Gotovo je nemoguće pronaći Francuskinju koja u svom ormaru nema balerinke. Većina njih vjerna je slavnim modelima modne kuće Repetto

Priča o najpoznatijim balerinkama na svijetu započela je 1947. godine kada je mladi plesač Roland Petit bezuspješno pokušavao naći mekane i udobne cipele za balet.

To je njegovu majku Rose Repetto, dizajnerica podrijetlom iz Italije, inspiriralo za stvaranje udobnih baletnih papučica i nastao je jedan od najpoznatijih francuskih modnih brendova.

Glumica Brigitte Bardot lansirala je Repetto u centar pažnje 1956. godine. Tada je Rose Repetto za Brigitte dizajnirala balerinke 'Cendrillon', verziju baletnih papučica nosivih u svakodnevnim prilikama. Brigitte ih je nosila u filmu 'Et Dieu... créa la femme' redatelja Rogera Vadima.

Svoj prvi butik u Parizu Rose je otvorila 1959. godine i on je ubrzo postao mjesto gdje su najpoznatije svjetski baletani poput Bejarta, Nurejeva i Barišnjikova dolazili po svoje plesne papučice. Posao se počeo širiti pa je Rose otvorila novu tvornicu u francuskom gradiću Saint Medard d'Excideuil gdje se i danas ručno izrađuju njezine balerinke koje slavne dame jednostavno obožavaju. Danas se u ponudi može naći čak 13 različitih modela u skoro svim bojama.

Jean-Marc Gaucher preuzeo je Repetto 1999. godine i odlučio brendu udahnuti novi život. U posljednjih 16 godina surađivali su s brojnim svjetskim dizajnerima poput Karla Lagerfelda i Isseyja Miyakea, a nedavno su lansirali i svoju prvu kolekciju odjeće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju