Prije svake tjelovježbe tijelo treba biti dobro hidratizirano, odnosno morate ga opskrbiti s dovoljno tekućine. Pritom je vrlo važno što pijete jer vam određeni loši napici mogu itekako pokvariti trening

Kada je tijelo dehidrirano, mišići nemaju dovoljno snage te vam nedostaju preciznost i ravnoteža potrebne za odrađivanje dobrog treninga. Tijelo je prije i tijekom tjelovježbe potrebno dobro hidratizirati. To znači da biste 2 sata prije vježbanja trebali popiti 6 decilitara tekućine, 2 decilitra tijekom zagrijavanja i dodatnih 2 decilitra svakih 10 do 20 minuta vježbanja, ovisno o tome koliko se znojite. To je poprilična količina tekućine pa vodite računa o tome da pijete zdrave napitke.

Doznajte kojih 5 napitaka ne biste smjeli konzumirati prije tjelovježbe:

Gazirani napici mogu uzrokovati nadutost, abdominalnu bol, vjetrove i dehidriranost što će vam dodatno otežati tjelovježbu

1. Energetska pića na bazi mlijeka
Napitke na bazi mlijeka bolje je konzumirati poslije vježbanja. S obzirom da mlijeko sadrži proteine, ugljikohidrate i masnoće, potrebno je dosta vremena da se probavi zbog čega može teže sjesti na želudac što će otežati vježbanje. Zato umjesto energetskog pića na bazi mlijeka prije vježbanja popijte mješavinu surutke i vode. Tijelo ćete opskrbiti potrebnim proteinima, ali bez masnoće i posljedica dugotrajne probave kao što je slučaj kod konzumacije mlijeka.

2. Zašećereni voćni sokovi

Većina kupovnih voćnih sokova 'podebljana' je umjetnim sladilima zbog čega je ova vrsta napitaka vrlo loš izbor želite li osjetiti i vidjeti rezultate tjelovježbe i mršavljenja. Puno bolja opcija bit će da bocu obične vode obogatite citrusnim ili bobičastim voćem, mentom ili bosiljkom. Dobar izbor tekućine prije vježbanja bit će i kokosova voda koja će nadoknaditi elektrolite koje ćete izgubiti tijekom vježbanja. Isprobajte i 6 dodataka uz koje voda postaje Superman za probavu.

3. Alkohol

I jedna čaša alkohola nekoliko sati prije vježbanja nije dobra ideja. Zbog alkohola osjećat ćete se dehidrirano te će negativno utjecati na ravnotežu i trezveno razmišljanje. Trebate li nešto da vas podigne radije popijte šalicu kave koja će vas učiniti budnijima i pomoći vam da vježbate energičnije.

4. Gazirani sokovi
Napici s mjehurićima, odnosno gazirani napici mogu uzrokovati nadutost, abdominalnu bol i vjetrove što će vam dodatno otežati tjelovježbu koja sama po sebi nikada nije lagana. Gazirana pića sadrže veliku količinu natrija koji 'izvlači' vodu iz stanica tijela te može izazvati dehidriranost. Puno bolji izbor od gaziranog bit će ledeni zeleni čaj, krcat antioksidansima vrlo bitnima za zdravlje. Doznajte i 3 nevjerojatne stvari koje se događaju kada prestanete piti gazirano.

5. Sportski napici

Većina sportskih napitaka sadrži ogromne količine šećera te malo ili ništa hranjivih tvari. Možda ćete u organizam unijeti nešto vitamina i elektrolita, ali zbog velike udjela šećera kasnije ćete osjetiti veliki pad energije. Sportski napici mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu te se teže probavljaju zbog čega vašem organizmu čine dodatan napor. Umjesto sportskih napitaka, prije vježbanja organizam opskrbite tekućinom iz soka od rajčice bez aditiva koji će vam dati dovoljne količine kalija, prirodnog šećera te će povoljno utjecati na krvni tlak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju