U Hrvatskoj je u posljednje vrijeme sve popularnija krono prehrana koja se provodi pod nadzorom liječnika i nutricionista, a pomaže pojedincima da ostvare svoju idealnu težinu uz istovremeno postizanje dobrog zdravlja

Krono prehrana nam daje okvire kada i što trebamo jesti na način da poštujemo naše prirodne metaboličke i enzimatske procese, započinje priču dr. med Sanja Macan Galetović.

Temelji se na pravilu 3 obroka dnevno, bez manjih obroka između. Kod krono prehrane nema gladovanja, a tijekom svakog obroka dozvoljeno je najesti se. Ipak, točno se zna koje se namirnice jedu u određeno vrijeme.

U krono prehrani možete jesti do sitosti 3 puta dnevno, ali točno određene namirnice.

Kruh, tjestenina, riža, mahunarke odnosno škrobno povrće kao što su grah, grašak, leća i krumpir se konzumiraju isključivo do 15 sati, otkriva nutricionist dipl. ing Marin Zagorščak.

S obzirom da svaki metabolizam nije isti, za sve ljude ne vrijede ista pravila. Upravo zato rade se inbody nalaz koji otkriva indeks tjelesne mase, stanje mišićne mase, količinu i postotak masti u organizmu. Evo što kaže o mršavljenju najpametnija žena na svijetu.

Intolerancija na zdravu hranu

Uz to radi se test intolerancije na hranu, koji otkriva koje namirnice treba izbjegavati jer ih tijelo ne podnosi iako su možda zdrave.



Intolerancija na hranu nije trajno stanje organizma, nego samo privremeno. Određene namirnice se isključuju ih prehrane nekih mjesec i pol do dva mjeseca kako bi se organizam stigao očistiti od toksina, i nakon toga ih možemo postepeno uvoditi, kaže nutricionist.

Zagovornici krono prehrane savjetuju izbacivanje iz prehrane svih bijelih namirnica kao što su bijeli kruh, bijelo brašno, bijeli šećer, kuhinjska sol, gazirana pića i slično. Otkrijte ovdje 10 namirnica koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija.

Ljudi koji imaju problema s pretilošću kad krenu u režim krono prehrane smanjit će tjelesnu težinu, održat će i dovesti u red sve biokemijske parametre tipa glukoze u krvi, povišenog kolesterola, ističe dr. Macan Galetović.

U prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat" saznajte više o krono prehrani.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju