Uvijek sam imala grozne menstruacije. Ne postoji niti jedan mjesec u kojem sam uživala u tom mjesečnom suputniku. Nesnošljivi bolovi, obilno krvarenje, često jurenje na WC zbog promjene uložaka i tampona samo su neke situacije s kojima se susrećem svaki mjesec već dvadeset godina.

Jednostavno se pomiriš da je to tvoja svakodnevica i da ćeš iz mjeseca u mjesec ponavljati taj, ne baš predragi, niz radnji.

S obzirom na to da imam love-hate odnos s ulošcima jer su mi stvarali osip i nelagodu, bila sam prisiljena prijeći na tampone, što je donekle umanjilo moje probleme. Od tog trena pa narednih 18 godina nikad se nisam vraćala na omražene mi ''pelene'', sve dok se prije nekoliko mjeseci nisam čula za nešto zanimljivo – za menstrualnu čašicu. Odmah sam je "zaguglala" da vidim što je to o čemu svi pričaju.

Čim sam ju vidjela, instinktivno sam reagirala s dozom opreza te mi nije jasno kako je ovaj proizvod može biti higijenski? Kroz glavu su mi prolazile razne situacije; od načina umetanja, veličine čašice i rekla sam da ju neću samoinicijativno nikada probati jer me i sama cijena na prvu, bez računice koliko zaista trošim na sve higijenske proizvode za menstruaciju mjesečno ili godišnje, uspjela ohladiti od takvog nauma.

Srećom, svemir je uskladio sve planete te sam je odlučila kupiti u DM-u i jednostavno ju isprobati.

Što je menstrualna čašica?

Po definiciji, objašnjenje bi zvučalo ovako: "napredno rješenje u svijetu menstrualnih proizvoda". Ipak, evo jednostavnije definicije: ružičasta silikonska napravica koja, ako se pravilno postavi, obloži cerviks i u sebe zaprimi određenu količinu krvi.

Čašica koju sam isprobala zove se Lily Cup Compact od Intimine te je to prva sklopiva menstrualna čašica na svijetu.

Lily Cup Compact dolazi u dvije veličine i prikladna je za žene s niskim cerviksom i laganim do srednje obilnim krvarenjima. Ja sam isprobala svjetloružičastu Intimina čašicu veličine A, koja se preporučuje ženama koje nisu rodile.

Prilagodba

Prvi put u životu željno sam iščekivala svoju menstruaciju te sam se štreberski unaprijed pripremila. Pročitala sam upute, pogledala desetak videa na YouTubeu, prokuhala sam ju u loncu na desetak minuta, spremila u njezinu kutijicu i ''spustila se u niski start''.

Naše upoznavanje trajalo je malo duže nego što sam očekivala. Ako ste, kao ja, pobornik tampona, pri prvom umetanju imat ćete problem. Koliko god je dobro sklopili, čašica je ipak veća od tampona i prvi je kontakt malo kompliciraniji. Medicinski silikon nije sklizak, pa je nikako nisam mogla umetnuti.

Srećom, Intimina ima odlične tutorijale na web-stranici pa sam otišla po još malo edukacije. Nakon proučavanja nekolicine mogućih "zahvata", odabir je pao na C-fold! Pogađate, savijanje čašice u obliku slova C.

Prije samog umetanja operite ruke, zauzmite položaj za umetanje tampona i krenite u avanturu. Nema pretjerivanja ako umetanje nazovemo avanturom jer, sretne su one žene koju ju namjeste iz prve. Ja nisam bila jedna od njih… Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja čašica je bila unutra. Nisam bila sigurna da će izdržati pa sam stavila i uložak, da budem sasvim sigurna da neće biti nikakvog curenja.

Nešto kasnije, za vrijeme prvog posjeta toaletu, bojažljivo sam provjerila stanje i nisam pronašla ni kapljicu krvi. Uložak čist, čašica još na mjestu, ja u potpunom šoku.

Inače se Lily Cup Compact može nositi i do 12 sati, što je odlično jer se u prosjeku tamponi mijenjaju svaka tri sata.

Srećom, ni curenje koje je nastupilo nakon nekog vremena nije me obeshrabrilo jer sam na mnogim recenzijama pročitala kako je potrebno neko vrijeme da se čašica nauči postavljati na pravilan način.

To znači da nakon umetanja čašice prstom treba provjeriti je li se čašica otvorila i napravila vakuum. Čašicu sam nosila svih 6 dana menstruacije, nakon što sam uhvatila grif, nije više bilo propusta. Bila je toliko neprimjetna i osjećala sam se kao da menstruaciju nemam.

Zaključak

S obzirom na to da drži i do pola dana, menstrualna čašica opravdala je povjerenje. Ako uspijete izgurati do devet sati, nećete ju morati prazniti na poslu. Ako se ipak nađete u situaciji da čašicu trebate isprazniti na poslu, snađite se s vlažnim maramicama na bazi vode. Kod samog vađenja čašice bitno je maksimalno opustiti mišiće i laganim pritiskom za dno čašice otpustiti vakuum, primiti čašicu za ''repić'' i pažljivo izvući van. Lily Cup Compact dobila je veliki plus na mom testu higijene.

Čašica je napravljena od medicinskog silikona i savršeno je sigurna za korištenje, a samim time što je višekratna, osigurava smanjenu proizvodnju otpada. Ako vas muči cijena, sjetite se da mjesečno trošite i do 40 kuna na uloške ili tampone, a čašicu ćete isplatiti za 5 mjeseci i koristit ćete je 10 godina. Čašica dolazi s kutijicom za pohranu koja stane u najmanju torbicu, a jedina su joj mana mrlje koje ostaju na njoj ako je perete hladom vodom.

Intiminine čašice dobile su moju preporuku, a možete ih pronaći u DM-u ili na web-stranici Intimine

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju