Podrigivanje je rijetko kada znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Ipak, ova neugodna pojava može vas upozoravati na neke loše životne navike koje ne smijete ignorirati i koje biste morali promijeniti

Podrigivanje vas može upozoravati da...

1. ...jedete prebrzo
Ako jedete i pijete brzo, gutate zalogaje bez da ih dobro prožvačete, može se dogoditi da ćete se podrigivati više nego inače. Najčešći uzrok podrigivanja je gutanje zraka. Treba li vam dodatan razlog da jedete sporije? Kada jedemo prebrzo unosimo i više kalorije što povećava rizik od debljanja.

2. ...imate problema sa sinusima
Kada su nam dišni putovi začepljeni, olakšavamo si tako da dišemo kroz usta. A ljudi koji imaju problema sa sinusima puno češće i gutaju zrak. Ako je sezona alergija ili imate jaku hunjavicu, budite još pažljiviji oko toga da jedete sporije. Isprobajte i 5 navika koje će utišati podrigivanje.

3. ...pijete previše gaziranog

Jačina podrigivanja znatno se poveća nakon što popijemo gazirano piće. To se događa zato jer gazirana pića dovode zrak direktno u želudac, pa podrigivanje koje dolazi iz trbuha, a ne iz jednjaka, bude glasnije i ima jači miris. Podrigivanje koje dolazi iz trbuha obično ima jači miris jer hrana nije potpuno probavljena. Doznajte i što se dogodi s tijelom kada prestanete piti gazirana pića.

4. ...možda imate refluks

Ako je podrigivanje praćeno mučninom ili žgaravicom, ili imate osjećaj da ste malo povratili u usta kada se podrignete, to možete značiti da imate gastroezofagealni refluks poznatiji kao refluks kiseline. Refluks se javlja kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, pa osoba može imati osjećaj kao da joj se hrana ili tekućina vraća u prsa ili čak u grlo.

Ako vas muči refluks pomoći si možete na slijedeća 4 načina:
- izbjegavajte leći tri sata nakon jela
- idite spavati na prazan želudac
- jedite manje obroke
- izbjegavajte citruse, kofein te ljutu i kiselu hranu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju