Tinea versicolor je gljivično oboljenje kože koje se javlja tijekom ljetnih mjeseci. Riječ je o bijelim mrljama koje se najčešće pojavljuju na području vrata, a ako se ne tretiraju mogu se proširiti po cijelom tijelu. Želite li se riješiti ružnih mrlja na koži, upotrijebite ovih 5 prirodnih lijekova iz vašeg domaćinstva

Koji su uzroci?
- Pad imuniteta
- Pojačano znojenje
- Sunčanje i boravak na vlažnom i toplom mjestu
- Masna koža

Zašto se pojavljuje?
Na površini ljudske kože sakupljaju se brojni mikrobi, a topla koža u kombinaciji sa znojem, mrtvim stanicama i masnoćama koje luči koža savršeno je mjesto za razvoj gljivica.

Gljivice se manifestiraju u obliku bijelih kružnih mrlja, odnosno depigmentacije kože koja može započeti od male mrlje na vratu i tijekom ljeta se proširiti na gotovo cijela leđa.

PRIRODNA SREDSTVA PROTIV TINEE VERSICOLOR

1. Probiotik
Jogurt je prepun dobrih bakterija koje pomažu tijelu da se bori protiv opasnih mikroorganizama među kojima je i tinea versicolor. Običan jogurt ili probiotik bez šećera nanesite na oboljelo mjesto, ostavite da se osuši te isperite kožu. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

Tinea versicolor je gljivično oboljenje kože koje se javlja tijekom ljetnih mjeseci

2. Jabučni ocat
Ova čarobna namirnica koristi se u čitavom domaćinstvu, a njezina čarolija djeluje i na gljivično oboljenje. Jabučni ocat ima prirodna antifungicidna svojstva zbog čega je izvrstan borac protiv tinee versicolor.

Izmiješajte jednaku količinu vode i jabučnog octa te njome namočite komadić vate. Vatom tapkajte po oboljelim dijelovima kože te ostavite da se osuši. Postupak ponovite kad god ste u mogućnosti.

3. Ulje čajevca
Eterično ulje čajevca od davnina se koristi u borbi protiv infekcija i gljivičnih oboljenja kože pa je tako jednako učinkovito i u borbi protiv tinee versicolor. U posudici pomiješajte žlicu maslinovog ulja i 5 do 7 kapi eteričnog ulja čajevca. Mješavinu komadićem vate nanesite na oboljela mjesta na koži i ostavite da djeluje cijelo vrijeme dok ste kod kuće.

4. Češnjak
Jedna od najmoćnijih namirnica svakako je češnjak, a njegova moć može se primijeniti i na površini vaše kože. Češnjak je prirodni antibiotik i učinkovito sredstvo protiv gljivica, a jedina mana mu je vrlo neugodan miris. Češanj češnjaka prerežite na pola te s obje polovice premažite kožu zahvaćenu gljivicama. Sok češnjaka će vas malo peckati, ali to je normalno. Ostavite da djeluje oko 20 minuta te se istuširajte.

5. Kurkuma
Kurkuma je čudotvoran začin koji osim bogatog okusa ima nevjerojatno moćna protuupalna svojstva. Osim što ga je dobro konzumirati kao dodatak jelima, kurkumu možete koristiti i kao masku protiv gljivica. Prah kurkume pomiješajte s nekoliko kapi vode te pastu nanesite na oboljele dijelove kože. Ostavite da odstoji oko 30 minuta te se istuširajte.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju