Pravo žene na slobodno odlučivanje i samoodređenje o prekidu trudnoće, besplatan i dostupan pobačaj u javnim zdravstvenim ustanovama te primjena kontracepcije i edukacije u obrazovnim i zdravstvenih ustanovama radi smanjenja broja neplaniranih i neželjenih trudnoća, neke su od ključnih odredbi prijedloga zakona o sprečavanju i prekidu trudnoće koji je neovisna skupina stručnjaka predstavila u četvrtak.

Zakonski prijedlog poslat ćemo na uvid Vladi te zatražiti podršku političkih stranaka koje bi iza njega mogle stati, rekao je ginekolog Dubravko Lepušić na okruglom stolu "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće - Vjerujemo ženama" u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

PRIJEDLOG ZAKONA STAVLJA NAGLASAK NA PREVENCIJU

Prijedlog zakona izradila je neovisna skupina stručnjaka koja se niz godina bavi reproduktivnim pravima žena, edukacijom mladih i prevencijom spolnih bolesti i neželjene trudnoće.

Na početku smo odlučiti da zakon ne radimo ni pod čijom političkom kapom, ne želeći da itko dobiva političke bodove na zakonu koji naglašava pravo žene da raspolaže svojim tijelom, kazao je Lepušić dodavši kao je interes za zakon prethodno pokazao SDP.

Lepušić kaže da se njihov prijedlog ne razlikuje previše od važećeg zakona, a naglasak je stavljen na prevenciju s ciljem što manjeg broja pobačaja. Ističe kako novi zakon ne smije ići ispod stečenih prava, pa ne dolazi obzir uvođenje posebnog savjetovanja i čekanja od trenutka kada žena zatraži prekid trudnoće do njegova izvođenja.

Osim toga, pobačaj treba biti dopušten i u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, čime će se izbjeći tzv. siva zona, a prekidi trudnoće će biti prijavljeni.

POSEBAN ZAKON O PRIZIVU SAVJESTI

Iako se zakonski prijedlog ne bavi pitanjem priziva savjesti liječnika, zbog čega žene danas otežano ostvaruju svoje pravo u bolnicama, Lepušić kaže kako se tu prije svega radi o odbijanju obavljanja legalnih medicinskih postupaka koji pripadaju u redovni profesionalni posao ginekologa.

U ovom se zakonu nismo bavili time već planiramo o tome izraditi posebni zakon. Ne može se desiti da neka javna zdravstvena ustanova u cijelosti izražava priziv savjesti i da žena nema dostupan pobačaj.

Žena plaća zdravstveno osiguranje i mora imati zdravstvenu zaštitu koja joj je zajamčena. To je naša profesija, kazao je Lepušić.

S time se slaže ginekologinja Jasenka Grujić, koja od Ministarstva zdravstva očekuje donošenje detaljnog pravilnika o tome pitanju.

Više ne govorimo o prizivu savjesti već se radi o odbijanju vršenja standardnog profesionalnog posla temeljem nametanja svjetonazorskih i religijskih uvjerenja pod nazivom priziva savjesti, kaže Grujić.

Nadam se da smo dosegnuli stupanj razvoja da se donese suvisli zakon koji će utjecati na smanjenje broja pobačaja kroz poboljšanje edukacije u školama, da se osnuju centri za planiranje obitelji, da kontracepcija bude dostupna i besplatna, kao i pobačaj koji će ići na trošak HZZO-a, rekla je.

IZBOR IZMEĐU GINEKOLOŠKOG I MEDIKAMENTOZNOG POBAČAJA

Grujić ističe kako njihov prijedlog predviđa i pravo izbora između ginekološkog i medikamentoznog pobačaja, odnosno korištenja tablete za prekid trudnoće, što je danas praksa u svijetu. To je, kaže, znanstveni doseg i jeftiniji način prekida trudnoće, posebno pogodan za mlade žene koje nisu rađale, a u Hrvatskoj je trenutno dostupan samo u bolnicama u Rijeci i Puli, te u privatnoj poliklinici "Podobnik".

Članica radne skupine Ivana Radačić, ujedno predsjednica Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena, istaknula je kako je prijedlog zakona napravljen u skladu sa standardima i praksom međunarodnih tijela za zaštitu ljudskih prava.

U međunarodnom se pravu smatra da postoji pravo na reproduktivno samoodređenje, a međunarodna tijela kritizirala su države koje imaju restriktivne zakone i tražila da se oni liberaliziraju jer dovode u opasnost živote i zdravlje žena, kaže Radačić. (Hina)


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju