Jedna od najvećih prekretnica u našem životu jest ona kada postajemo punoljetni. No svijet odraslih, osim s brojnim mogućnostima, dolazi i s određenim odgovornostima o kojima do sada možda nismo ni razmišljali. Postajemo sam svoj čovjek koji počinje voditi brigu o vlastitom životu, stoga vam donosimo pet stvari koje bi svaki punoljetni građanin trebao učiniti nakon osamnaeste kako bi prelazak u odraslost bio što lakši.

Glasati na izborima

Jedno od najvažnijih prava koje stječemo jednom kada napunimo osamnaest godina jest biračko pravo ili pravo glasa. Svi smo svjesni toga da na mladima svijet ostaje, pa tako kao punoljetnim građanima na naša pleća pada i budućnost naše države. Glasati je vrlo važno jer davanjem glasa za određenog kandidata možemo pokazati koje su to vrijednosti kojih se držimo i njegujemo te što nam je u životu važno. Iako mnogi ne izlaze na glasanje jer ne znaju kome bi dali svoj glas, treba znati da neizlaskom na izbore drugima prepuštamo odluku o tome tko će predstavljati i voditi naš grad ili zemlju.

Prijaviti se na obvezno zdravstveno osiguranje i imati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja

Mnogi nisu svjesni toga da jednom kada napunimo osamnaest godina brigu o zdravlju i zdravstvenom osiguranju više ne vode naši roditelji, već to počinjemo raditi sami. Pravo na obvezno zdravstveno osiguranje imaju sve osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj do navršenih 18 godina, ali i kasnije ako se redovno školuju, odnosno studiraju. U tom slučaju imate pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Nakon navršenih 18 godina, u roku od 30 dana svakako provjerite je li taj status uredno reguliran, što se može provjeriti na Internet stranici HZZO-a. Prekinete li redovno školovanje, odnosno izgubite li redovna učenička ili studentska prava, morate se prijaviti HZZO-u u roku od 30 dana, a ako redovno završite školovanje to možete učiniti u roku od 90 dana od dana isteka školske odnosno akademske godine u kojoj završite redovno školovanje, odnosno 30 dana od završnog ispita.

Kako biste izbjegli plaćanje sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite, potrebno vam je dopunsko zdravstveno osiguranje. Dopunskim zdravstvenim osiguranjem mogu se osigurati svi koji imaju obvezno zdravstveno osiguranje.

Redovni učenici s navršenih 18 godina života kao i redovni studenti imaju pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, dok oni koji su s 18 godina svoje školovanje završili, ugovaraju dopunsko zdravstveno osiguranje sami.

Ukoliko imate obvezno, a ne ugovorite dopunsko zdravstveno osiguranje sudjelovat ćete u troškovima liječenja u maksimalnom iznosu do 2.000 kuna po jednom računu, no imajte na umu da bi u nekim situacijama tijekom liječenja moglo biti i više računa pa troškovi mogu iznositi i po nekoliko tisuća kuna i više. Ukoliko imate i obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, jedini troškovi mogu biti sudjelovanje u cijeni lijekova s dopunske liste lijekova HZZO-a.

Svakako ćete se osjećati sigurnije s policom dopunskog zdravstvenog osiguranja jer će za vas u cijelosti pokriti troškove bolničkog liječenja, specijalističkih pregleda, ortopedskih i drugih pomagala itd.

Za ugovaranje ove police ne morate čekati u redu, već ju možete lako i jednostavno ugovoriti online na stranici https://dzo.hzzo.hr/. Jednom kad dopunsko zdravstveno osiguranje ugovorite, ono postaje aktivno 15 dana od dana sklapanja ugovora.

Otvoriti račun u banci

S osamnaest godina napokon možemo otvoriti račun u banci na svoje ime i voditi brigu o svojim financijama. Mnogi od nas možda će se nakon srednje škole odlučiti na zaposlenje ili će pak raditi određene studentske poslove tijekom studija. Kako bismo svoju plaću za posao mogli dobivati, potrebno je otvoriti žiro ili tekući račun u banci na koji bi sredstva mogla biti uplaćena. Osim toga, kako živimo u digitalnom svijetu u kojem online šoping polako, ali sigurno zamjenjuje klasični način kupovine, za svaku kupnju koju želimo izvršiti preko interneta potrebno je priložiti valjanu bankovnu karticu kojom ćemo izvršiti transakciju. Na svoj račun u banci možemo staviti i svu ušteđevinu koju smo do sada čuvali za budućnost i raspolagati njome onako kako sami želimo. Zbog svega navedenog to bismo svakako trebali učiniti kao punoljetni građani.

Položiti vozački ispit

Iako autoškola može biti veliki financijski teret za roditelje, na nju se mora gledati kao na ulaganje u djetetovu budućnost. Imati položen vozački ispit često može igrati veliku ulogu prilikom prijave na željeni posao jer će se od nas možda zahtijevati da budemo spremni odvesti se na određeni sastanak ili posjetiti neku od poslovnica koje se ne moraju nužno nalaziti u istom gradu. S obzirom na to da se u autoškolu možemo prijaviti već s nepunih osamnaest godina, najbolje bi to bilo odraditi upravo tada kada smo još u jeku mladosti i puni elana. Što smo stariji, to će se teže biti odlučiti na polaganje tog ispita zbog straha da ćemo nekoga u prometu ugroziti. U današnje vrijeme izrazito je važno da smo mobilni, stoga imati vozačku dozvolu doista može imati ključnu ulogu u našem životu.

Voditi računa o svojim dokumentima

Kao maloljetnicima o svim našim dokumentima brigu većinom vode naši roditelji. Mnogi tako i ne znaju gdje se nalaze njihov rodni list, domovnica, putovnica ili pak liječnički nalazi koji bi možda liječnicima bili važni u slučaju bolesti. Jednom kada postanemo punoljetni građani, vrijeme je da svoj život lagano uzmemo u svoje ruke, a brinuti se o svojim dokumentima odličan je uvod u odrasli život ispunjen odgovornošću.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom HZZO po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju