Iako se pojavljuju kao reakcija tijela na poremećaje u organizmu, tijekom puberteta ili nakon poroda, prištiće na licu mogu uzrokovati i neke svakodnevne rutine ili događaji. Donosimo kartu lica i 5 pozicija na kojima se najčešće pojavljuju prištići, a koje možete lako spriječiti. Doznajte što ih uzrokuje i kako ih se riješiti

 
1. PRIŠTIĆI NA BRADI, ČELJUSTI I VRATU
Razlog: Mjesečnica.
Hormoni kao što je testosteron mijenjaju razinu tijekom menstrualnog ciklusa zbog čega žlijezde proizvode više ulja. Ulje može začepiti pore kože i uzrokovati prištiće. Pojavljivanje većeg broja prištića može indicirati hormonalnu neravnotežu i neredovitu mjesečnicu ili obilna krvarenja.

Prevencija: Imate li ovakvih problema s kožom i protiv njih se redovito borite proizvodima za problematičnu kožu, ne čekajte da prištići izađu na površinu već preparate za čišćenje kože poput benzoil peroksida počnite koristiti tjedan dana prije mjesečnice.

2. PRIŠTIĆI UZ RUB KOSE
Uzrok: Proizvodi za kosu.
Proizvodi za kosu najčešće su teški i masni. Upravo te masnoće spuštaju se na vašu kožu zbog čega dolazi do začepljenja pora. Koža se počinje 'gušiti' što uzrokuje nastajanje prištića.

Prevencija: Izbjegavajte nanošenje proizvoda za oblikovanje kose blizu korijena te redovito perite ruke i tijekom dana, čim manje dodirujte kosu. Ako primjetite veći broj prištića promijenite proizvod za kosu, a lice svakodnevno očistite tonikom.

3. PRIŠTIĆI OKO USANA
Uzrok: Prehrana.
Neke od vrlo kiselih namirnica poput octa ili limunske kiseline mogu nadražiti kožu i uzrokovati upalu. S druge strane, masna hrana poput čipsa i pržene hrane može uzrokovati začepljenje pora i time izazvati stvaranje prištića oko usana. Sličan efekt mogu izazvati i neki balzami i sjajila za usne, posebno oni koji se nanose prstima.

Prevencija: Svaki puta nakon jela usne i lice oko njih temeljito operite ili prebrišite mokrom maramicom. Koristite balzame za usne u stiku i nanosite ih samo na usne, a nikako oko njih. Primijetite li veći broj prištića oko usana, promijenite sjajilo ili ruž za usne ili ga prestanite koristiti na mjesec dana i pratite promjene.

4. PRIŠTIĆI NA OBRAZIMA
Uzrok: Bakterije i prljavština.
Sve što tijekom dana više puta dodiruje vaše lice, a nije dezinficirano potencijalni je uzrok prištića. Najčešći uzročnik je mobitel. Naslanjanjem uređaja na lice u pore kože unosite prljavštinu i bakterije.

Prevencija: U torbu spremite antibakterijske mokre maramice i kad god se sjetite prebrišite ekran mobitela. Nikada, ali baš nikada ne dirajte rukama lice. Ako to morate učiniti, prije toga temeljito operite ruke sapunom.

5. PRIŠTIĆI NA NOSU I ČELU
Uzrok: Stres i napetost.
Naporan dan prepun stresnih i napetih situacija snažan je okidač za prištiće na ovim dijelovima lica poznatijim kao T-zona. Kod stresnih situacija tijelo počinje pojačano lučiti adrenalin koji može uzrokovati pojačano lučenje ulja zbog čega koža postaje zasićena i reagira izbacivanjem prištića.

Prevencija: Lice perite barem dva do tri puta tjedno. Ako znate da vas idućih dana očekuju neke vrlo stresne situacije, preduhitrite ih i napravite detaljno čišćenje lica sredstvima protiv akni i masne kože.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju