Posvađali ste se s partnerom? Ne brinite, nije kraj svijeta. Brojne studije dokazuju da držanje 'stvari u sebi' ima gore posljedice na vezu nego vatrena izmjena mišljenja i argumenata


Psiholozi David Maxfield i Joseph Grenny te autori knjige 'Crucial Conversations' proveli su istraživanje nad 935 osoba u ozbiljnim vezama, ispitujući ih kako se nose sa sukobima i neslaganjima sa svojim partnerima.

Mnogi parovi suzdržavaju se od izražavanja svojih emocija kada su bijesni jedno na drugo jer se boje da će započeti svađu koja će dovesti do prekida veze. No tako rade još veću grešku.

Rezultati su bili iznenađujući, a otkrili su da osobe koje razgovaraju o stvarima koji ih tište imaju 10 puta više šanse da budu sretni u svojim vezama, nego pojedinci koji to ne čine. S druge strane, osobe koje nezadovoljstvo drže u sebi, a svoje partnere okrivljuju za manjak razgovora, mnogo su češće bili nesretni u vezama.

Isto istraživanje pokazalo je da je u četiri od pet slučajeva nedostatak komunikacije među partnerima bio razlog za prekid veze.

'Mnogi parovi suzdržavaju se od izražavanja svojih emocija kada su bijesni jedno na drugo jer se boje da će započeti svađu koja će dovesti do prekida veze. No ako ne razgovarate o problemima, oni ne samo da će ostati, nego će se još i pogoršati,' kaže dr. Joseph Grenny.

Najbolji način da se nosite s problemom u vezi jest da se pokušate staviti u partnerove cipele, te razmisliti zašto bi osoba radila stvari koje vas smetaju. Nakon toga započnite razgovor s nekom pozitivnom primjerom, prije nego što svoga partnera pitate za direktan odgovor.

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju