Poznajete li problematiku suhe kože i znate li kakvu njegu zahtijeva? Kako je ne biste dodatno izritirali i oštetili, upoznajte se s njezinom problematikom i ispravnom njegom.

Kako prepoznati suhu kožu?

Suha koža je problem svih generacija kojem se pokušava stati na kraj godinama. Iako naizgled svima poznat pojam, doktorica dermatologije Milica Marković naglašava da suha koža predstavlja kompliciran fenomen koji je neprekidno predmet mnogobrojnih istraživanja stoga nam je približila problematiku suhe kože, navela posljedice neispravne njege te objasnila što podrazumijeva adekvatna briga o njoj.

Hladan zrak u kombinaciji s grijanjem zimi i pretjerano izlaganje suncu ljeti su faktori koji kožu čine suhom i oštećenom. Iako suha i osjetljiva koža podrazumijeva adekvatnu brigu tijekom cijele godine, ljeto je vrijeme kada problem suhe kože dobiva poseban naglasak. To je onaj poznati osjećaj zategnutosti nakon kojeg slijede crvenilo, grubost, ljuštenje i dehidracija.

Dr. Marković navodi da uloga genetike s jedne strane i utjecaja vremenskih uvjeta s druge strane su izazovi za samu kožu kada je u pitanju održavanje hidratacije. Osim toga, suha koža može biti i rezultat loše prehrane. Svi ti čimbenici potiču isušivanje, nadražuju je i uzrokuju gubitak gipkosti te joj u konačnici narušavaju zdravlje i izgled. No dermatologica Milica Marković ističe da je osjetljivu i suhu kožu moguće pravilnom njegom dovesti u stanje uravnotežene hidratacije.

Problematika suhe kože

Pojam suha koža opisuje gornji sloj kože kojem nedostaje vlage i prirodnih masnoća, tj. lipida, a pored masnog i mješovitog, osnovni je tip kože. Mladoj koži je pH najčešće blizu 7, a tek ulaskom u pubertet i radom žlijezda lojnica, postiže se optimalni pH kože od 4.5 do 6.2.

Lipidi koži služe kao zaštitni omotač, predstavljaju barijeru za različite bakterije i viruse, a njihovim nedostatkom javlja se hrapava, gruba i ljuskasta koža bez sjaja. Osobe koje pate od isušene kože dobro su upoznate s tim pojmom i posljedicama koje on nosi; peckanje i zategnutost. Bitno je naglasiti da suha koža i dehidrirana koža nisu nužno uvijek povezani pojmovi jer i masna koža može biti dehidrirana.

Najpovršniji slojevi kože sadrže do 30% vode u sebi te je održavanje hidratacije važno zbog zdravlja ali i zbog ljepote kože. Također, dobro hidratizirana koža je manje osjetljiva i bolje ostvaruje svoje obrambene uloge.” - Dr.Marković

Najčešće pogreške u njezi suhe kože

Bez obzira na dobro znane posljedice izlaganja suncu i drugim prijetnjama ljeta, rijetki prakticiraju prikladnu njegu i nisu svjesni dugoročnih posljedica koje donosi neadekvatna njega suhe kože.

Najčešća nedoumica vezana za suhu kožu je uloga same vode u vraćanju hidratacije kože. Izuzev kada se uzima kao napitak, voda primijenjena na kožu u vidu tuširanja, kupke, kao i dužeg boravka tokom plivanja djeluje isušujuće na kožu. Zbog toga je vrlo bitno ponašanje neposredno poslje kupanja i umivanja te u toku narednih par minuta nanijeti hidratantnu kremu.” - Dr. Marković

Dr. Marković također naglašava pogreške kod izbora proizvoda za njegu suhe kože.
„Upotrebom čistača koji su namijenjeni masnoj koži ili sadrže mentol, alkohol, salicilnu kiselinu, eukaliptus, mint i mirisne sastojke može doći do osjetljivosti suhe kože, naročito na koži lica. Poseban oprez treba imati i pri primjeni korektivne šminke poput pudera, rumenila i drugih praškastih dekorativnih kozmetičkih preparata. Ukoliko nije naznačeno da su namijenjeni osjetljivoj koži moguća su dodatna isušivanja i osjetljivost. Također, nanošenje pilinga, maski koje isušuju ili drugih abrazivnih sredstava je potpuno nepreporučljivo kod suhe kože.”

Pravilna njega za suhu kožu

Redovita hidratacija - odgovor je na navedene probleme! Osim hidratacije iznutra i svakodnevnog unosa minimalno 1,5l tekućine, važno je hidratizirati kožu i izvana.

„Treba uvijek imati na umu da pravilnu njegu čini najprije umivanje adekvatnim neagresivnim čistačem namijenjenim osjetljivoj koži ili micelarnom vodom, a tek onda i hidratizirati kremom. Uz to, savjetuje se i dodatna visoka ili vrlo visoka zaštita od sunca.” - Dr. Marković

S obzirom na karakteristike suhe kože bitno je izbjegavati proizvode na bazi agresivnih sastojaka i orijentirati se ka onima koji sadrže umirujuće i hidratizirajuće sastojke te onima koji obnavljaju i zacjeljuju kožu. Preporuča se korištenje proizvoda koji u sastavu imaju ceramide, shea maslac, ulja jojobe i suncokretove sjemenke. Također, izrazito je bitno birati njegu koja sadržava hijaluronsku kiselinu. Radi se o tvari koja se prirodno nalazi u našem tijelu, prije svega u vezivnom tkivu i zglobovima, a njezina najvažnija sposobnost je vezanje vode.

Uloga hijarulonske kiseline u njezi suhe kože

Zbog svoje sposobnosti da pohrani vodu do 1000 puta veću od svoje težine, hijaluronska kiselina je izrazito važan suradnik u njezi suhe kože. Ona je najmoćniji hidratant poznat znanosti pa time i vrlo poželjan sastojak hidratantnih krema. Iz tog razloga se preporuča birati onu njegu koja u svom sastavu ima ovlaživaće poput hijaluronske kiseline, glicerina i antioksidanse, koji štite kožu od vanjskih utjecaja.

„Hijaluronska kiselina koja je dopremljena izvana se brže razgrađuje u odnosu na vlastitu hijaluronsku kiselinu tako da je njena primjena neophodna svakodnevno u cilju očuvanja hidratacije i efekta pomlađivanja kože. Dodatak hijaluronske kiseline kremi je posebno važan kod intenzivnijeg vanjskog zagađenja ili nepovoljnih klimatskih prilika kao što su jaki vjetrovi, suh zrak ili jako sunce. ” - Dr. Marković

Mixa Hyalurogel Light je krema čiju snagu u brobi protiv suhe kože pripisujemo upravo tim sastojcima. Snažna 24-satna hidratacija, lagana tekstura bez ostavljanja masnih tragova je ono što koža želi za bezbrižno ljeto i zato ne zaboravite pružiti svojoj koži njegu koju i zaslužuje!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju