Od 6. do 12. lipnja u Zagrebu će se održati 35. Tjedan suvremenog plesa koji ove godine više nego ikada slavi inkluziju.

Ovogodišnje, 35. izdanje međunarodnog festivala Tjedan suvremenog plesa, donosi nekoliko novih imena s međunarodne scene, kao i nove predstave nama poznatih, a publici dragih umjetnika, uz radove nekolicine hrvatskih autora, uključujući jedan premijerni naslov.

Ovo je prilika dvostrukog slavlja jer ujedno se obilježava i vrijedan jubilej TRAFIK-a, jedinstvene skupine tranzicijskog kazališta.

Na ovogodišnjem izdanju Tjedna suvremenog plesa, koji će se održati od 6. do 12. lipnja na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, te Zagrebačkog kazališta mladih, predstavit će se, između ostalih, skupina Kafig koreografa Mourada Merzoukija s predstavom Pixel.

Miljenici hrvatske publike, austrijska skupina Liquid Loft, otvorit će međunarodni blok festivala hrvatskom premijerom predstave Candy´s Camouflage u koreografiji Chrisa Haringa, koja već godinu dana plijeni pažnju europske publike.

Također, poznata nam skupina Candoco Dance Company, najveća i najpoznatija međunarodna plesna grupa koja je posvećena inkluzivnosti, predstavit će svoju novu predstavu u koreografiji Yasmeen Godder, Face In, a nakon Zagreba, nastupit će i u Rijeci.

Zemlja-partner ovogodišnjeg Festivala je Italija, zahvaljujući potpori i kontinuiranoj suradnji sa sve dinamičnijom talijanskom plesnom scenom koja bilježi nagli uspon proteklih nekoliko godina.

Imat ćemo prilike vidjeti talijansku autoricu Silviu Gribaudi, koja je svoju međunarodnu karijeru započela u okviru projekta Choreoroam, te je tom prilikom boravila u Zagrebu. Svojom autoironijom i osvrtom na svakodnevne teme ruši granice konvencije i slavi različita tijela u vrijeme kada smo kroz medije bombardirani specifičnom percepcijom ljepote. Uz Silviju upoznajemo i drugu talijansku skupinu CeC Company, koja će se predstaviti sa svojim djelom Tritissimo.

Festival se okreće i na pitanja identiteta, otvorenosti, društva bez granica i poziv je ka empatiji za inkluziju drugih i drugačijih, ovoga puta sa osvrtom na migracije.

                                                                                                                   

Festival tradicionalno započinje premijerom domaćih autora i to Brune Isakovića i Mije Zalukar s projektom Shake it Off, koji okuplja mlade izvođače, u suprodukciji s Udrugom Domino, dok se Petra Zanki nakon nekoliko godina izbivanja iz Hrvatske vraća na Festival.

Sonja Pregrad predstavit će DOM, a TRAFIK, tranzicijsko kazalište iz Rijeke, jedinstven kulturni fenomen u području performativnih umjetnosti u Hrvatskoj, slavi 20. godišnjicu rada. Tako će upravo na 35. TSP-u proslaviti ovu godišnjicu predstavom Travelogue autora Žaka Valente, jednog od suosnivača TRAFIKA.

Sudjelovat će i brojni drugi eminentni izvođači, a sve to s ciljem sezibiliziranja šire javnosti o tome kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću, već u njemu mogu uživati i osobe s invaliditetom.

Osim toga, Festival se okreće i na pitanja identiteta, otvorenosti, društva bez granica i poziv je ka empatiji za inkluziju drugih i drugačijih, ovoga puta sa osvrtom na migracije koje i nadalje plijene pažnju europske, ali i svjetske javnosti, a sve to u vidu projekta Migrant Bodies/Moving Borders uz partnere i umjetnike iz Hrvatske, Francuske, Italije i Austrije u Zagrebu će, kroz druženja i upoznavanje migranata više generacija, a koji Zagreb i Hrvatsku zovu svojim domom, istraživati teritorij kroz utjecaj umjetnosti na mogućnost suživota te fenomen migracije kao izvor inspiracije.

Uz još nekoliko festivalskih zanimljivosti, nadamo se da će Festival suvremenog plesa potaknuti na druženje uz ples, ne samo našu tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju