Otuđenje odrasle djece od roditelja nije neuobičajeno, ali to je i dalje nezgodna tema za razgovor u društvu. Svatko ima drugačije mišljenje o djeci i roditeljima koji ne razgovaraju, pa je lako reći nešto pogrešno. Ako niste u potpunosti upoznati sa situacijom, suzdržite se od komentiranja. S druge strane, ne možete ignorirati ljude niti se pretvarati da je sve u redu. Ta tema će se kad-tad potegnuti, a teško je znati što reći kada želite iskazati empatičnost.

Bez obzira na to kakvo je vaše mišljenje o toj temi, postoje neke stvari koje biste trebali u potpunosti izbjegavati govoriti. Ako nikada niste bili u situaciji da ste se otuđili od roditelja, nemoguće je razumjeti kako se netko osjeća. Čak i ako ste bili u sličnoj situaciji, ne možete znati koliko se iskustvo druge osobe razlikuje od vašeg. Nikada ne znate što je netko prošao ili što je njegov roditelj napravio, stoga je najbolje ne osuđivati.

Otuđenje odrasle djece od roditelja nije neuobičajeno, ali to je i dalje nezgodna tema za razgovor u društvu

I kada podržavate nečiju odluku da se udalji od roditelja, morate paziti što govorite. Možda mislite da će nešto što kažete utješiti tu osobu ili joj pomoći, a zapravo će se zbog toga osjećati gore. Poznajete li nekoga tko ne razgovara s roditeljima ili ih ne viđa, budite oprezni što ćete reći te izbjegavajte idućih 15 rečenica.

1. Nikad ne bih mogla izbaciti roditelje iz svog života.
Iako ova izjava može biti istinita, pomalo je bezosjećajna. Izbaciti roditelje iz svojeg života nije lako učiniti, a ovaj komentar čini da izgleda kao da je to bila laka odluka. Osoba također može misliti da implicirate da je učinila nešto pogrešno. Kada kažete nešto ovakvo, može se činiti kao da ništa nije vrijedno donošenja takve teške odluke. Izbjegavajte uspoređivati tuđu situaciju sa svojim životom jer nikad ne znate kakvi su nečiji obiteljski problemi.

2. Oni žele najbolje za tebe, čak i ako se ti ne slažeš s njima.
Iako roditelji misle da znaju što je najbolje za njihovo dijete, nije na njima da odlučuju o životnom putu svojeg djeteta. Ponekad će roditelj biti sebičan i pokušati živjeti kroz svoje dijete, čak i na račun djetetove sreće. Iako to nije uvijek štetno, može imati neke posljedice na dijete. Ako je roditelj toliko razočaran životnim izborima svojeg djeteta, mogao bi to iskaliti na njemu. Kada to napravi, to može uzrokovati da se odnos raspadne. U tom slučaju trebali biste izbjegavati braniti ponašanje roditelja kad razgovarate s tom osobom.

3. Požalit ćeš što si se udaljila od njih kad umru.
Netko tko je izbacio roditelje iz svojeg života razmišljao je o tome da bi mogao požaliti zbog te odluke. No, ipak je odlučio da je otuđenje bolja opcija. Želite li dati podršku, morate izbjegavati govoriti stvari zbog kojih mogu osjećati krivnju. Možda mislite da pomažete, ali samo ističete ideju kulturološkog neodobravanja takve odluke. Velika je vjerojatnost da osoba ne žali zbog toga što je prekinula odnose s roditeljima. Umjesto toga, žali zbog toga što njezini roditelji nisu mogli učiniti ono što je nužno da se njihov odnos promijeni.

Mnoga odrasla djeca koja odu od roditelja učine to iz razloga vezanih za njihovo djetinjstvo

4. Kako si izbacila obitelj iz svog života, tako ćeš vjerojatno i mene.
Ova izjava ne samo da je bezosjećajna nego je i nepristojna. Nečija odluka da se udalji od roditelja nije došla lako, a takav komentar može povrijediti osobu. Ne samo da će je povrijediti već i ta izjava nije istinita. Samo zato što je netko prestao razgovarati s članom obitelji, ne znači da ne može nekog drugog voljeti bezuvjetno. Prije nego što dođe do otuđenja, tome obično prethodi dug i kompliciran odnos. Nemojte da se osoba osjeća kao da joj ne vjerujete ili kao da vam mora nešto dokazivati.

5. Ispala si sasvim u redu, onda valjda nisu tako loši.
Možda mislite da je to kompliment, ali takva izjava daleko je od komplimenta. Ne samo da obezvrjeđuje životno iskustvo te osobe, već njezinim roditeljima daje zasluge za stvari koje je postigla. Uzmite u obzir mogućnost da je osoba ispala dobro jer je odlučila otići.

6. Objasni mi što su tako loše učinili.
Nitko vam se ne mora opravdavati, naročito kad je riječ o nečem tako osobnom. Ne trebate znati detalje zašto je netko prekinuo kontakt s roditeljima, a nemate ni pravo to znati. Osim toga, osoba koja se otuđila od roditelja vjerojatno ne voli govoriti o tome. Ova izjava također implicira da je osobi trebalo dopuštenje da prekine vezu s roditeljima. Bez obzira na to koji su bili razlozi, odlučila se udaljiti od toksičnog odnosa i to ne zahtijeva objašnjenje.

7. Trebaš malo popustiti prema njima jer nitko nije savršen.
Još jedna izjava koja umanjuje važnost osjećaja te osobe i njezina iskustva. Velika je vjerojatnost da svoje roditelje nije isključila iz vlastitog života zbog manjeg neslaganja, pa se nemojte pretvarati da znate sve što se dogodilo. Ne radi se o situaciji u kojoj su presudile nesavršenosti, već o toksičnosti i zdravim odnosima.

Ponekad će roditelj biti sebičan i pokušati živjeti kroz svoje dijete, čak i na račun djetetove sreće

8. Imaš samo jedne roditelje i pogledaj što su sve oni napravili za tebe.
Nemojte naglašavati da netko ima samo jedne roditelje jer tu činjenicu već zna. Osim toga, nemojte spominjati ni što su njihovi roditelji učinili za njih. Roditelji su po zakonu dužni hraniti, zbrinuti i odijevati svoju djecu, tako da se to ne može računati kao da su učinili nešto ekstra. Mnoga odrasla djeca koja odu od roditelja učine to iz razloga vezanih za njihovo djetinjstvo. Možda su bili lišeni ljubavi, fizičkog kontakta i prilika za učenje koje bi im omogućile da napreduju. Osim toga, mogli su biti izloženi zlostavljanju, s čime vi niste upoznati.

9. Ne možeš ih izbaciti iz svog života - oni su tvoji roditelji.
Bilo da je netko otuđen od jednog ili oba roditelja, morate izbjegavati ovakav tip izjava. Biti roditelj ne daje nekome pravo da život svojeg djeteta učini toksičnim. Obiteljski problemi sežu mnogo dublje nego što to ljudi misle. Također je važno napomenuti da je sam proces otuđenja vjerojatno trajao dulje nego što bi to bilo da nije riječ o roditeljima. Dijete možda nikada ne bi podnosilo toksične situacije tako dugo da zlostavljač nije bila obitelj. Podsjećati ih na njihove roditelje na takav način neće pomoći.

10. Prestani živjeti u prošlosti i kreni dalje.
Kad netko prestane razgovarati s roditeljima, to ne znači da živi u prošlosti. Baš naprotiv, to pokazuje da je osoba krenula dalje. Odlučila je izaći iz toksične situacije i s pozitivnosti krenuti dalje.
Ova izjava ne pomaže, a i netočna je. Svatko ima pravo krenuti dalje vlastitim tempom. Osim toga, svatko može odlučiti tko će imati ulogu u njegovu sadašnjem životu, a to što je netko prekinuo odnos s roditeljima može biti način na koji je krenuo dalje.

Slika nije dostupna „Jesi li ti normalan?“: Kako opisujete svoje dijete, tako ga i oblikujete

Slika nije dostupna Rečenice koje trebamo reći svojim roditeljima prije nego što bude prekasno

11. Možda bi trebala pokušati oprostiti im.
Ova izjava frustrira jer je osoba već oprostila roditeljima mnogo puta. Otuđenje dolazi nakon mnogih negativnosti, stoga ne biste trebali implicirati da osoba nije pokušala. Vrlo vjerojatno je oprostila toliko puno puta prije nego što ih je izbrisala iz života.

12. Tvoji roditelji dali su sve od sebe s obzirom na to što su imali.
Nemojte tražiti opravdanja za roditelja koji je otuđen od svojeg djeteta. Roditelji su mogli djetetu pružiti potrebnu ljubav i prihvaćanje, čak i ako nisu imali puno toga. Ne postoji nikakav razlog za zanemarivanje, psihičko ili fizičko zlostavljanje ili neki drugi način toksičnog ponašanja.

13. Tvoji roditelji vole te više od svega.
Takva izjava još je jedna koja može izazvati osjećaj krivnje, a može i ne mora biti točna. Roditelji mogu voljeti svoje dijete i povrijediti ga i ne poštivati bez obzira na to, ali mogu ga i ne voljeti uopće. Vi niste osoba koja bi trebala to govoriti kad ne postoji način na koji biste vi to mogli sigurno znati.

14. Život ti je mogao biti i gori, pa možda trebaš cijeniti to što si imala.
Svaka situacija mogla je biti i gora, ali nema potrebe to govoriti. Kad netko prođe kroz traumatično iskustvo, usporedbe s drugim problemima su nepotrebne. Osoba pati bez obzira na to što vi mislite da je moglo biti i gore. Osim toga, to što osoba nije u dobrim odnosima s roditeljima ne znači da ne cijeni ništa što su joj oni pružili. To znači da je odlučila donijeti odluku koja je dobra za nju.

15. Ne razgovarati s roditeljima je sebično.
Osobi koja je prekinula odnos s roditeljima obično je u nekom trenutku prekipjelo nepoštovanje roditelja. Možda je pokušala odrediti granice, ponudila oprost i pokušala izgraditi zdraviji odnos. To što je sebe stavila na prvo mjesto i učinila ono što je najbolje za nju i njezin život, nikad nije sebično.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju