Tamjan je vrsta mirisne smole koja se dobiva od azijskih i afričkih stabla Boswellia. Karakteriziraju ga brojne ljekovite moći, a izuzev crkvenih obreda paljenja, njegovo je korištenje na Zapadu vrlo sporadično i rijetko

Tamjan, odnosno eterično ulje tamjanovac ima pozitivne karakteristike na ljudsko tijelo, a koristi se u kozmetici, aromaterapiji, religijskim obredima te u liječenju već 5.000 godina.

U ayurvedskoj medicini služi kao lijek protiv artritisa, on ubrzava zacjeljivanje rana, uravnotežuje ženski hormonalni sustav i štiti od infekcija. U Egiptu su se uz pomoć tamjana balzamirala tijela, pa ne čudi da je bio na cijeni poput zlata.

Tamjan usporava i produbljuje disanje, što ga čini idealnim saveznikom u postizanju harmonije uma i tijela, te umirenju prenapregnutog živčanog sustava, kaže aromaterapeut Saša Radulović.

'Činjenica da je tamjan i njegova upotreba starija od pisanih podataka, govori sasvim dovoljno o važnosti te smole, odnosno eteričnog ulja.

Zbog njega su se vodili ratovi, kriza je zahvaćala cijele države zbog ekonomskog značaja 'znoja bogova' kako su tamjan zvali Egipćani,' započinje priču aromatereapeut Saša Radulović i voditelju udruge za aromaterapiju 'Anais de Moras' u Zagrebu. Otkrijte kojih 6 mirisa liječi u samo nekoliko kapljica.

Tamjan smanjuje upale u organizmu
Na Zapadu je tamjan najpoznatiji po svojim protuupalnim svojstvima, koje zahvaljuje aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni ugljikovodici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

'Tamjan usporava i produbljuje disanje, što ga čini idealnim saveznikom u postizanju harmonije uma i tijela, te umirenju prenapregnutog živčanog sustava,' kaže nam Saša Radulović.

Njegova protuupalna svojstva korisna su i kod održavanja zdravlja usne šupljine. Na Bliskom istoku ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana jer ova aktivnost poboljšava zdravlje zubi i desni, te sprječava nastanak infekcija.

Tamjan poboljšava i cirkulaciju krvi, koristan je u reguliranju simptoma Chronove bolesti te liječenju različitih cista. Saznajte koji čaj liječi brojne svakodnevne tegobe

Antikancerogena svojstva tamjanovca
'Destilacijom vodenom parom oleorezina dobiva se eterično ulje tamjanovca visokog udjela monoterpena koji su, na međunarodnom simpoziju aromaterapeuta u San Franciscu 2015. godine, bili istaknuti kao antikancerogeni spojevi u eteričnim uljima,' ističe voditelj aromaterapeutskog centra 'Anias de Moras'.


Neka istraživanja pokazala su da tamjan može pomoći u liječenju nekih vrsta karcinoma kao što je rak mjehura, tumor na mozgu i maligni melanom.

Kakav tamjan odabrati?
Na hrvatskom tržištu se tamjan može naći u različitim oblicima, a nabaviti u trgovinama zdrave prehrane i biljnim ljekarnama. Smola se najčešće uvozi iz Indije, a koristi za liječenje nekolicine bolesti.

Eterično ulje tamjanovca sugerira se za tretiranje širokog spektra dišnih infekcija, astme i bronhitisa, njegu kože u kombinaciji s biljnim uljem ploda divlje ruže, stanje izraženog stresa i postnatalne depresije

Miješate li smolu s 80 postotnim alkoholom pripremit ćete potentnu tinkturu. Tu su i razna ulja, kreme, mirisni štapići te kapsule za unutrašnju primjenu. Uz ovih 5 trikova prepoznajte lažno eterično ulje.

'Moderna fitoaromaterapija najviše pažnje poklanja eteričnim uljima, koja su izrazito botanički složena, a najkvalitetnije smole dolaze iz Omana te zatim Somalije,' tvrdi hrvatski aromaterapeut.

Eterično ulje tamjanovca koristi se za inhalacije, masaže i kupke koje smanjuju posljedice stresa, napetosti i depresije. Na našem tržištu u ponudi je arapski tamjanovac te svježi indijski tamjanovac.

'Eterično ulje tamjanovca sugeriram za tretiranje širokog spektra dišnih infekcija, astme i bronhitisa, njegu kože u kombinaciji s biljnim uljem ploda divlje ruže, stanje izraženog stresa i postnatalne depresije.

Laicima neka tamjan u dom uđe kroz mirisno isparavanje smole, a svi željni više savjeta neka se jave u udrugu za aromaterapiju 'ANIAS DE MORAS.' zaključuje Saša Radulović.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju