Izdanje Timothéeja Chalameta na 79. Filmskom festivalu u Veneciji opet je pokrenulo rasprave o muškoj i ženskoj modi. Obožavatelji Chalameta nisu bili nimalo iznenađeni njegovim modnim odabirom jer znaju koliko voli koketirati s neobičnim kreacijama.

Galerija Dizajner Marc Jacobs u haljini Dizajner Marc Jacobs u čipkastoj haljini na Met Gali 2012. Glazbenik Troye Sivan u haljini na Met Gali +15 Billy Porter u haljini Christiana Siriana na dodjeli Oscara 2019. godine

Jedan od najboljih glumaca nove generacije došao je na premijeru filma "Bones And All! u crvenom kombinezonu svog omiljenog dizajnera Haidera Ackermanna. Kombinezon otvorenih leđa koji se veže oko vrata kombinirao je s crnim čizmama kaubojskog stila.

Glumac Timothee Chalamet u odijelu s golim leđima na Filmskom festivalu u Veneciji - 2 Timtohee Chalamet u kombinezonu na 79. Mostri (Foto: Guliver image)

I dok su Chalametovi fanovi oduševljeni ovim odabirom, njegovo izdanje naišlo je na mnoge kritike osoba koje smatraju da se ovakvim kombinacijama nepotrebno briše granica između ženske i muške mode. Pritom zaboravljaju kako te granice stoljećima uopće nisu ni postojale.

Hrabro! Izdanje na crvenom tepihu u Veneciji nakon kojeg muška moda više neće biti ista Glumac Timothee Chalamet u odijelu s golim leđima na Filmskom festivalu u Veneciji - 8 Glumac Timothee Chalamet u odijelu s golim leđima na Filmskom festivalu u Veneciji - 7 Glumac Timothee Chalamet u odijelu s golim leđima na Filmskom festivalu u Veneciji - 5 +6 Timtohee Chalamet u kombinezonu na 79. Mostri

Chalametov kombinezon zapravo uopće i nije toliko "kontroverzan" ako uzmemo u obzir kako su se slavni muškarci na crvenim tepisima pojavljivali u suknjama i haljinama što je također izazvalo kritike.

Jared Leto u haljini modne kuće Gucci na Met Gali 2019. Jared Leto u haljini modne kuće Gucci na Met Gali 2019. (Foto: Afp)

Potonji odjevni komadi nisu nikakva novost u muškoj garderobi. Dapače, i suknje i haljine od davnina su bile muška odjeća.

Primjerice, stari Rimljani pretežno su nosili toge, široke i dugačke haljine napravljene od vunenog materijala koje su preuzeli od Etruščana. Toge su isprva nosili i muškarci i žene. Potom su ih oko 2. stoljeća pr. Kr. žene zamijenile takozvanom stolom, a nastavili su ih nositi isključivo muškarci.

Rimska toga praetexta Rimska toga praetexta (Foto: Profimedia)

Postojalo je nekoliko vrsta toga. Dječaci u pubertetu do 18. godine života nosili su "togu praetextu", bijeli model s ljubičastim rubom. Nakon punoljetnosti nosili bi "togu virilis", u potpunosti bijeli model. Postojale su i toge rezervirani isključivo za vojskovođe, konzule i ostale visoke funkcionare.

Stari Grci odijevali su se u tunike. Hiton je naziv za tradicionalnu kratku tuniku koja se kopčala na ramenu, a u struku se mogla povezivati pojasom ili užetom. 

Stari Grci nosili su tunike Stari Grci nosili su tunike (Foto: Profimedia)

Naravno, zbog muškaraca u haljinama ne moramo ići tako daleko u povijest. U mnogim kulturama i danas postoje modeli muških haljina.

Dva lica mode u Butanu 2000. godine - tradicionalno i moderno Dva lica mode u Butanu 2000. godine - tradicionalno i moderno (Foto: Profimedia)

Primjerice, muškarci u Butanu koji rade u vladinim institucijama ili školama dužni su nositi "gho", tradicionalnu haljinu koju je u mušku modu u 17. stoljeću uveo Ngawang Namgyal, osnivač butanske države. Njezino nošenje obavezno je i u svim formalnim prigodama.

Lil Nas X u haljini na dodjeli nagrada BET 2021. Lil Nas X u haljini na dodjeli nagrada BET 2021. (Foto: Guliver Images)

I pop-kultura pamti muškarce u haljinama. Kurt Cobain, neprežaljeni frontmen Nirvane, odijevao se u trgovinama s rabljenom odjećom i tamo nalazio haljine u kojima se potom pojavljivao na koncertima, a ponekad ih je posuđivao od Susie Tennant, publicistice benda.

Kurt Cobain u haljini Kurt Cobain u haljini (Foto: Guliver Images)

Posljednjih godina muškarce u haljinama sve češće viđamo i na prestižnim događanjima, a koji su se to poznati muškarci u njima prošetali crvenih tepihom provjerite u galeriji.

Pete Davidson u haljini Thoma Browneja na Met Gali 2021. Pete Davidson u haljini Thoma Browneja na Met Gali 2021. (Foto: Afp)

Damir Urban (sa suprugom Milicom) u haljini na dodjeli Porina 2019. Damir Urban (sa suprugom Milicom) u haljini na dodjeli Porina 2019. (Foto: Nel Pavletic/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju