Ideja o kućici na stablu jazz glazbenika Tončija Grabušića "tinjala" je desetak godina. Nakon što se u malom selu u središtu Krka zajedno sa suprugom odlučio baviti turizmom, kućica se nametnula kao logičan izbor

Većina ovakvih kućica vraća nas u djetinjstvo i u čaroban svijet dječje bezbrižnosti. No, ne i primjerak u selu Svetog Vida Dobrinjskog.

To ne znači da je projekt arhitekta Ivana Juretića išta manje poseban. Naprotiv, ovakvu kuću prije bi očekivali u nekoj skandinavskoj zemlji nego u krčkom selu sa svega dvadesetak stanovnika.

U selu se svi poznamo. Svejedno, moju su ideju doživljavali kao šalu dok nije stigao kamion pun drvene građe.

KućicaiIma jednu prostoriju u kojoj se smjestio francuski ležaj, a staklena zidna stijena gleda u krošnje hrastova.

Susjed se čak malo naljutio kad je, vidjevši da laserom mjerimo krošnju, upitao što kanimo činiti, a ja sam mu odgovorio, pa kućicu na stablu. Mislio je da s njime zbijam šalu. Možda me malo doživljavaju kao čudaka - prisjeća se gospodin Grabušić reakcija susjeda kada je proljetos započela gradnja.

I naravno da je ideja proizašla iz dječje mašte.Tončijeve. Kada je postao otac mislio je kako bi se jedno takvo skriveno utočište sigurno svidjelo njihovoj kćeri. Ona je u međuvremenu odrasla, a Tonči se sprijateljio s arhitektom Juretićem.

‘Nanjušili’ smo se već na prošlim projektima. Ja mu dam ideju, moja razmišljanja i želje, u skladu s mogućnostima i onda ga pustim neko vrijeme na miru.
Moram biti strpljiv i čekati da mu se sve ‘skuha’ u glavi.

Nakon toga nastupa obostrana lagana euforija i iščišćavane detalja u nacrtima. On poštuje moje želje i mogućnosti, a ja njegovu kreativnost. Rezultati su uvijek nevjerojatno dobri.

Juretiću ovo je bio prvi projekt kućice na drvetu. Međutim, autor je mnogih pomalo posebnih projekata poput onoga obnove Rossijeve kolibe u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Osim toga, Ivan Juretić vrsni je stolar i razumije kako drvo ‘diše’.

Ova moderna kućica na stablu nalazi se u dvorištu iza kuće obitelji Grabušić.

Ima jednu prostoriju u kojoj se smjestio francuski ležaj s minimalističkim kutnim ormarićem. Staklena zidna stijena u obliku trapeza gleda u krošnje hrastova cijelom dužinom od oko pet metara.

Kućica ima prozorčić i velika vrata koja kada se otvore tvore komunikaciju s malom terasom po kojoj se i dolazi u kućicu - objašnjava nam.

Pod kućice je na visini od četiti metra, a njezin najviši dio ima 6,40 metara. Iznutra je opremljena električnom instalacijom i dizajnerskom lampom koju također potpisuje Ivan Juretić, a uskoro će dobiti i ventilator te mini hladnjak.

Sitni predmeti se podižu ručnim liftom koji čini stara košara i veliki koloturnik obješen o granu.

Donji dio poda kućice osvijetljen je nevidljivom led rasvjetom kao i rukohvat terase te unutrašnjost.

Kućica se iznajmljuje u sklopu objekta, a turisti koji su se do sada imali prilike odmarati u njoj, apsolutno su oduševljeni.

Jedna nas je gošća iz Njemačke prvo upitala je li Juretić dobio kakvu nagradu za taj projekt. Čini mi se kako stranci lakše prepoznaju vrijednost ovakvog projekta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju