Kućni ljubimci mnogima su najbolji prijatelji i izvor veselja. Oni samom svojom pojavom izvlače osmijeh na lice. Iako vam ne mogu reći da vas vole, životinje svoju ljubav i privrženost pokazuju na različite načine kako bi vam dale do znanja koliko su sretne što ste uz njih.

Kućni ljubimci svakodnevno usrećuju svoje vlasnike iskazivanjem privrženosti, a najmanje što vi možete učiniti za njih jest vratiti im tu ljubav i učiniti im život u vašem domu ugodnim. Kako je poznato da ljubav često dolazi kroz želudac, životinje će više od ičega cijeniti hranu koju im poslužujete ili kojom ćete ih nagraditi za određeno ponašanje. Kako biste usrećili svojeg kućnog ljubimca i pritom omogućili da izraste u snažnu i prekrasnu životinju kakva jest, Plodine u svojoj ponudi imaju veliki izbor slasne hrane za mačke i pse koje se vaš ljubimac neće moći zasititi. Kao trgovina koja cijeni kvalitetu, ali i zna da hrana za vaše najbolje prijatelje nije uvijek cjenovno prihvatljiva, do 20. siječnja brojni brendovi hrane za mačke i pse sniženi su do 50 posto. Uz napunjen trbuščić vaš će kućni ljubimac biti miran i sretan, a zadovoljan ljubimac obasipat će vas ljubavlju na svakom koraku. U nastavku pročitajte koje su to geste i zvukovi kojima vam vaši kućni ljubimci na svoj način pokazuju da vas vole.

Govor tijela

Kada pričamo o govoru tijela kod životinja, tada se to najviše odnosi na njihovo mahanje repom. Upravo je to jedan od najočitijih iskaza naklonosti kod pasa. Rep kod pasa komunicira različite emocije, no one koje vi tražite manifestiraju se u tome koliko je njihov rep opušten u mahanju ili mirovanju. Kada pas maše repom toliko snažno da izgleda kao da mu se cijeli stražnji dio njiše, tada je to siguran znak sreće, ljubavi i povjerenja. Jednako kao i kod pasa, kroz rep mačke možemo saznati što one žele poručiti. Mačke su najsretnije onda kada je njihov rep u potpunosti uspravan s laganim zavojem na vrhu. Tada žele reći koliko im je drago što vas vide.

Trljanje glave o vas

Trljanje obraza i glave uz vašu je ponašanje koje mačke usvoje još dok su mačići. To je način na koji one uspostavljaju vezu s ostalim životinjama, pa tako i s ljudima. Kako mačke imaju izražen osjećaj njuha one na taj način pokušavaju prenijeti svoj miris na vas kako bi ostalim mačkama dale do znanja da ste vi njihovi. Baš poput mačaka, psi trljanjem svoje glave o vašu žele reći da ste vi njihovi i tako poslati poruku ostalim psima da se drže podalje. Jednako kao što su trljali glavu o svoju majku kako bi potražili utjehu, isto to čine i svojim vlasnicima.

Gledanje u oči

Iako se gledanje u oči za neke životinje smatra iskazom agresije ili zastrašivanja, kod mačaka i pasa stvar je drugačija. Za njih je gledanje u oči intiman čin kojim iskazuju svoje povjerenje i privrženost. Mačke u oči gledaju jedino one ljude koji im se sviđaju, dok se kod pasa tijekom gledanja u oči vlasnika u mozgu ispušta hormon oksitocin, isti onaj koji pomaže majkama da se povežu sa svojim novorođenčetom. Pas koji neprestano uspostavlja kontakt očima pokazuje visok stupanj povezanosti s vlasnikom.

Zvukovi

Predenje je kod mačaka jedan od najočitijih i najuobičajenijih načina na koji mačka pokazuje svoju ljubav i zadovoljstvo. Njihov mali motorčić u grlu počne vibrirati u onom trenutku kad se osjećaju opušteno ili kad uživaju u vašem maženju. S druge strane, psi će svoju ljubav vokalizirati ispuštanjem dugog uzdaha ili jecaja. Ako se vaš pas stisne uz vas i ispusti dugi uzdah, tada to znači da se osjeća sigurno i ugodno u vašoj blizini.

Okretanje i pokazivanje trbuha

Psi će se baciti na leđa i okretati kako bi pokazali koliko su opušteni u vašoj blizini te koliko vam snažno vjeruju. Ponekad takvim ponašanjem jednostavno žele da ih pomazite po trbuhu, no kada se okrene na leđa i maše repom, on vam želi reći koliko vas voli. Iako kod mačaka to viđamo nešto rjeđe s obzirom na to da su one ipak suptilnije životinje od pasa, jednom kad mačka to napravi, ona vam želi reći koliko je sretna što vas vidi i koliko vam vjeruje. Upravo je to jedan od najtoplijih komplimenata koje mačka može dati svome vlasniku.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Plodine po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju