Rođendan je jedan od najvažnijih trenutaka u životu svakog djeteta. Pokloni, torta, svjećice i raspoložena ekipa recept su za dan za pamćenje. Prisjetili smo se kako je rođendanski tulum jedne tinejdžerke izgledao prije tek nešto više od deset godina, i kako to izgleda danas. Razlika je velika, jako velika.

Vremena se mijenjaju – rečenica je koju čujemo na dnevnoj bazi. Isto se tako promijenio i način na koji današnji klinci slave svoje rođendane.

To nas je navelo da usporedimo rođendan prije trinaest godina i danas – kad su glavni likovi neki novi klinci Tik-Tok generacije.

Teen rođendan prije 13 godina: Idila sela, Prljavo kazalište i silikonske role

Iako je lijepo živjeti u gradu, gradovi ponekad djetinjstvo kradu, stihovi su koje sam napisala kao 12-godišnja djevojčica. Nisam ih napisala jer sam doista voljela živjeti na selu, nego sam ih oblikovala u prihvatljivu rimu kako bih dobila odličnu ocjenu.

Bio je kraj školske godine i samo me mjesec dana dijelilo od velikih 13 koji će promijeniti cijeli moj život. Postat ću tinejdžerica!

Kad krenem u sedmi razred više ću vremena provoditi s prijateljima, napokon ću priznati da imam simpatiju, više mi nitko neće reći da sam mala djevojčica i najvažnije – mama će mi kupiti sjajilo za usne i paletu lakova za nokte, baš kao što je obećala. E to je bilo uzbuđenje!

S krajem školske godine počele su pripreme za veliki 13. rođendan. Koga ću sve pozvati, što ćemo raditi, što ćemo piti i jesti i – hoću li se osramotiti pred gradskom djecom koja će doći u dvorište u kojemu se osjeti divlji miris domaćih životinja.

Ipak, ekipa je bila oduševljena što ćemo napraviti party na farmi. Jeli smo domaću hranu, pili bakin sok od višnje, slušali smo Prljavo Kazalište, a u srce su nas najviše pogađali buntovni stihovi Zaustavite zemlju, silazim, nije mi do ničeg, odlazim…

Uzbuđeno sam otvarala poklone koji su najčešće bili spomenari, bilježnice, bojice, svjetlucave olovke i ostale sitnice koje su mi poslužile da razvijam svoju kreativnost. Roditelji su mi za 13. rođendan poklonili role – i to one sa silikonskim kotačima! To je bilo jako važno jer na plastičnima nisam mogla juriti dovoljno brzo.

Trčale smo po livadama, bile smo prljave i smrdljive, ali jako sretne i uzbuđene. Baka je neke od prijateljica naučila kako se pravilno muze krava, a jedna od nas je spletom okolnosti pala u „đubre“.

Na kraju su moji uzvanici dobili degustacijski paket domaćih proizvoda, a svježe mlijeko je bila glavna atrakcija.

Gledala sam kako prolazi moj veliki 13. i pomislila da sam možda, ipak, one stihove s početka teksta napisala iz srca. Djetinjstvo koje sam provela na selu, danas smatram neprocjenjivim.

Tri mjeseca poslije, dobila sam najljepši poklon – mlađu sestru, koja je ovih dana proslavila svoj veliki 13.

Teen rođendan danas: Budi slay, u drugoj dimenziji, uz Breskvicu i "proteine i vitamine"

Biti tinejdžer danas znači živjeti u nekoj drugoj dimenziji, ili kako oni kažu, referirajući se na omiljenu seriju „Stranger Things“ – „upside down“.

To je svijet u kojem oni smišljaju svoj poseban vokabular, fraze i fore. Ako imate tinejdžera, vjerojatno ga uopće ne razumijete.

U nastavku pročitajte malu školu Tik-Tok govora:

Djevojčice danas simpaju na godinu dana starije dečke, ali one su za njih kidare pa im stalno bacaju ingor. Ako je nešto zabavno i smiješno, više nije fora ili cool – nego slay, a ako shipas na dvoje prijatelja iz razreda, znači da smatraš da bi bili super par.

Prije je bilo drugačije, rečenica je koja nam svima ide na živce. Mogla bi se staviti u isti koš s tvrdnjom da je nebo plavo. I neka je bilo drugačije, sasvim je normalno da nas trendovi oblikuju i da su se milenijalci i Z generacija sada preoblikovali u Iphone i Snapchat generaciju.

Protagonistice ove priče je 15 našminkanih, razvijenih i ekstremno pametnih 13-godišnjakinja, a za karakterizaciju likova bi mi trebalo još nekoliko kartica teksta.

15 mališana izgledalo je barem pet godina starije od ekipe na mom seoskom partyju, a planiranje je trajalo danima. Pašnjake su zamijenila prostranstva Tik-Toka, Prljavce Voyage i Breskvica, a domaće proizvode fotogenični zalogaji prikladni za njihove Instagram profile.

Proteini, vitamini – samo da je guza top, odjekivalo je dvorištem u kojemu je 15 tinejdžera napravilo „party za prelazak u svijet odraslih“.

Današnji tinejdžeri ne otvaraju poklone jedni pred drugima, već preko video poziva kad cijela priča završi. Ako tinejdžeru želite kupiti poklon i iskreno ga razveseliti, neka to bude skupi komad tehnologije koji će mu pomoći da se istakne. Roditelji su sestri za 13. kupili mobitel, a prijateljice brdo kozmetike.

Tu su bili i odjevni komadi koji ulaze u njezin posebni stil, za koji sama kaže da je izrazito istančan.

Seko, samo da znaš, ja imam svoj stil, a ljudi u školi to primijete. Rekli su mi da se oblačim baš super i da nikoga ne kopiram, da se baš vidi moja osobnost kroz odjeću koju nosim – riječi su 13-godišnjakinje. Ja sam s 13 godina znala da ne smijem biti prljava i poderana.

Sjedila sam na terasi, pila kavu i promatrala kako izgleda rođendan današnjih tinejdžera. Upitala sam ih kako najviše vole provoditi vrijeme, ali nisam dobila odgovor jer su njihova lica bila zalijepljena za ekrane pametnih telefona. Jer dopisivali su se jedni s drugima.

Ja sam, kao dijete sa sela, živjela za trenutak kad bi me roditelji odveli u grad na druženje s prijateljima. Prijatelje sam zvala na kućni telefon kako bismo se dogovorili gdje ćemo se naći i što ćemo raditi.

Kad bismo se našli, htjeli smo maksimalno iskoristiti zajedničko vrijeme. Gumi-gumi, role, bicikl, društvene igre, film (koji smo morali skinuti s interneta) te eventualno pola sata „Star doll-a“ na puževski sporom internetu.

Današnji klinci su se rodili s društvenim mrežama, a s njima će i odrasti. Brdo informacija koje svakodnevno primamo čine nas pomalo zbunjenima, što ne znači nužno da su društvene mreže loše.

Važno je samo da ne zaboravimo što je stvarni, a što virtualni svijet. I da se volimo srcem koje kuca u našim prsima, a ne onim koje pulsira u chatu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju