Prije nekoliko dana učenici u Hrvatskoj vratili su se u školske klupe. Time se ponovno promijenio ritam čitave obitelji, ali je nastala i prilika za stjecanje novih znanja i vještina te popravak ocjena.

Roditelji mogu imati velik utjecaj na to kako će proći sljedeći mjeseci. Znanjem, promišljanjem i razumnim potezima svojoj djeci mogu pomoći u prevladavanju izuzetno stresnog razdoblja drugog obrazovnog polugodišta.

Učiteljica Patricija Hercog osvrnula se na pet najvažnijih točaka koje bi svaki roditelj trebao imati na umu te na taj način pomoći svome djetetu da iskoristi potencijal.

Evo što kaže.

1. Pokažite razumijevanje

Temeljno je da pokažete svoje razumijevanje. Pitajte dijete kako biste mu mogli pomoći u određenoj školskoj situaciji, kako je provelo dan u školi.

Postavljajte mu pitanja otvorenog tipa (ona na koja odgovor nije samo negativan ili pozitivan) i tako pokušajte saznati što ga tišti.

Važno je da u razgovoru s djetetom izbjegavate isticati svoje potencijalne pesimistične stavove. Nastojte mu nametati svoje mišljenje, nego ga vodite prema tome da samo dođe do rješenja.

2. Provjerite zna li organizirati svoje vrijeme

Ako dijete još uvijek nije naučilo organizirati vrijeme i planirati izvršavanje svojih školskih obveza, pomoći ćete mu samim tim što ćete svoje vrijeme izdvojiti za njega te sjesti i porazgovarati, savjetovati ga koliko mu treba vremena da nauči neku nastavnu jedinicu, a potom zajedno odredite kad mora početi učiti za određeni nastavni predmet da bi bio spreman na vrijeme.

Znanjem, promišljanjem i razumnim potezima roditelji svojoj djeci mogu pomoći u prevladavanju izuzetno stresnog razdoblja drugog obrazovnog polugodišta.

Ako rezultat nije onakav kakvom ste se oboje nadali, idući put iskušajte drugačiji vremenski pristup.

3. Budite svjesni da se loša ocjena može dogoditi baš svakome

Nikada ni na koji način ne potkopavajte samopouzdanje djetetu. Lošija ocjena može se dogoditi apsolutno svima. Bez obzira na to koju ocjenu dobio, svakako mu pokažite koliko ga volite i recite da znate koliko je truda uložilo u učenje i pripremu za ispit ili izvršavanje određenog zadatka. Ocjene zaista nisu sve u životu; čeka ga još mnogo izazovnih prepreka.

4. Postavite realna očekivanja

Nije svako dijete odlikaš niti to mora biti. Nemojte mu raditi pritisak i uspoređivati ga s drugima ili sa svojim nerealnim očekivanjima.

I sebi i djetetu postavite realna očekivanja. Ne očekujte od djeteta nemoguće ako ono samo ne može postići ono što ste vi kao roditelj za njega zamislili. Slušajte dijete s razumijevanjem i rješavajte probleme kako dolaze. Ne čekajte lipanj i zaključivanje ocjena za ispravljanje ocjena, no uvijek imajte na umu djetetove stvarne mogućnosti.

5. Pokažite djetetu da je u redu prihvatiti neuspjeh

Svojim ćete primjerom najbolje pokazati da je u redu prihvatiti neuspjeh i kritiku. To je samo mali izazov na putu. Pokažite mu kako se dalje boriti za uspjeh te mu u trenutcima nemoći budite bezuvjetna potpora. To će mu značiti više nego sve odlične ocjene zajedno.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju