Ako ste u mediteranskim vrtovima ili na kršu uočili niske grmove s cvjetićima žute boje, naišli ste na smilje – biljku čije se eterično ulje stoljećima koristi za kožne probleme.

Smilje obuhvaća više od šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta, a u Hrvatskoj su najznačajnije vrste Helichrysum arenarium – vječni cvijet ili pješčano smilje te Helichrysum italicum sin. Helichrysum angustifolium – primorsko smilje.

Primorsko smilje neizostavna je vrsta s kamenjarskih pašnjaka i ostalih područja hrvatskog priobalja, a zbog njegova oporog mirisa nemoguće ga je ne primijetiti. Osim što se smilje uzgaja na plantažama u komercijalne svrhe te se nalazi i u divljoj prirodi, moguće ga je zasaditi i u vrtu, a to se obično radi u proljeće ili jesen.

KAKO PRAVILNO BRINUTI ZA SMILJE?

U početnoj fazi rasta biljke potrebno je zalijevati mladi nasad. Za sadnju se često koriste mali kontejneri od stiropora koji se pune zemljom. Nakon sijanja nekoliko se dana drže na tamnom i hladnom mjestu, a potom se iznose na sunčevo svjetlo.

Smilje jako dobro podnosi visoke ljetne temperature krša mediteranskih krajeva, traži jače sunčevo svjetlo, ali može podnijeti i oštrije zime, zbog čega se prirodno nalazi i na višim nadmorskim visinama.

No upravo ta karakteristika podnošenja nižih temperatura omogućuje da se smilje uzgaja i u kontinentalnim krajevima, pa i u našim vrtovima.

Mogu se kupiti i reznice, a tada ih je potrebno zasaditi s razmakom od 40 cm jedne od druge.

KAKO OSUŠITI SMILJE?

Upravo tijekom ljeta, od lipnja do kolovoza, traje branje smilja, pa je to ujedno idealno vrijeme i za branje smilja u našim vrtovima te njegovo sušenje.

Smilje se, osim za svrhe prerade u eterična ulja, suši i u mnogo manjim količinama za korištenje u buketima. Upravo to možete napraviti i sami kod kuće te tako ostatak godine u vazi imati sasvim posebno, prirodno cvijeće.

Potrebno je odabrati najbolju prostoriju u kojoj ćete osušiti smilje. Imate li tavan, preporučuje se da to smjestite ondje jer nikome neće smetati, no ni život u stanu nije prepreka.

Važno je da se osigura kvalitetna cirkulacija zraka, a smilje treba biti posloženo u tankome sloju. Možete ga staviti na mrežicu u drvenim okvirima, ali i objesiti na zid preokrenuto naglavačke. Ako je smilje stavljeno u debelom sloju, vrlo će lako doći do truljenja.

Eterično ulje smilja pomaže u borbi s borama i drugim oštećenjima kože.

Također je važno da ga tijekom sušenja ne mičete i ne preokrećete jer bi moglo doći do pucanja stabljike. Prilikom prirodnog sušenja cvijeta smilja, ono ne smije biti direktno izloženo sunčevu zračenju ili pristupu sitnim životinjama.

Slika nije dostupna Ništa kao kopriva: 10 koristi "vražjeg lista" anđeoskog djelovanja

Jednom kada vidite da u smilju više nema naznaka vlage, postupak sušenja je gotov te se smilje može neograničeno koristiti kao dekoracija.

Za dobivanje eteričnih ulja koristi se postupak destilacije, no to nije postupak u koji bismo se sami trebali upuštati, bez potrebne opreme. Srećom, ulje smilja može se kupiti na brojnim mjestima.

Zahvaljujući svom sastavu eterično ulje smilja djeluje regenerativno te je jedno od najboljih sredstava protiv hematoma (modrica).

Također djeluje protuupalno i antioksidativno, smanjuje razinu kolesterola, pokazuje analgetičko djelovanje. Ipak, najpoznatije je kao čarobno ulje koje djeluje protiv bora, mrlja i ožiljaka te ostalih kožnih nepravilnosti.

Napomena: Smilje je zaštićena biljka pa za skupljanje u prirodi treba imati dozvolu. No na plantažama možete kupiti grmove smilja te ih sami posaditi u svom vrtu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju