To je stvarno štrumpfastičan rođendan - mali, plavi i dobroćudni Štrumpfovi slave 60 godina od svoga "rođenja". Veseli mali patuljci prvi su se put pojavili 23. listopada 1958. kao sporedni likovi u stripu "Johan et Pirlouit".

Galerija Crtić o Štrumpfovima postao je klasik - 2 Crtić o Štrumpfovima postao je klasik - 1 Crtić o Štrumpfovima postao je klasik - 6 +2 Crtić o Štrumpfovima postao je klasik

Njihov tvorac, belgijski crtač Pierre Culliford, poznat pod umjetničkim imenom Peyo, nakon toga im odlučuje dati glavnu ulogu i vlastite luckaste pustolovine.

Prekretnica u njihovoj popularnosti stigla je 1975. s filmom "Štrumpfovi i čarobna frula". U osamdesetim godinama prošlog stoljeća to je nadograđeno televizijskom serijom s 270 epizoda koja je osvojila mnoge Emmyje. U svijetu su izazvali pravu štrumpfomaniju i nije bilo dječje sobe bez ponekog plišanog Štrumpfa.

To je stvarno štrumpfastičan rođendan - mali, plavi i dobroćudni Štrumpfovi slave 60 godina od svoga rođenja

Štrumpfovi svoj uspjeh mogu zahvaliti strasti njihova tvorca. Peyo je život posvetio crtanju tih simpatičnih stvorenja. Njegova kći Veronique Culliford danas kaže da oca iz djetinjstva najviše pamti za crtaćim stolom.

Bio je opsesivan, želio je imati kontrolu nad cijelim procesom, kaže Veronique. Do smrti je neprestano radio nove crteže, smišljao scene i scenarije. Navodno je od svojih pomoćnika tražio da legnu na tlo u šumi pokraj Bruxellesa kako bi vidjeli svijet iz štrumpfovske perspektive.

Čak i danas stripovi, kao i nekada, prvo se skiciraju na papiru. Tek poslije crtači usavršavaju likove pomoću računala. Rade u malom uredu južno od Bruxellesa i trude se crtati što je moguće sličnije Peyinim originalima.

Veronique Culliford tvrdi da je njezinu ocu najdraži lik bio Vicko - to je onaj koji drugima daje poklone koji eksplodiraju. Njoj je najdraža Štrumpfeta, izvorno jedina cura među gomilom muških Štrumpfova.

Na Facebooku Štrumpfovi imaju 14 milijuna pratitelja. Na Youtubeu je 40 kanala s njihovim vragolijama i avanturama. A ako ste dobri, možda ih načas i stvarno ugledate. Dok se to ne dogodi, naučite 10 zanimljivosti o kultnim Štrumpfovima.

1. Štrumfove je stvorio belgijski karikaturist Pierre Culliford, poznatiji pod pseudonimom Peyo, a mala plava bića prvi put su se pojavila 1958. godine u njegovu stripu "Johan et Pirlouit".

2. Ideja o Štrumfovima rodila se slučajno, nakon smiješnog razgovora. Peyo je večerao s prijateljem i pokušao ga zamoliti da mu doda sol, ali nije se mogao sjetiti riječi "sol". Dodaj mi… štrumpfa, izvalio je, a prijatelj se nastavio šaliti s njim i odgovorio da će mu "dodati štrumpfa, a kada bude gotov sa štrumpfanjem, neka ga štrumpfne natrag". Nedugo nakon toga Peyo je počeo crtati Štrumpfove.

3. Postoji točno 105 Štrumpfova, a najpoznatiji je i najpopularniji Papa Štrumpf.

4. Peyo je Štrumpfove zamislio kao bića koja "nikada nisu viša od tri jabuke" i žive u šumi, u kućicama koje nalikuju gljivama.

5. Koketna Štrumpfeta dugo je bila jedini ženski lik u franšizi i originalno je imala crnu kosu dok je Papa Štrumpf nije pretvorio u plavušu. Uz Štrumpfetu u carstvu Štrumpfova postoje još samo dva ženska lika - Sassette i Nanny.

6. "Avanture Štrumpfova", prvi animirani film o malim bićima
, snimljen je 1965. godine i prikazivao se samo u Belgiji.

7. Štrumpfovi su se 1981. iz stripova i kina preselili na televiziju. Prva epizoda popularnog američko-belgijskog crtića emitirana je u rujnu te godine na američkoj TV mreži NBC.

8. Napravljeno je ukupno 256 epizoda sa 418 različitih priča.

9. Crtić je preveden na više od 30 svjetskih jezika i ponosno nosi titulu jednog od najpopularnijih dječjih animiranih serijala.

10. Kapice koje Štrumpfovi nose na glavi zapravo su frigijske kape koje davno nosili narodi antičke Azije, a proširile su se do Grčke i Rimskog Carstva. Smatraju se simbolom slobode jer su je često nosili oslobođeni robovi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju