Mediteranska prehrana odavno je sinonim za zdravo srce, dugovječnost i vitkost, a sličan učinak ima i njezina sjevernjačka verzija, ističu znanstvenici


Istraživanja su pokazala da takozvana nordijska dijeta, poznata kao NND (New Nordic Diet) daje obilje energije, uravnotežuje tlak i masnoće u krvi te pomaže u mršavljenju. Želite li uživati u njezinim pozitivnim učincima na jelovnik uvrstite sljedeće namirnice:

1. Raženi kruh
Integralni kruh od raži puno je bogatiji vlaknima nego bijeli kruh. Potrebno je više vremena da se prožvače i probavi, a to je veliki plus za zdravlje i vitkost – nema naglih “skokova“ šećera u krvi i dulje ostajete siti. Raž je bogata manganom, mineralom koji je važan za stvaranje energije, normalan rad štitnjače i čvrstoću kostiju i zubi.

'Istraživanja su pokazala da takozvana nordijska dijeta, poznata kao NND (New Nordic Diet) daje obilje energije, uravnotežuje tlak i masnoće u krvi te pomaže u mršavljenju.'

2. Korjenasto povrće
Dulji osjećaj sitosti daje i korjenasto povrće poput krumpira, cikle, repe, pastrnjaka, mrkve, zahvaljujući tome što sadrži zdravu kombinaciju vlakana i sporo probavljivih ugljikohidrata.

Cikla je odličan izbor i zato što sadrži pigment betalain koji joj daje karakterističnu boju, a ujedno je snažan antioksidans koji pomaže u detoksikaciji organizma. Uživajte u korjenasotm povrću na različite ukusne načine, od sirovih “štapića“ koji se poslužuju uz umake do salata i variva.

3. Masna riba
Ne bojte se, riječ je o zdravim masnoćama kojima će se vaše tijelo razveseliti! Masna riba koja je tipična za sjeverna mora, npr. losos, haringa i skuša, među najkvalitetnijim je izvorima nezasićenih omega-3 masnih kiselina koje su nužne za zdravlje srca i mozga. Ove vrste riba bogate su i proteinima, glavnim “graditeljima“ energije i snage u organizmu.

4. Ulje repice
Repičino ulje dostojna je konkurencija maslinovu ulju zato što je izuzetno bogato nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Repičino ulje ima neutralniji okus i odlično je za prženje, pohanje, grilanje... Birajte ekstra djevičansko odnosno hladno prešano ulje repice. Odlično je kao dodatak salatama i grilanom povrću.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju