Bez obzira radi li se o mažuranu, ružmarinu, origanu, lovoru, bosiljku – svima nam je poznato koliko su začini zdravi i poželjni u svakodnevnoj kuhinji.

 

No, kako svježi začini često prilikom termičke obrade gube aromu i svoja pozitivna, blagotvorna svojstva, idealna zamjena su njihove sušene inačice. Jedan od najomiljenijih je pritom zbog svoje specifične arome i široke primjene zasigurno bosiljak, a koje su to sve skrivene blagodati koje njegovi listići nose, pročitajte u nastavku.

Za razliku od drugih biljaka čija je upotreba ograničena, bosiljak se preporuča koristiti što je više moguće. Naime, ako niste probali, vjerujte da se radi o zaista pravom začinu, zbog kojeg će vaša jela dobiti pravu završnu notu. Više....

Finih jela u kojima se može koristiti ova aromatična biljka je doista bezbroj, a mi vam donosimo originalan recept, Salatu s pečenim povrćem, koja je idealan lagani obrok za ove vruće ljetne dane. Aromatična je i prepuna okusa, „toplo“ preporučamo!:)

Isto tako, stare recepture naših baka preporučuju nam da uz postelju stavimo malo bosiljka i tako rastjeramo dosadne komarce. Vjerujemo da će nam čitatelji iz Osijeka na ovom savjetu biti osobito zahvalni.:)

Kako je u nekim kulturama bosiljak znak ljubavi i odanosti među mladim parovima, eto nam već i zgodne ideje za Valentinovo, umjesto ruža poklonite teglicu bosiljka (ok, u ovom slučaju ipak svježeg, ili i ne?).

Čitanje o bosiljku nam je otvorilo apetit pa mi idemo odmah isprobati Salatu s pečenim povrćem, a vama savjetujemo da potražite svoj prstohvat inspiracije i otkrijete novi svijet Vegeta Maestro začina!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju