Sunčane naočale i bocu s vodom već po navici držite u automobilu? Donosimo razloge zbog kojih bi se to trebalo promijeniti te otkrivamo kojih to 9 predmeta ne smijete držati, odnosno ostavljati u automobilu, naročito kada je vani vruće

1. Lijekovi
Većina lijekova mora se držati na sobnoj temperaturi, a kada je vani vruće temperatura u automobilu debelo premašuje onu sobnu. Vrućina neće lijekove učiniti štetnima, ali može smanjiti njihovu učinkovitost.

Zbog vrućine u automobilu plastični okviri na naočalama mogu se izvitoperiti, a metalni okviri mogu se toliko ugrijati da naočale postanu vruće i nemoguće za nositi

2. Elektronika
Osim što su vrijedni, elektronički uređaji poput laptopa, mobitela i USB-a sadrže informacije koje se mogu lako ukrasti. Ako se nađete u situaciji da morate ostaviti laptop ili mobitel bez nadzora, pazite da su informacije kodirane. Na taj način lopov neće moći vidjeti informacije bez unošenja koda, koji je zaseban od lozinke potrebne da se uđe u uređaj. Kodiranje uređaja snažna je zaštita koju je teško srušiti te je puno sigurnija od zaštite lozinkom.

3. Krema za sunčanje
Možda zvuči kontradiktorno, no aktivni sastojci u kremi uništavaju se na previsokim temperaturama. Ostavite li kremu sa zaštitnim faktorom u automobilu na velikoj vrućini to može umanjiti njenu učinkovitost. Osim toga, zbog vrućine krema čak može eksplodirati i umrljati vam unutrašnjost automobila. Otkrivamo i situaciju u kojoj uvijek morate stavljati kremu za sunčanje.

4. Boca s vodom
Ostavite li plastičnu bocu s vodom u užarenom automobilu to može izazvati razvoj mikroorganizama u vodi štetnih za zdravlje. Zato u bočici uvijek imajte svježu vodu. Pročitajte i 3 razloga zašto ne smijete upotrebljavati istu plastičnu bocu za piće dvaput.

5. Ručna torba
Ostavljanje ručne torbice ili novčanika na sjedalu, odnosno na bilo kojem vidljivom mjestu, pozivnica je kradljivcima da vam provale u automobil i ukradu torbu. Nema veze jeste li iz torbice maknuli sve vrijednosti, lopovi ne znaju da u njoj nema ništa i vrlo vjerojatno će riskirati.

Ostavljanje ručne torbice ili novčanika na sjedalu, odnosno na bilo kojem vidljivom mjestu, pozivnica je kradljivcima da vam provale u automobil

6. Naočale
Zbog vrućine u automobilu plastični okviri na naočalama mogu se izvitoperiti, a metalni okviri mogu se toliko ugrijati da naočale postanu vruće i nemoguće za nositi. Ostavite li naočale (i one s dioptrijom i sunčane) na vozačkoj tabli može učiniti još veću štetu jer vjetrobransko staklo može privući sunčeve zrake poput povećala.

7. Važni dokumenti
Nosite li sa sobom važne osobne dokumente koje morate poslati poštom ili uništiti neka vam taj zadatak bude prioritet, odnosno izbjegnite 'vozikanje' dokumenata u automobilu. Što prije izvadite te dokumente iz automobila to ćete biti sigurniji da vam ih nitko neće ukrasti.

8. Putovnica
Nikada ne ostavljajte putovnicu u automobilu kada putujete. Ukrasti nečiji identitet još je lakše s putovnicom nego s vozačkom dozvolom. Sve dokumente koji sadrže naše identifikacijske podatke morate smatrati vrijednostima, isto kao što to činite s, primjerice, nakitom.

9. Vino
Trebate li kupiti vino, učinite to poslije posla ili nakon što obavite sve dnevne zadatke. Ugrije li se boca previše, to može pokvariti okus vina, a i tekućina može proširiti svoj volumen i početi curiti kroz čep ili izgurati malčice čep te tako kontaminirati vino u boci.


Saznajte i koje koje predmete morate imati u automobilu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju