Na naš karakter, odabir posla i općenito na našu osobnost utječe mnogo toga, no jedna od stvari koja nas uvelike oblikuje je i poredak rođenja

Poredak rođenja, stavljen u pravi kontekst, ključ je koji može otkriti mnogo o našem karakteru i osobnosti te nam dati novi pogled na ljudsku prirodu.

Nije čudno da su se sindromom prvorođenih, srednjeg djeteta ili pak najmlađeg u obitelji bavili mnogi psiholozi, a zanimljivo istraživanje provedeno u SAD-u otkrilo kako su većina zastupnika u Kongresu prvorođeni u svojim obiteljima baš kao što je bila i većina astronauta.

Donosimo vam neka zanimljiva istraživanja koja otkrivaju koliko smo uspješni, kojim ćemo se zanimanjem baviti i još mnogo stvari koje je odredilo mjesto koje rođenjem imamo u obitelji.

Kako poredak rođenja utječe na odabir karijere?
Prvorođeno dijete ili jedinac ima više šanse da postane doktor ili odvjetnik dok se mlađi braća ili sestre okreću više umjetnosti ili nekim 'riskantnijim' zanimanjima, sportu…

Dio zasluga za to svakako imaju roditelji, jer su se previše zaštitnički ponašali prema najstarijem ili jedinom djetetu. Od straha od ozljeda usmjeravali su ga na neke 'sigurnije' aktivnosti koje zahtijevaju sjedenje, učenje… S drugim pak djetetom roditelji su opušteniji, ono ima više slobode i odriješene ruke.

Jedna od stvari koja nas sigurno u određenoj mjeri oblikuje je i poredak rođenja, odnosno koje smo po redu dijete u obitelji

Kako poredak rođenja utječe na funkciju koju obavljamo?
Zanimljivo istraživanje bavilo se šefovskim pozicijama te je otkrilo kako je čak 43 posto šefova prvo dijete rođeno u obitelji. Njih 33 posto je srednje dijete, a 23 posto je najmlađe dijete.

Sklonost sportu
Mlađi brat će puno lakše staviti štitnike, odlučiti se na skijanje na vodi, vožnju motorom ili igranje nekog sporta nego li stariji brat. Istraživanje na studentima potvrdilo je kako se 'opasnim' sportovima manje bave prvorođenci, dapače izbjegavaju ih, dok su mlađi članovi obitelji skloniji bavljenju nekim pustolovnim sportovima.

Posvećenost roditelja
Čak i kada su roditelji osvijestili potrebu da se drugim djetetom u obitelji trebaju baviti više i kada se trude jednako rasporediti vrijeme prvorođenci u prosjeku dobivaju čak 3 000 sati više vremena koje kvalitetno provode s roditeljima.

Kojem djetetu se mame s godinama sve više okreću?
Starije mame okreću se svojoj 'bebi', najmlađem djetetu u obitelji bez obzira koliko velika bila obitelj i razlika među djecom. U istoj studiji mame su priznale i kako se prvorođenom djetetu okreću kada trebaju potporu, utjehu ili imaju neku osobnu krizu.

Koje dijete je najkritičnije prema sebi?
Prvorođenci uvijek nastoje biti savršeni i u tome se više trude nego li oni kasnije rođeni. No jedinci, koji su nerijetko vrlo rano tretirani kao odrasli, prema sebi su još kritičniji.

Poredak rođenja stavljen u pravi kontekst otkrit će ne samo našu osobnost, već i profesionalnu predispoziciju te sklonost sportu

Još malo zanimljivosti o djeci i poretku rođenja
- 80 posto ljudi ima brata ili sestru
- Braća i sestre među kojima je razlika manja od dvije godine imaju više konflikta i između njih se osjeća veće rivalstvo, nego li među braćom i sestrama između kojih je veća razlika.
- Roditelji češće zovu doktora s prvorođencem, no kasnije se opuste, izgrade samopouzdanje i sami mogu razlučiti s kojim im problemima doktori mogu pomoći, a koje mogu i sami riješiti.

Karakteristike po redosljedu rođenja

Prvorođenci

Prvorođenci konstantno traže odobravanje, a osim toga lakše ih može pogoditi kritika, pogotovo autoritativne figure. Psiholozi smatraju kako kritiku mogu doživjeti kao odbacivanje koje može potaknuti zatomljenu nervozu i strah da će ih 'zamijeniti' s nekim drugim. Također su manje skloni kršenju bilo kakvih pravila i zakona. Osim toga su dosta organizirani i odgovorni.

Drugo dijete u obitelji
Manje su zabrinuti i opušteniji baš kao i roditelji koji su s drugim djetetom imali više samopouzdanja. Dobro surađuju i glavni su diplomati u obitelji. Iznad svega jako su osjetljivi na potrebe i osjećaje svih oko sebe. Vrlo su prilagodljivi, uspoređuju se s drugima koji su sličnih godina. Vrlo realno gledaju na svoje talente i sposobnosti. Drugo rođeno dijete u obitelji vrlo često se fokusira na područje u kojem prvorođenac nije bio uspješan.

Najmlađe dijete u obitelji
Najmlađoj djeci nitko ne može preuzeti ulogu 'bebe' u obitelji i zato nemaju razloga odustati od djetinjastog ponašanja. Okruženi su s pomoći starijih braće i sestara i usmjereni su na ono što drugi mogu učiniti za njih. Zadnje rođeni su često buntovnički raspoloženi, imaju najmanje ograničenja i spremniji su za upuštanje u rizik.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju