Tijelo nakon porođaja prolazi kroz brojne promjene, od kojih nisu sve ugodne, a neke kod žena izazivaju sram. Ne govorimo o strijama, hemeroidima i opuštenoj koži i napuhanom trbuhu, čega je većina žena svjesna, već o neugodnjacima o kojima niti jedna novopečena majka ne želi govoriti.1. Vagina može postati prevelika za tampon

Nakon pojavljivanja prve menstruacije nemojte ni pokušavati koristiti tampon jer postoji velika vjerojatnost da ćete doživjeti neugodno iskustvo.

Ne brinite, to je samo privremeno stanje koje može potrajati nekoliko mjeseci nakon porođaja. Riječ je o posljedici rastezanja i širenja vagine nakon porođaja, treba vremena da se vrati u normalno stanje.

2. Nećete moći kontrolirati ispuštanje vjetrova
Porođaj itekako ostavlja tragove na vašem tijelu, posebno na djelu koji se veže uz zdjelicu i zdjelične mišiće. Oni postaju slabiji nego što su bili, što može dovesti do neugodne pojave nekontroliranog ispuštanja vjetrova, bez upozorenja.

Tijekom posljednjih mjeseci trudnoće noge često natiču, a stopala postaju šira i veća, što se nakon poroda vraća u normalu

Ova je pojava vrlo česta, no dobra je vijest to da će mišići postepeno ojačati i vratiti se u normalu, a neugodnosti će nestati.

3. Možda ćete se i upiškiti u gaćice
Ponovno je riječ o slabljenju mišića zdjelične kosti koji tijekom porođaja prolaze kroz vrlo velike promjene. Upravo zbog toga mnoge novopečene mame ne mogu u potpunosti kontrolirati mjehur.

To znači da kad god kihnete, zakašljete, podižete teret ili se glasno i od srca smijete, postoji opasnost da se upiškite u gaće, barem dok mišići ne ojačaju.

4. Mogu vam narasti stopala
Tijekom posljednjih mjeseci trudnoće noge često natiču, a stopala postaju šira i veća, što se nakon porođaja vraća u normalu. Ali postoji vjerojatnost da vam stopala postanu i ostanu veća nego prije trudnoće.

Stopalo može narasti i za jedan broj, a što uzrokuje tu, za žene nepoželjnu pojavu, nisu sigurni ni znanstvenici.

5. Intimni dijelovi mogu promijeniti boju
Snažne hormonalne promjene koje se događaju u tijelu novopečene mame tijelo izražava na razne načine. Jedan od njih je i značajno tamnjenje kože na bradavicama te na području oko vagine i anusa.

I dok kod nekih žena ova pojava nakon određenog vremena nestane, ove druge morat će se pomiriti s još jednim "darom prirode".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju