Sok od svježe ocijeđenih limuna i sok od rajčice smatraju se najzdravijim sokovima. Nutricionisti će u zdravu prehranu, naročito ako želite smršavjeti, uvijek uvrstiti običnu vodu, blago gaziranu vodu, nezaslađeni čaj, sok od limuna i sok od rajčice. No koliko god sok od rajčice bio zdrav, neki ga ne vole piti zbog njegova specifičnog gorkasto-kiselog okusa, a to vrijedi čak i za najveće obožavatelje svježe rajčice i juhe od rajčice. Na sreću, postoje načini kako ovom vrlo zdravom napitku "popraviti" okus.


Sezona svježih rajčica je prošla, ali u trgovinama se mogu kupiti vrlo kvalitetni sokovi od rajčica raznih proizvođača. Ipak, specifičan gorkasto-kiselkasti okus soka od rajčice nije svima ugodan za nepce. Najzdraviji sok, uz sok od svježe ocijeđenih limuna, bilo bi stvarno šteta zbog toga izbjegavati. Kako bi sok od rajčice bio finiji, konzumirajte ga sa slijedećim dodacima:

1. U soku od rajčice već ima prirodnog šećera, ali mala količina dodanog šećera može ga učiniti znatno finijim. Želite li sok od rajčice zasladiti na zdraviji način, koristite neki od zdravih prirodnih zaslađivača poput stevije.

Koliko god sok od rajčice bio zdrav, neki ga ne vole piti zbog njegova specifičnog gorkasto-kiselog okusa



2. Soku od rajčice možete dodati i ljuti umak poput tabasca
ili nekog drugog umaka po vlastitom ukusu. Ljutkasti okus odlično će se spojiti s okusom soka od rajčice i lijepo ga začiniti. Na litru soka od rajčice koristite oko žličicu i pol umaka. Koristiti možete i smrvljene feferone ili kajenski papar.

3. Dodatkom drugih voćnih sokova također se može popraviti okus soka od rajčice. Sok od jabuke, mrkve ili grožđa bit će dobar izbor. Na svaku jedinicu soka od rajčice koristite četvrtinu iste jedinice drugog voćnog soka. Isprobajte i napitak od tri sastojka koji ubrzava mršavljenje.

4. Dodajte začinsko bilje i začine u prahu kako bi sok od rajčice dobio pikantan okus. Začinite ga s prstohvatom soli, paprom, kuminom, korijanderom, čilijem ili bilo kojim drugim začinom po izboru.

5. Dodate li soku od rajčice povrće poput celera i luka, dobit ćete fino zasitan napitak pun okusa. U već gotov sok od rajčice jednostavno stavite stabljiku celera i grickajte je dok ispijate sok. Radite li sok od svježih rajčica, isprobajte slijedeći recept:

Uzmite šaku punu stabljika celera i narežite ih zajedno s jednim lukom i rajčicama. Sve skupa stavite u tavu s malo vode i pustite da se krčka na srednje jakoj vatri. iscijedite vodu, a povrće stavite u blender da se miksa tri minute. Procijedite sok kako biste se riješili zaostalih sjemenki, kožice ili većih komada povrća. Procijeđeni sok ohladite u hladnjaku prije serviranja. Isprobajte i napitak boginja koji tjera bolesti i lošu vibru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju