Studije su pokazale da muškarci uglavnom dominiraju u 75 posto razgovora u kojima se donosi neka odluka, bez obzira je li riječ o poslovnom ili privatnom okruženju. Unatoč kompetenciji i poznavanju materije, žene su često ušutkivane na pokroviteljski način od strane muškaraca


Mansplaining je engleska riječ spojena od riječi man (muškarac) i explaining (objašnjavanje) koja označava muškarca koji objašnjava nešto ženi na pokroviteljski način. Lingvist i prevoditelj Marko Kovačić iz Zagreba predlaže da bi se na hrvatskom jeziku ona mogla zvati - tumačomačenje.

Ova je vrsta komunikacije toliko česta da je za nju skovan poseban termin, koji se prvi put spominje u eseju 'Man Explain Things To Me' Rebecce Solnit iz 2008., a na temelju kojeg je američka književnica prije dvije godine napisala i istoimenu knjigu.

 

A photo posted by Akhaya Women (@akhayawomen) on


Mansplaining obično započne kad neki vid prekida ženskog izlaganja budući da muškarac pretpostavlja kako bolje poznaje određenu temu od nje. Muškarac počinje govoriti u isti tren kao i žena, što na koncu rezultira njenim 'ušutkavanjem' i 'prisiljavanjem' da posluša muškarčevo objašnjenje.

Prekid razgovora je jasan znak nepoštovanja, koje žene koje često sudjeluju u javnim raspravama ne mogu više tolerirati. Upravo zato, mačo muškarce su počele oslovljavati terminom mansplainerima ili tumačomačima.

Muškarci u svijetu ne vole ovaj termin, a neki ga smatraju i pogrdnim, no pokazao se vrlo učinkovitim oružjem u javnim razgovorima, jer zbog istog muškarci ušute i u sekundi osvijeste kako se zapravo ponašaju prema ženama.

Pitali smo poznatu glazbenicu Sassju je li ona imala iskustva s mainsplaningom u svojem životu.

'Naravno da sam i sama bila svjedok takvom ponašanju. Prisustvovala sam mnogim situacijama gdje muškarac objašnjava ženama stvari koja ona već zna, ali mu ništa ne odgovara.

Ja u takvim situacijama obično imam spreman odgovor, kažem im hvala ti na objašnjenju, ali mislim da znam bolje od tebe,' kaže reperica iz Tuzle.



Ja u takvim situacijama obično imam spreman odgovor, kažem im hvala ti na objašnjenju, ali mislim da znam bolje od tebe

--Sassja

'Najčešće bi mi muškarci objašnjavali stvari s računalima i tehnologijom, i govorili mi nisi to sigurno dobro proguglala. Zanimljivo, nikada to nisu bile stvari fizičke prirode gdje ne mogu napraviti nešto zbog svoje manje snage od muškaraca,' dodaje Sassja.

'Jednom sam prisustvovala situaciji gdje je dečko objašnjavao svojoj djevojci kako se pravilno otvaraju i zatvaraju vrata. Ona nije ništa na to rekla, ali ja sam se toliko naljutila da sam morala izaći iz prostorije,' kaže poznata glazbenica koja smatra da se treba znati postaviti, pa ni tuđe riječi neće imati moć da nas uvrijede.

Jeste li se susreli s mainsplainingom ili tumačomačenjem u svojem životu?

glasova:


Zašto je riječ tumačomačenje ili mansplaining potreban otkrijte u ovom kratkom videu koji je osvojio društvene mreže.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju