Da je ljepota u očima promatrača, najbolje pokazuju različiti standardi ljepote diljem planeta. Doznajte što žene širom svijeta čine kako bi izgledale lijepo i privlačno

1. Iranke su ponosne na savršeno oblikovan nos
Estetske operacije nosa danas su uobičajene, no manje je poznato da su najpopularnije u Iranu gdje žene ne skrivaju da su išle “pod nož“ nego se time ponose. Budući da su im tijelo i kosa pokriveni hidžabom, žene su se usredotočile na usavršavanje onoga što je svima vidljivo – lica.

Francuskinje žele biti svoje i istaknuti prirodnu ljepotu, a ne prilagođavati se nekom stilu

2. Novozelandske tetovaže na licu
Žene naroda Maori na Novom Zelandu od pamtivijeka ukrašavaju tetovažama usne i bradu. Ta je drevna tradicija poznata kao ta moko. Nekad su takve tetovaže označavale podrijetlo i društveni status, a danas su modni dodatak.

3. Azijkama je najvažniji porculanski ten
U azijskim zemljama svijetla koža tradicionalni je znak ljepote i bogatstva. Azijke i danas njeguju običaj da izbjegavaju sunce kako im koža ne bi dobila preplanulu boju. Osobito u Koreji žene troše puno novca na kreme za izbjeljivanje kože. Doznajte i 5 tajni Japanki koje se nikada ne udebljaju i žive najduže.

4. Francuskinje vole prirodni izgled
Francuzima je najprivlačniji prirodan izgled bez teške šminke. Tamošnje žene kažu da žele biti svoje i istaknuti prirodnu ljepotu, a ne prilagođavati se nekom stilu. Francuskinjama je važnija njega kože nego make-up. Pročitajte i 7 tajni vitkosti Francuskinja koje se ne odriču ni kruha ni slatkog.

5. Žene iz drevnih plemena “rastežu“ vrat, uši, usne...
U plemenu Karen u azijskoj državi Mijanmaru drevni je običaj da je ženama cijeli vrat “okovan“ mjedenim ogrlicama. Ukrasni kolutovi stvaraju dojam rastegnutog vrata, pa su žene plemena Karen prozvane žirafama.

Obrijana glava i rastegnute ušne resice tisućljetni su standard ljepote u afričkom plemenu Masai i drugim plemenima, u kojima se do danas održao i običaj rastezanja donje usne pomoću posebnog “diska“. U nekim dijelovima Afrike i Južne Amerike, tradicionalno se na torzu stvaraju ožiljci kao znak senzualnosti.

6. Indijke crtaju po tijelu kanom
Žene u Indiji tradicionalno ocrtavaju oči tamnom linijom kako bi bile izražajnije, a na rukama i stopalima vole nositi crteže od kane. Najprepoznatljiviji indijski ukras je bindi, obojena točka ili dragulj na čelu. Indijkama je važno da im kosa bude duga i sjajna, a kožu posvjetljuju pomoću posebnih krema. Ove tisućljetne tradicije modernizirale su indijske filmske zvijezde u Bollywoodu. Otkrijte i 7 čuvanih tajni najljepših žena na svijetu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju