Roman "Sluškinjina priča" s pravom nosi naziv književnog fenomena i suvremenog remek-djela. Roman je objavljen 1985. godine, a nakon što je 2017. dobio svoju televizijsku inačicu, ta zastrašujuća distopijska priča o porobljenim ženama Gileada stekla je golemu popularnost i zaokupila maštu čitatelja diljem svijeta. Sluškinje su postale simbol otpora i glas borbe protiv obespravljenosti žena.

Kad su se na kraju Sluškinjine priče za Fredovom zalupila vrata kombija, nitko nije mogao ni slutiti što je čeka – sloboda, zatvor ili smrt? Nakon 35 godina iščekivanja Svjedočanstva nude odgovore na ta pitanja.

Dragi čitatelji, ovaj je roman odgovor na sva pitanja koja ste mi postavljali o Gileadu, poručuje nam Margaret Atwood.

Svjedočanstva pripovijedaju žene koje ustaju protiv okrutnog režima koji je ušutkao žene i pretvorio ih u strojeve za rađanje. Iz njihovih priča doznajemo što sve skriva mračno srce Gileada.

Radnja Svjedočanstava zbiva se petnaest godina nakon završetka prvog romana, no u novoj priči ne pratimo više glavnu junakinju Fredovu kojoj se gubi svaki trag. Gilead ju je proglasio teroristicom i državnom neprijateljicom, a njezinu kći Nicole svojim vlasništvom za kojim traga.

Junakinje Svjedočanstava suočavaju se same sa sobom i spoznajom koliko su spremne žrtvovati za svoja uvjerenja. Svjedočanstva pripovijedaju tri žene. Prva je dobro nam poznata nemilosrdna tiranica Tetka Lydija. Druga žena čija će se priča rasplesti u Svjedočanstvima je Agnes, djevojka koja je odrasla u Gileadu te je od djetinjstva odgajana za Suprugu Zapovjednika. Treći je glas Svjedočanstava živahna tinejdžerica Daisy koja živi u Kanadi.

Snaga Margaret Atwood u ovom je romanu izražena u svoj svojoj punini. Svi bismo trebali pročitati Svjedočanstva, dok je dopušteno.

Teokratski režim Republike Gilead i dalje drži vlast u svojim rukama, no naziru se znaci njegova propadanja – izjeda ga korupcija i nadmetanja među elitnim Zapovjednicima.

Samo bilježenje nečijega iskustva čin je nade, tvrdi Margaret Atwood i dodaje kako inspiraciju za roman nalazi u suvremenoj svakidašnjici!

Kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, njezin se klasik iz 1985. Sluškinjina priča ponovno našao na ljestvicama bestselera – zastrašujuća stvarnost Republike Gilead čini se dovoljno daleka od našeg svijeta da bi mogla djelovati stvarno, ali je i dovoljno blizu da se može shvatiti kao zloslutno proročanstvo.

Svjedočanstva stoje uz bok Sluškinjinoj priči, književnom klasiku na koji se nadovezuju. Razlog je tomu, među ostalim, autoričina sposobnost da nas iznenadi i kad piše o svijetu za koji mislimo da ga poznajemo. Snaga Margaret Atwood u ovom je romanu izražena u svoj svojoj punini. Svi bismo trebali pročitati Svjedočanstva, dok je dopušteno.

Margaret Atwood napisala je više od pedeset djela – proze, poezije i kritičkih eseja. Među njezinim su romanima i Cat's Eye, The Robber Bride, Alias Grace, The Blind Assassin i trilogija Ludi Adam. Autorica je osvojila mnogobrojne nagrade, među ostalim i nagradu Booker, nagradu Arthur C. Clarke za književni doprinos društvu, književnu nagradu Franz Kafka, njemačku književnu Nagradu za mir te Nagradu za životno djelo američkog PEN-a. Godine 2019. odlikovana je ordenom Reda časti za zasluge u književnosti.

Roman "Svjedočanstva" s engleskoga je prevela Ana Josić, a u prodaji je od 5. lipnja.

\'Svjedočanstva\' Margaret Atwood
'Svjedočanstva' pripovijedaju tri žene (Foto: Sonja Kovač)