Vaishali Sahni je učiteljica i stručnjakinja za organizaciju prostora za čije je znanje u ovom području najboji dokaz njezin obiteljski stan u Torontu.

U iznajmljenom stanu od 79 kvadrata živi sa suprugom i troje djece, a tijekom života živjela je i u nekoliko manjih domova u kojima je naučila kako izvući maksimum iz prostora.

Savjete sa svima zainteresiranima dijeli na svom Instagram profilu i YouTube kanalu, a filozofija kojom se vodi kada su u pitanju njen posao i život je minimalizam.

Odlične vještine u organizaciji, u kombinaciji s minimalizmom, pomažu da njezina obitelj živi sasvim ugodno u dvosobnom stanu u kojem je svaka prostorija pažljivo uređena kako bi bila funkcionalna za dvije odrasle osobe i troje male djece.

Stan od 37 kvadrata u kojem je svaki centimetar iskorišten - 10 Plavi mali raj: Zagrebački stan od 37 kvadrata u kojem je baš svaki centimetar iskorišten

Slika nije dostupna Za one kojima fali mjesta u domu: 10 kreativnih ideja za spremanje cipela

Primjerice, umjesto tepiha ili stolića za kavu, u dnevnom boravku ima prostirku za jogu koja služi kao mekani prostor za igru, ali i mjesto za vježbanje. Na suptilan način sakrila je sve dječje igračke, a njezini smočnica i hladnjak prepuni su etiketa kojima sve obilježava. Svaka ladica i ormar u stanu su podijeljeni, a ulaz u stan pretvoren je u prostor za odlaganje potencijalno mokre i blatnjave obuće i jakni.

Za svoj stil uređenja kaže da je prilagođen djeci, minimalistički i uredan. Inspraciju pronalazi u minimalističkim i skandinavskim interijerima, a za već spomenutu prostorku za jogu kaže da je najkorišteniji i najpraktičniji element u stanu.

Prilikom uređenja najveći izazov bio joj je pronalazak prostora za pohranu svih stvari, a sada, kada je u tome uspjela, redovito čisti dom i trudi se u stanu zadržati samo stvari koje su im potrebne. Ako im se nešto više ne sviđa ili ako nešto više ne koriste, to doniraju.

Objasnila je da ljudi često misle da je za organiziranje stvari u domu potrebno previše vremena.

Međutim, to oduzima puno manje vremena nego mislite. Jednostavno sve podijeliti na manje zadatke i započnite s jednim područjem, a na drugo prijeđite tek kad dovršite prvo. Na kraju, činjenica da je sve uređeno i organizirano će vam uštedjeti vrijeme. Nećete trošiti slobodne trenutke na čišćenje stvari do kojih vam zapravo nije stalo. Također, više neće gubiti vrijeme na potragu za stvarima jer će sve biti organizirano, objasnila je.

SAVJETI VAISHALI SAHNI KAKO UŠTEDJETI PROSTOR

1. Stvari na policama organizirajte pomoću kutija

Ako na vašim policama u radnoj sobi ili dnevnom boravku imate gomilu stvari lako i brzo se može stvoriti nered. Danas su u trgovinama dostupne razne kutije koje izgledaju lijepo. Kupite kutije koje se uklapaju u vaše interijer, postavite ih na police i stvari koje stvaraju nered stavite u njih.

2. Na ulazu u stan napravite prostor za odlaganje stvari

Posebno ako ste mama, znate da djeca često znaju ući u kuću nakon igre u blatnjavoj odjeći i obući. Na ulazu u stan osigurajte malo mjesto samo za njih koje će im biti lako dostupno, a na kojem će moći objesiti primjerice mokru jaknu ili ostaviti blatne cipelice...Vaishali Sahni to je napravila tako da je za svoje najmlađe na ulazu u stan postavila malu stolicu i vješalice koje su dovoljno nisko da ih djeca mogu dohvatiti.

3. Hranu u ormarićima organizirajte pomoću kutija i posuda i označite natpisima

Slatkiši, grickalice, začini, tjestenina, riža... Nemojte hranu samo nabacati u ormar nakon što je donesete iz trgovine nego ju raspodjelite u kutije kako biste u svakom trenutku znali gdje se što nalazi.

4. Etikete

Kutije iz stavke broj tri, ali sve druge u kojima čuvate neke stvari označite etiketama, odnosno natpisima zahvaljujući kojima ćete u svakom trenutku znati gdje se što nalazi bez da morate otvoriti svaku tu kutiju i provjeriti je li u njoj primjerice čokolada.

4. Odjeću u ormarima razvojite natpisima

Organizirajte ormar na način da su vaši sakoi, košulje, majice, hlače...jedni do drugih, a onda na početku svakog tog odjeljka stavite natipis o čemu se radi. Možete ga staviti i na prvu vješalicu s odjevnim predmetom, primjerice napisati haljine na početak vješalica na kojima se nalaze haljine. Bitno je samo da sve u ormar vraćate na svoje mjesto kako se vrlo brzo ne bi stvorio nered, a natpisi postali besmisleni.

5. Organizirajte dječje igrače

I ovdje iskoristite kutije, vreće, košare i sve drugo što se nudi u trgovinama, a što vam može pomoći u razvrstavanju. U jednu kutiju ili košaru staviti autiće, u drugu plišance, u treću dječji pribor za kuhanje... Na svaku kutiju ili košaru staviti natpis što se u njoj nalazi. Na ovaj način izbjeći ćete stvaranje nereda, ali i olakšati potragu za igračkom kojom se vaš mališan u nekom trenutku poželi igrati.

U nastavku pogledajte kako izgleda mali dio Vaishalinih trikova za uštedu prostora, a za dodatne savjete posjetite njezin Instagram ili YouTube.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju