Roman "Sluškinjina priča" s pravom nosi naziv književnog fenomena i suvremenog remek-djela. Roman je objavljen 1985. godine, a nakon što je 2017. dobio svoju televizijsku inačicu, ta zastrašujuća distopijska priča o porobljenim ženama Gileada stekla je golemu popularnost i zaokupila maštu čitatelja diljem svijeta. Sluškinje su postale simbol otpora i glas borbe protiv obespravljenosti žena.

Kad su se na kraju Sluškinjine priče za Fredovom zalupila vrata kombija, nitko nije mogao ni slutiti što je čeka – sloboda, zatvor ili smrt? Nakon 35 godina iščekivanja Svjedočanstva nude odgovore na ta pitanja.

Dragi čitatelji, ovaj je roman odgovor na sva pitanja koja ste mi postavljali o Gileadu, poručuje nam Margaret Atwood.

Svjedočanstva pripovijedaju žene koje ustaju protiv okrutnog režima koji je ušutkao žene i pretvorio ih u strojeve za rađanje. Iz njihovih priča doznajemo što sve skriva mračno srce Gileada.

Radnja Svjedočanstava zbiva se petnaest godina nakon završetka prvog romana, no u novoj priči ne pratimo više glavnu junakinju Fredovu kojoj se gubi svaki trag. Gilead ju je proglasio teroristicom i državnom neprijateljicom, a njezinu kći Nicole svojim vlasništvom za kojim traga.

Junakinje Svjedočanstava suočavaju se same sa sobom i spoznajom koliko su spremne žrtvovati za svoja uvjerenja. Svjedočanstva pripovijedaju tri žene. Prva je dobro nam poznata nemilosrdna tiranica Tetka Lydija. Druga žena čija će se priča rasplesti u Svjedočanstvima je Agnes, djevojka koja je odrasla u Gileadu te je od djetinjstva odgajana za Suprugu Zapovjednika. Treći je glas Svjedočanstava živahna tinejdžerica Daisy koja živi u Kanadi.

Snaga Margaret Atwood u ovom je romanu izražena u svoj svojoj punini. Svi bismo trebali pročitati Svjedočanstva, dok je dopušteno.

Teokratski režim Republike Gilead i dalje drži vlast u svojim rukama, no naziru se znaci njegova propadanja – izjeda ga korupcija i nadmetanja među elitnim Zapovjednicima.

Samo bilježenje nečijega iskustva čin je nade, tvrdi Margaret Atwood i dodaje kako inspiraciju za roman nalazi u suvremenoj svakidašnjici!

Kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, njezin se klasik iz 1985. Sluškinjina priča ponovno našao na ljestvicama bestselera – zastrašujuća stvarnost Republike Gilead čini se dovoljno daleka od našeg svijeta da bi mogla djelovati stvarno, ali je i dovoljno blizu da se može shvatiti kao zloslutno proročanstvo.

Elena Ferrante 'Priči o onima koji bježe i onima koji ostaju' Čitateljska 2019: Koji su bili najposuđivaniji naslovi u hrvatskim knjižnicama?

Svjedočanstva stoje uz bok Sluškinjinoj priči, književnom klasiku na koji se nadovezuju. Razlog je tomu, među ostalim, autoričina sposobnost da nas iznenadi i kad piše o svijetu za koji mislimo da ga poznajemo. Snaga Margaret Atwood u ovom je romanu izražena u svoj svojoj punini. Svi bismo trebali pročitati Svjedočanstva, dok je dopušteno.

Margaret Atwood napisala je više od pedeset djela – proze, poezije i kritičkih eseja. Među njezinim su romanima i Cat's Eye, The Robber Bride, Alias Grace, The Blind Assassin i trilogija Ludi Adam. Autorica je osvojila mnogobrojne nagrade, među ostalim i nagradu Booker, nagradu Arthur C. Clarke za književni doprinos društvu, književnu nagradu Franz Kafka, njemačku književnu Nagradu za mir te Nagradu za životno djelo američkog PEN-a. Godine 2019. odlikovana je ordenom Reda časti za zasluge u književnosti.

Roman "Svjedočanstva" s engleskoga je prevela Ana Josić, a u prodaji je od 5. lipnja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju