Ideja o kućici na stablu jazz glazbenika Tončija Grabušića "tinjala" je desetak godina. Nakon što se u malom selu u središtu Krka zajedno sa suprugom odlučio baviti turizmom, kućica se nametnula kao logičan izbor

Većina ovakvih kućica vraća nas u djetinjstvo i u čaroban svijet dječje bezbrižnosti. No, ne i primjerak u selu Svetog Vida Dobrinjskog.

To ne znači da je projekt arhitekta Ivana Juretića išta manje poseban. Naprotiv, ovakvu kuću prije bi očekivali u nekoj skandinavskoj zemlji nego u krčkom selu sa svega dvadesetak stanovnika.

U selu se svi poznamo. Svejedno, moju su ideju doživljavali kao šalu dok nije stigao kamion pun drvene građe.

KućicaiIma jednu prostoriju u kojoj se smjestio francuski ležaj, a staklena zidna stijena gleda u krošnje hrastova.

Susjed se čak malo naljutio kad je, vidjevši da laserom mjerimo krošnju, upitao što kanimo činiti, a ja sam mu odgovorio, pa kućicu na stablu. Mislio je da s njime zbijam šalu. Možda me malo doživljavaju kao čudaka - prisjeća se gospodin Grabušić reakcija susjeda kada je proljetos započela gradnja.

I naravno da je ideja proizašla iz dječje mašte.Tončijeve. Kada je postao otac mislio je kako bi se jedno takvo skriveno utočište sigurno svidjelo njihovoj kćeri. Ona je u međuvremenu odrasla, a Tonči se sprijateljio s arhitektom Juretićem.

‘Nanjušili’ smo se već na prošlim projektima. Ja mu dam ideju, moja razmišljanja i želje, u skladu s mogućnostima i onda ga pustim neko vrijeme na miru.
Moram biti strpljiv i čekati da mu se sve ‘skuha’ u glavi.

Nakon toga nastupa obostrana lagana euforija i iščišćavane detalja u nacrtima. On poštuje moje želje i mogućnosti, a ja njegovu kreativnost. Rezultati su uvijek nevjerojatno dobri.

Juretiću ovo je bio prvi projekt kućice na drvetu. Međutim, autor je mnogih pomalo posebnih projekata poput onoga obnove Rossijeve kolibe u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Osim toga, Ivan Juretić vrsni je stolar i razumije kako drvo ‘diše’.

Ova moderna kućica na stablu nalazi se u dvorištu iza kuće obitelji Grabušić.

Ima jednu prostoriju u kojoj se smjestio francuski ležaj s minimalističkim kutnim ormarićem. Staklena zidna stijena u obliku trapeza gleda u krošnje hrastova cijelom dužinom od oko pet metara.

Kućica ima prozorčić i velika vrata koja kada se otvore tvore komunikaciju s malom terasom po kojoj se i dolazi u kućicu - objašnjava nam.

Pod kućice je na visini od četiti metra, a njezin najviši dio ima 6,40 metara. Iznutra je opremljena električnom instalacijom i dizajnerskom lampom koju također potpisuje Ivan Juretić, a uskoro će dobiti i ventilator te mini hladnjak.

Sitni predmeti se podižu ručnim liftom koji čini stara košara i veliki koloturnik obješen o granu.

Donji dio poda kućice osvijetljen je nevidljivom led rasvjetom kao i rukohvat terase te unutrašnjost.

Kućica se iznajmljuje u sklopu objekta, a turisti koji su se do sada imali prilike odmarati u njoj, apsolutno su oduševljeni.

Jedna nas je gošća iz Njemačke prvo upitala je li Juretić dobio kakvu nagradu za taj projekt. Čini mi se kako stranci lakše prepoznaju vrijednost ovakvog projekta.