnica i obiteljskih slika, i u ovaj stan ponijela sakupljač vlage Air Max, bez kojeg se, kako kaže, više ne seli nikamo.

Air Max sakupljač vlage držite izvan dosega djece i ljubimaca. Nakon uporabe temeljito oprati ruke. Air Max sakupljač vlage držite izvan dosega djece i ljubimaca. Nakon uporabe temeljito oprati ruke. Foto: Nova Studio

Čim dođu hladniji dani, Ana se brine da vlaga u njezinu stanu uvijek bude na optimalnoj razini jer previše vlage šteti domu i čini nas podložnima prehladama te jača simptome bolesti kao što su astma i artritis.

Kako bi se riješila viška vlage, Ana koristi sakupljač vlage Air Max, učinkovito sredstvo za borbu protiv kondenzacije, plijesni i neugodnog mirisa u domu te vlažnost zraka u zatvorenim prostorima svodi na razinu 50 do 60 posto. Malen je i radi bez izvora električne energije, pa ga Ana drži ga na polici ili na ormaru, dalje od dohvata djece i njezinih životinja, uz svoje drage ukrase ili knjige.

Ana Zibar iskreno o neočekivanim situacijama u domu o kojima treba voditi računa - 1 Ana Zibar iskreno o neočekivanim situacijama u domu o kojima treba voditi računa - 1 (Foto: Nova Studio)

Ono što joj je također bilo bitno i nedostajalo joj je u prošlom stanu bio je prozor u kupaonici, i to je bio jedan od glavnih zahtjeva pri traženju novog.

Jako mi je falio prozor u kupaoni u prošlom stanu. Razlika je kao nebo i zemlja kada možete nakon tuširanja, pranja kupaonice ili veša jednostavno otvoriti prozor i prozračiti, a time i umanjujete vlagu u prostoru, kaže Ana.

Ono što me najviše izluđuje u proljeće su mravi. Vjerojatno su tu i zbog blizine šume. Puna dva mjeseca mravi su naši podstanari i nikako da se maknu. Na kraju sami od sebe odu, ali puna ih bude kuhinja i dnevna soba, ispričala nam je Ana, kojoj želimo i da za taj problem, kao i za vlagu, pronađe rješenje.

*VAŽNO: Air Max sakupljače vlage držati izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca. Nakon uporabe temeljito oprati ruke. Za više informacija posjetite stranicu www. bison.hr.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Bolton Air Max po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju