U posljednjih nekoliko godina sve je popularnije tzv. craft ili zanatsko pivo. Proizvodi se u malim pivovarama, ograničene količine boca, te u proizvodnji koristi isključivo prirodne i tradicionalne sastojke.

Upravo je taj proces zaintrigirao Klaru Gelo iz Zaprešića, vrsnu studenticu druge godine diplomskog studija Prehrambenog inženjerstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, koja voli reći da joj je strast proizvodnja piva.

No do prije nekoliko godina sama nije popila gotovo ni gutljaj tog pića i da joj je netko rekao da će jednog dana željeti otvorili vlastitu pivovaru, ne bi mu vjerovala.

Prije upisa na studij nisam bila ljubitelj piva, no u sklopu određenih kolegija stekla sam široko znanje o tome što je uopće pivo i kako se proizvodi, to je naprosto dio moje struke. Tada sam počela isprobavati razne vrste i ostala fascinirana mnoštvom stilova, kao i samim procesom proizvodnje.

Klara je jedna od 10 posto najboljih studenata na studiju Prehrambenog inženjeringa.

Posljednje dvije godine imala sam priliku putovati Europom i u sklopu toga sam isprobavala pivo iz raznih zemalja. Potom sam počela dodatno učiti o samom procesu proizvodnje, započinje Klara svoju priču.

I tako je prije godinu i pol napravila prvo vlastito pivo. Međutim, prikupiti sve potrebne materijale za proizvodnju nije bilo ni jednostavno ni jeftino, ali Klara je iskoristila studentske mogućnosti. Naime, jedna je od 10 posto najboljih studenata na svome smjeru studija, zbog čega prima stipendiju, a upravo joj je ona značajno pomogla u pokretanju cijele priče.

Put do savršenog pića

Učeći na fakultetu od ponajboljih stručnjaka u sferi proizvodnje piva, Klara je sve stečeno znanje primijenila u praksi i krenula u projekt o kojem do prije nekoliko godina nije ni sanjala.

Pojasnila nam je i kako izgleda proces nastanka jednog od najstarijih i najkonzumiranijih pića na svijetu, onog koje su, prema istraživačima osmislile upravo žene i koje je neusumnjivo pravi prehrambeni proizvod.

Najtraženije je pivo Green Fantasy Najtraženije je pivo Green Fantasy (Foto: Sandro Sklepić)

Naime, kako kaže Klara, pivo je prehrambeni proizvod u kojem nema masti i kolesterola, a sadrži tek manju količinu ugljikohidrata. Sadrži beta-glukan (dijetetsko vlakno korisno za probavu), antocijanogene (fenolni spojevi iz slada i hmelja) te je posebno bogat izvor vitamina B skupine i minerala. A evo kako nastaje.

Sam proces proizvodnje sastoji se od nekoliko koraka, a to su: ukomljavanje, cijeđenje, kuhanje, hlađenje i aeriranje ohmeljenje sladovine. Zatim slijedi glavno vrenje, u kojem je glavna zvijezda kvasac te tada dobijemo mlado pivo koje zatim ide na doviranje odnosno odležavanje. Cijeli postupak proizvodnje traje otprilike mjesec dana.

Kod proizvodnje piva važno je pratiti razne parametre jer se sitnice uvelike odražavaju na kvalitetu piva. Pivo je relativno lagano proizvesti, ali je teško proizvesti odlično pivo, ističe Klara.

Pivo je prehrambeni proizvod. U njemu nema masti i kolesterola, a sadrži tek manju količinu ugljikohidrata.

Čitav proces odrađuje sama, a povremeno joj pomažu roditelji i partner, koji su u njezinu ideju vjerovali od prvog dana. Svaki put nastoji pripremiti drukčije pivo, što ujedno smatra najvećom prednošću svojeg hobija.

Svakim kuhanjem trudim se nešto promijeniti i poboljšati. Imala sam piva koja su bila dosta jaka i gorka te velikog postotka alkohola, ali sam kuhala i piva standardne jačine te dobrog balansa gorčine i arome, koje preferira većina ljudi. Također dosta eksperimentiram i isprobavam kombinacije raznih dodataka, za što treba dosta vremena jer obično ne ispadne idealno iz prvog pokušaja, pa je potrebno malo prilagoditi omjere pojedinih sastojaka.

Trenutno su u ponudi tri vrste: pivo The First Lady, punog okusa i jače gorčine, zatim Teenage Dream, pitko ljetno pivo, te Green Fantasy, standardne jačine. Najtraženije je upravo to posljednje.

Do sada sam kuhala samo 'ale' piva, tj. piva gornjeg vrenja koje i sama više preferiram, ali naravno da planiram proizvoditi i 'lager' piva. Bez obzira na to o kojem se radi, sva su ona jednako zahtjevna za kuhanje, a razlika je samo u sastojcima, govori nam Klara.

Velika podrška profesora

Njezina je okolina oduševljena njezinom proizvodnjom, a prijatelji su često oni koji testiraju nove okuse. No jednako tako u degustaciji sudjeluju i Klarini profesori, do čijeg joj je mišljenja iznimno stalo.

Oni mi daju savjete o tome što je dobro, a na čemu još treba poraditi. Drago im je kada vide da studenti stečeno znanje primjenjuju i u praksi. Pohvale, ali i konstruktivne kritike su mi vrlo korisne u proizvodnji piva jer mi omogućuju da poradim na greškama i da mi svako pivo bude bolje od prethodnog, a upravo njih dobivam od profesora te od drugih pivara, kaže.

Svaka nova povratna informacija daje joj vjetar u leđa za daljnju proizvodnju, a želja joj je nastaviti se baviti time i nakon što iduće godine u svoje ruku primi diplomu i postane magistra prehrambenog inženjerstva.

Stipendiju koju dobiva ulaže u proizvodnju.

To je nešto u čemu uistinu uživam i voljela bih živjeti od onog što volim raditi. Svakako bih željela povećati kapacitete sadašnje proizvodnje. San mi je otvoriti vlastitu pivovaru ili bar pivnicu s raznim vrstama craft piva, zaključuje poduzetna Klara Gelo.

Želite li zaviriti u njezin svijet proizvodnje piva i sami se uvjeriti u to koliko joj balansiranje okusa ide od ruke, možete kontaktirati s njome preko profila na društvenim mrežama.

Ako vas je ovo zaintrigiralo, pročitajte i zašto bi žene trebale piti pivo.

Učeći na fakultetu od ponajboljih stručnjaka u sferi proizvodnje piva, Klara je sve stečeno znanje primijenila u praksi Učeći na fakultetu od ponajboljih stručnjaka u sferi proizvodnje piva, Klara je sve stečeno znanje primijenila u praksi (Foto: Sandro Sklepić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju