Gledanje i razumijevanje pasa dok se igraju poučno je za učenje o tome što osjećaju i zašto se žele zabavljati. Osim toga, to izaziva osmijeh kod ljudi, ruši društvene barijere i pomaže strancima da se povežu.

Psi i druge životinje također imaju tendenciju slijediti "zlatna pravila" poštenja kada se igraju, a njihova igra vrlo rijetko eskalira u pravu agresiju. Vjeruju jedni drugima da će se držati pravila igre.

Psiholog Marc Bekoff, koji godinama proučava emocije pasa, došao je do zaključka da su oni vrsta koja može pomoći ljudima da premoste "jaz empatije" i povežu se s drugim vrstama tako da svoje osjećaje koje inače imaju prema drugom psima prošire i na životinje koje nisu psi, kao i na ljude.

Igra je ujedno njihov omiljeni način provođenja vremena, jer im time ne pružate samo zabavu, nego im dajete rutinu, ako to uvijek činite u otprilike isto doba dana, te osnažujete ideju da ste vi vođa i donositelj zabavnih aktivnosti, a to ubrzava proces povezivanja sa psom.

Psi vjeruju jedni drugima da će se držati "pravila igre".

Kada pak mi gledamo psa kako se igra, odmah nam se popravlja raspoloženje. Koliko ste se puta samo nasmijali kada ste prolazili parkom i vidjeli pse kako uživaju zajedno?

Koliko ste se puta samo i sami bolje osjećali čim ste se poigrali sa svojim ljubimcem? Njihova je ljubav bezuvjetna, a igrom se još više učvršćuje.

Također, igra s vašim psom može poboljšati vaš društveni život. Bilo da se radi o odlasku u park i bacanju štapa ili šetnji šumom, velika je vjerojatnost da ćete vi i vaš pas usput upoznati neke nove ljude. Vašem psu će dobro doći ako usavršite svoje društvene vještine, a i vama.

Idealan ljubimac: Osam razloga zbog kojih je dobro imati psa Pas i mačka Zašto je dobro imati psa? - 1 Zašto je dobro imati psa? - 2 +8 Zašto je dobro imati psa? - 3

Istraživanje iz 2015. godine otkrilo je da je biti vlasnik kućnog ljubimca treći najčešći način na koji su ljudi rekli da su upoznali ljude u svom susjedstvu te da vlasnici kućnih ljubimaca imaju 60 posto veću vjerojatnost da će upoznati ljude u svom susjedstvu koje prije nisu poznavali.

Dakle, vrijeme je za igru!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju