Soda bikarbona ima protuupalna, protugljivična i protualergijska svojstva, a pomaže i smanjiti koncentraciju kiseline u organizmu zbog čega se nameće kao izvrsna ideja za osobe koje imaju osjetljivi želudac, ali se ne žele odreći kave


Neke vrste kave nižeg cjenovnog ranga imaju veću koncentraciju kiseline koja može uznemiriti osjetljive želuce pojedinaca, a pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šalice ovoga napitka.

Da biste neutralizirali kiselinu i olakšali probavu, možete se poslužiti praškom iz smočnice kojeg većina ima u svome domu – sodom bikarbonom.

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu do kojeg može doći zbog pretjerane konzumacije slatke i masne hrane. Ima protualergijska, protuupalna i protugljivična svojstva.

Primjena joj je iznimno široka, pa se može koristiti za čišćenje doma, izradu pasti za zube, pripremu kolača, liječenje mokraćnih infekcija, ali i za mnoge druge neočekivane situacije.

Neutralizacija kiseline u želucu

Prstohvat sode bikarbone u kavi (ili 1/8 žličice na litru omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lijek za neutralizacije kiseline. Oni koji su probali tvrdi da se u takvoj kavi ne osjeća okus natrijevog bikarbonata.

Kava je izvrstan stimulans koji se posebno preporučuje osobama s niskim krvnim tlakom. Ne bi se smjelo piti više od dvije do tri kave dnevno, a dobro ju je uzeti i s nekim suplementima prije ozbiljnijeg treninga jer može povećati njihovo djelovanje, ističe nutricionistica Marija Andrijašević.

Iako kombinacija kave i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, nutricionistica tvrdi da može smanjiti kiselost u organizmu.

No treba imati na umu da soda bikarbona u kavi može imati i neke nuspojave na organizam, primjerice pojačanu pojavu plinova, smanjenje apsorpcije kalcija te opći utjecaj na probavu, upozorava Marija Andrijašević.

Želite li smanjiti mogućnost od "dizanja“ kiseline nakon ispijanja kave, a ne želite eksperimentirati sa sodom bikarbonom korisno je uložiti u kvalitetniju vrstu kave, zaključuje hrvatska nutricionistica.

Savjet plus:
Ne miješajte kavu s mlijekom
Mlijeko pojačava kiselost organizma pa bi osobe koje imaju osjetljiv želudac trebale izbjegavati ispijanje kave s ovim mliječnim napitkom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju